破產聯盟

標題: Iva [打印本頁]

作者: Jackman    時間: 8-3-2016 08:20
標題: Iva
本人現欠總共106萬咭數,月入autopay 30000,教育界,想申請idrp,但間間的比例都差不多,我可以同獅子銀行申請嗎,同埋成功機會大唔大

獅子:卡數60000,萬應錢102000
X打:190000
痕生:150000
DxS:190000
Axon:130000
健行:90000
東X:60000
仲信:20000
作者: Jackman    時間: 8-3-2016 08:21
我係想申請idrp,打錯了
作者: Jackman    時間: 8-3-2016 08:26
而且我還有20000左右的補習收入,如果佢要我還6成人工都無問題,現在只想解決問題
作者: Howard1995    時間: 8-3-2016 10:10
可申請,如九個月有新数或借貸需解釋,並準備經常開支單據水电媒。
作者: Jackman    時間: 8-3-2016 11:57
我keep有look卡
作者: Jackman    時間: 8-3-2016 11:58
我同屋企人住,我可唔可以寫水電煤開支
作者: Jackman    時間: 8-3-2016 11:59
同埋我的case可唔可以同獅子銀行申請,我見好似獅子銀行容易申請啲
作者: Howard1995    時間: 8-3-2016 12:14
有問題直接联絡獅子,不是所有銀行或財務接授idrp,
作者: Howard1995    時間: 8-3-2016 12:19
我攪緊快有消息,如有我會分亨申請過程
作者: Jackman    時間: 8-3-2016 14:12
好的,希望你會成功
作者: Jackman    時間: 8-3-2016 14:13
好像接受你申請都容易成功
作者: Howard1995    時間: 8-3-2016 17:09
因為我已經試過iva失敗,信心不大
作者: Jackman    時間: 9-3-2016 13:25
我問過中介,綜合性債務舒缓計劃(IDRP),每月供款約$16500分84期
作者: Jackman    時間: 9-3-2016 13:25
但收費12%
作者: Jackman    時間: 9-3-2016 13:26
三姓就收費12000,但不成功都收費
作者: Jackman    時間: 9-3-2016 13:26
比碼知道我的情況還可以救得到
作者: Jackman    時間: 9-3-2016 13:27
但我未找到獅子債務重組部電話
作者: Jackman    時間: 9-3-2016 13:37
唔介意的話問一句,你iva是什麼原因失敗,我見我地欠的錢跟收入差不多,收入也穩定
作者: hck298    時間: 9-3-2016 14:34
如果你需要交文件的資料作參考, 我可以比我當年的藍本比你,如下:  地址: 九龍大角咀深旺道1號匯豐中心第1座9字樓 債務重組部收 (地址可能轉左) 「同業債務舒緩計劃 ( idrp ) 」申請  致匯豐銀行債務重組部:  本人xxx, 現向 貴銀行(匯豐銀行)申請「同業債務舒緩計劃 ( idrp ) 」,以重組本人之債務, 現時本人欠___間銀行合共約____萬, 如idrp成功, 本人預計每月可還款約___萬給銀行。 本人資料及詳情如下:   姓名:  身份證號碼:  匯豐銀行欠款戶口: 循環萬應錢戶口號碼:  信用卡戶口號碼:  分期萬應錢戶口號碼:      其他__間銀行欠債資料請見: 「附頁」     聯絡電話:      聯絡地址:   欠債簡述...                                                                             簽名:__________________                                                                                            (xxx)                                                                                                  日期 附加資料: 1. 本人資產: 如有沒有樓、車或股票等, 及公積金(已累積___萬元) (另加附件); 2. 身份證明副本                          (另加附件) 3. 最近三個月的入息證明          (另加附件) 4.  住址證明                                        (另加附件) 5. 退休才可提取的資產證明影印本 (另加附件) 6. 銀行的債務結單, 及欠款比例如下: 銀行                截至_____年____月份的總欠款 (有*者只計本金)                                                  百分比(約數)        現時需full pay($)   現時min pay      附件編號 HSBC        $xxxxxx        $xxx (低息循環貸款)        38.46%              $xxx                      $xxx             另加附件x                                       $xxx (信用卡分期)                                      $xxx                      $xxx             另加附件x DBS   $xxxxxxxx          $xxx (高息信用卡貸款)      15.42%             $xxx                      $xxx             另加附件x 東亞                               $xxx (2張信用卡分期)       14.40%              $xxx                    $xxx             另加附件x AEON                             $xxx (2張信用卡分期)         9.28%              $xxx                    $xxx              另加附件x 