破產聯盟

標題: 求救各位師兄 欠債60幾萬 做DRP或IDRP可以嗎? [打印本頁]

作者: fatguy    時間: 9-5-2017 11:18
標題: 求救各位師兄 欠債60幾萬 做DRP或IDRP可以嗎?
希望各位師兄可以教下我點做,我好徬徨,而家日日失眠,手振

HSXC card數: 150000 Loan: 41000
渣X card數:   145000
HS card數:  96000
DBX card數: 180000
總數: 620000幾

收入大約 $30000 個個月還min pay已經顶唔順. 因為同老婆住同租樓,扣除生活费大约剩$10000 可支付還款 我有冇機會做到IDRP?  
因為我巳經冇曬方向 唔知點做好 希望各位俾啲意見謝謝
作者: admin    時間: 9-5-2017 13:35
20 信。我估你想做,人地都未必肯羅
作者: fatguy    時間: 9-5-2017 13:57
唔好意思,乜係20信?係咪只可以破産?
作者: fatguy    時間: 9-5-2017 14:09
谢謝,有冇其他辦法?
作者: alldead    時間: 9-5-2017 16:55
你去大貓問idrp啦  每月人工大概四成還款
作者: fatguy    時間: 9-5-2017 17:24
alldead 發表於 9-5-2017 16:55

我出糧係hsbc.如果idrp 唔得.佢會唔會凍结我出糧户口?
作者: ccwa    時間: 9-5-2017 17:40
fatguy 發表於 9-5-2017 13:57
唔好意思,乜係20信?係咪只可以破産?

20倍
作者: fatguy    時間: 9-5-2017 18:19
alldead 發表於 9-5-2017 16:55

thanks ching. 有冇指引 或guideline 参考?
作者: terence.fung    時間: 9-5-2017 22:43
其實係要幾倍至幾多倍先肯做?
作者: alldead    時間: 10-5-2017 10:44
fatguy 發表於 9-5-2017 18:19
thanks ching. 有冇指引 或guideline 参考?

你爬下文應該都有概念
就算idrp唔成功 大貓都可以同你做drp 恆x都可以自己打去做drp. DxS drp 息都唔低冇咩幫助 渣打有人話冇drp
作者: alldead    時間: 10-5-2017 10:44
terence.fung 發表於 9-5-2017 22:43
其實係要幾倍至幾多倍先肯做?

18倍

作者: terence.fung    時間: 10-5-2017 11:17
thx alldead
作者: terence.fung    時間: 10-5-2017 11:30
alldead 發表於 10-5-2017 10:44
你爬下文應該都有概念
就算idrp唔成功 大貓都可以同你做drp 恆x都可以自己打去做drp. DxS drp 息都唔低冇 ...

其餘都係想攤長嚟還,每月能應付...
作者: 301    時間: 10-5-2017 13:43
講幾多倍衹作參考,
主要重要視乎主人收入穩健性,
做邊行,
支出呢? 考慮仲有未來負擔呢 !
欠債達收入之 15 倍以上其實好難傾了.

作者: ccwa    時間: 10-5-2017 14:02
始終因為聽過或者睇過太多case 供供下又係要破
60個月 72個月 時間長仲要利息其實都唔平 TU個底又係花
壓力其實冇乜舒緩到  
作者: terence.fung    時間: 10-5-2017 15:41
拖長還,每月供小D.大約用月薪一半或以下,中間如有閒錢便儲起D做備用.祗要這幾年冇乜大開支,理應供得掂的...
作者: alldead    時間: 10-5-2017 15:42
ccwa 發表於 10-5-2017 14:02
始終因為聽過或者睇過太多case 供供下又係要破
60個月 72個月 時間長仲要利息其實都唔平 TU個底又係花
壓 ...

因為還款都要約收入四成  又要六七年先還哂
所以堅持下去係有一點難道
作者: ccwa    時間: 10-5-2017 16:29
terence.fung 發表於 10-5-2017 15:41
拖長還,每月供小D.大約用月薪一半或以下,中間如有閒錢便儲起D做備用.祗要這幾年冇乜大開支,理應供得掂的... ...

樂觀睇就一定係咁行, 但好多野唔係咁易控制,工作 家庭 之類

作者: fatguy    時間: 10-5-2017 19:25
今日打左去大貓,佢叫我寄d 资料比佢。
作者: fatguy    時間: 11-5-2017 15:50
dbs 比左结餘轉卢 59萬 72期12000 到但又比左资料去大貓做IDRP. 而家唔知点好?
作者: terence.fung    時間: 11-5-2017 16:57
其實可唔可以拖一拖X展先,等大貓idrp 俾咗方案先決定.D息成30幾萬...
作者: terence.fung    時間: 11-5-2017 17:04
另樓主師兄,你主動揾過X展?佢點會提供結餘轉戶?
作者: fatguy    時間: 11-5-2017 17:09
係,問過X展,佢有提供結餘轉戶的. 但息率好高14.x%
作者: fatguy    時間: 11-5-2017 17:11
terence.fung 發表於 11-5-2017 16:57
其實可唔可以拖一拖X展先,等大貓idrp 俾咗方案先決定.D息成30幾萬...

我都想但我怕idrp唔批而其他銀行call loan
作者: terence.fung    時間: 11-5-2017 17:27
既然佢能提供結餘轉戶,可當最后水泡.等idrp,D利息會低D...
作者: terence.fung    時間: 11-5-2017 17:30
我明白未知的等待真係好痛苦...因我都等緊.上週揾律所樓出信for 銀行drp,到今日都未有消息.(仲要小弟都未俾糧單)
作者: fatguy    時間: 11-5-2017 17:35
terence.fung 發表於 11-5-2017 17:27
既然佢能提供結餘轉戶,可當最后水泡.等idrp,D利息會低D...

但我見d ching話idrp 唔得,其他銀行會cut card 同即刻call loan
作者: terence.fung    時間: 11-5-2017 17:48
fatguy 發表於 11-5-2017 17:35
但我見d ching話idrp 唔得,其他銀行會cut card 同即刻call loan

這個就要其他師兄去解答了...
作者: alldead    時間: 11-5-2017 17:56
fatguy 發表於 11-5-2017 17:35

係申請已經會cut card and call loan.  
不過會等你idrp結果先  唔成功會個別聯絡你商討還款方案
idrp年利率約8-10% 雖然低過你結餘轉戶 但你idrp過的債權人基本上會入左黑名單 但結餘轉戶唔會 就算dxs要你cut card 你將來都可以再申請現有債權人信貸產品 而且idrp大概需時兩個月 當中會不會有意外冇人知 因為idrp需要75%債權人同意 dxs已經過25%
你可以考慮清楚
作者: terence.fung    時間: 11-5-2017 18:31
其實dxs 結餘轉戶年利率係幾多?我唔係好識計...

補充內容 (11-5-2017 18:42):
原來樓主講咗,14%...
作者: fatguy    時間: 11-5-2017 18:37
alldead 發表於 11-5-2017 17:56
係申請已經會cut card and call loan.  
不過會等你idrp結果先  唔成功會個別聯絡你商討還款方案
idrp年 ...

甘我係咪應叫停idrp?
作者: fatguy    時間: 11-5-2017 19:23
另外係咪問多幾間銀行會影響個批刻情况?
作者: terence.fung    時間: 11-5-2017 19:36
如佢地知你做緊idrp,一定提供結餘轉戶方案俾你,賺多D息...
作者: terence.fung    時間: 15-5-2017 16:32
樓主有冇更新呀?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3