渣打                               $xxx * (信用卡分期  )        6.24%              $xxx                    $xxx               另加附件x CITI                                $xxx (4張信用卡分期   )     6.14%               $xxx                   $xxx              另加附件x 大新                               $xxx (1張信用卡分期 )       5.85%              $xxx                   $xxx               另加附件x 建設銀行                        $xxx (信用卡分期)             2.49%              $xxx                  $xxx                另加附件x 工商                               $xxx (信用卡分期)                  1%              $xxx                  $xxx               另加附件x TOTAL                         約$xxx,xxx                                                $xxxxxx          $xxxxxxxx                                     7. 個人日常生活開支每月概覽(詳列下列各項收費) 衣、食(早午晚餐預計開支)、住(租金煤氣電水住宅電話上網等費用)、行(交通費)                                          家庭雜項:個人清潔用品、家居物品、娛樂、電器及消耗品、剪髮、看醫生等                                          稅款:                         每年$xxxxx        每月$xxx                $xxx        另加附件                                 每月總支出    $xxxxx         每月出糧      $xxxxx         每月可供款    $xxxxx         8. 補充資料: (以上項目均備有單據可作證明) 本人每月薪金: $xxxxx  扣除積金供款$xxxxx  每月實際出糧: $xxxxx
作者: hck298    時間: 9-3-2016 14:36
以上是取自本版會員提供,不用找律師,自己聯絡C子,他們是免費
作者: Jackman    時間: 9-3-2016 14:45
Thank you very much
作者: Howard1995    時間: 9-3-2016 14:50
我iva是搵三姓的全程3萬多,失敗過程名如下
作者: Howard1995    時間: 9-3-2016 14:58
我欠債情况大致如下,UA 50。渣打3萬,獅子25萬包括3條萬應錢及2信用咭,花旗25萬咭数及7萬纪律部隊互助社貸款
作者: Howard1995    時間: 9-3-2016 15:05
係上年七月,我向U A續借拿到约30萬,就清还花25萬,及数萬獅子咭数,但還款很吃力,於是係8月往澳門搏殺,一晚输掉20多萬,將花其look爆
作者: Howard1995    時間: 9-3-2016 15:08
直到上年9月就搵3姓攪iva,當時同我講有得攪
作者: Howard1995    時間: 9-3-2016 15:14
直到今年一月頭第一次會議,只有獅子,UA接授,而花其需要我將互助社條数加入及解释上年8月20多萬去向
作者: Howard1995    時間: 9-3-2016 15:21
我於是寫信解释因全部係用咭係睹場買碼的,而互助社因部門関係,不想通天,後經過三次會議不能共識就失昧敗了
作者: Howard1995    時間: 9-3-2016 15:25
現在已搵親友清咗互助社條数,呢次idrp已是最後机會了
作者: Jackman    時間: 9-3-2016 16:39
我終於揾到電話打去問了
作者: Howard1995    時間: 9-3-2016 16:45
3字頭那個就係
作者: Jackman    時間: 9-3-2016 16:50
但我傾傾下有嘢做,再打返去又打唔通了
作者: Jackman    時間: 9-3-2016 16:51
請問一下,由申請到批大約要幾耐時間
作者: Jackman    時間: 9-3-2016 16:51
我頭先問過那位小姐,佢都話佢地銀行攪,成功機會都大
作者: Jackman    時間: 9-3-2016 16:54
同埋佢要我申請tu report
作者: Howard1995    時間: 9-3-2016 17:03
我3星期前申請,先要fax一張寫自已名,身份証号話申請債務舒緩,跟往要提供家庭開支單據,糧單,近幾個月銀行月結單等:我果時也要等一星期才開始攪,因太多人申請,當交齊文件要親身去滙豐簽一份授權書代表你授權滙豐攪idrp.
作者: Howard1995    時間: 9-3-2016 17:10
之後約2-3工作天等獅子經埋批,如成功的話獅子會做一份計劃書比各債權銀行,期間除獅子外也要如常还款,後十四天左右投票,夠75%就通過,當然不是所有銀行或財務有加入idrp行列,詳情要問銀行
作者: Jackman    時間: 9-3-2016 17:38
即係要一個多月?
作者: Jackman    時間: 9-3-2016 18:04
其實idrp的影響係唔係比iva,破產無咁嚴重
作者: hck298    時間: 10-3-2016 09:09
當然啦
作者: Jackman    時間: 10-3-2016 09:14
獅子銀行要我申請tu report,之前你地駛唔駛的
作者: Howard1995    時間: 10-3-2016 12:59
我iva有所以唔駛
作者: Jackman    時間: 10-3-2016 16:56
明白
作者: hck298    時間: 10-3-2016 19:01
Jackman 發表於 10-3-2016 09:14
獅子銀行要我申請tu report,之前你地駛唔駛的

要自己申請
作者: Jackman    時間: 11-3-2016 13:00
明白,thank you
作者: Jackman    時間: 11-3-2016 13:37
希望星期一或星期二可以交到申請
作者: Howard1995    時間: 11-3-2016 15:22
祝你早日申請成功。不要再走回頭路了如成功的話
作者: Jackman    時間: 11-3-2016 20:43
我係因為借咗錢俾朋友
作者: Howard1995    時間: 14-3-2016 12:53
今早收到獅子來电idrp成功了,終於鬆了一口氣,現在我已成為iva同idrp專家
作者: Jackman    時間: 14-3-2016 16:09
恭喜你,我今日也交表了
作者: Jackman    時間: 14-3-2016 16:11
你由申請到依家用了多久時間
作者: Jackman    時間: 14-3-2016 16:12
他給你的計劃怎樣?
作者: Howard1995    時間: 14-3-2016 16:45
全程3星期左右,獅子話計好数會明天通知供款計劃,大致17xxx,62期左右
作者: Jackman    時間: 14-3-2016 16:58
17xxx,62期,還好吧
作者: Jackman    時間: 14-3-2016 17:07
但你總欠款不是100多萬嗎?利息那麼少?
作者: Howard1995    時間: 14-3-2016 17:09
178xx,62期大約年利率10.14
作者: Jackman    時間: 14-3-2016 17:12
明白
作者: Jackman    時間: 14-3-2016 17:20
你本身總共欠多少錢
作者: Howard1995    時間: 14-3-2016 17:23
剛好100,前後不差2,3萬
作者: Jackman    時間: 14-3-2016 19:08
明白
作者: Jackman    時間: 14-3-2016 19:09
62期還1109800,利息都唔算貴
作者: Jackman    時間: 14-3-2016 23:36
而且你成功的消息很有鼓勵性
作者: Howard1995    時間: 15-3-2016 15:03
剛收到獅子通知總欠101,每月18300x74期,下月開始供
作者: hck298    時間: 15-3-2016 17:12
我今個月開始供了
作者: Jackman    時間: 15-3-2016 18:23
我想問問佢尋日通知你,大約幾時要開始供
作者: Jackman    時間: 15-3-2016 18:23
Hck加油
作者: Jackman    時間: 15-3-2016 18:24
Howard1995,你本身寫係每月供幾多
作者: Howard1995    時間: 15-3-2016 20:16
178xx係初步粗略計算通知我的,期数我想自已記錯了,今日通知我話18300x74己佷準確,會月底签約,下月頭開始供,需很漫長但起碼見到終点
作者: Jackman    時間: 16-3-2016 09:08
係,加油
作者: Jackman    時間: 16-3-2016 09:08
我今日會簽授權書
作者: Howard1995    時間: 16-3-2016 16:00
祝早日成功.
作者: Jackman    時間: 8-4-2016 11:49
我剛剛收到電話,成功了,謝謝各位的幫助,特別是Howard1995及hck298
作者: Jackman    時間: 8-4-2016 11:51
雖然有一間銀行反對,好在不影響結果
作者: bbq211    時間: 8-4-2016 13:28
想問問邊間銀行反對?
作者: Jackman    時間: 8-4-2016 16:34
健字銀行
作者: Howard1995    時間: 13-4-2016 11:21
楼主,什麼息口分多了期,恭喜晒,我現在每月儲一手工行迫儲錢
作者: Jackman    時間: 14-4-2016 09:07
月平息0.43%
作者: Jackman    時間: 14-4-2016 16:34
9.63% 84期
作者: Jackman    時間: 13-4-2023 07:34
我終於捱完7年了,大家加油
作者: heero0804    時間: 13-4-2023 15:15
Jackman 發表於 13-4-2023 07:34
我終於捱完7年了,大家加油

師兄由簽名授權到成功申請要幾耐?
作者: richardchow    時間: 13-4-2023 16:21
教育界搵咁多都欠債?
作者: Jackman    時間: 15-4-2023 01:59
因為借俾朋友
作者: Jackman    時間: 15-4-2023 02:00
heero0804 發表於 13-4-2023 15:15
師兄由簽名授權到成功申請要幾耐?

一個月內
作者: heero0804    時間: 16-4-2023 09:01
Jackman 發表於 15-4-2023 02:00
一個月內

想知多樣野
係咪過左投票先知做到
還幾多期?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3