破產聯盟

標題: 請教各位 [打印本頁]

作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 14:41
標題: 請教各位
我欠債情況....
安x $15xxxx 分左48/已還一年多
Xa $2xxxx 分一年,但有好幾個月都淨係還息
Xa $1xxxx 循環,仲有爭8千幾
邦x $3xxxx 分年半,仲有半年多
日本xxx $25xxx 年半,仲有大概半年
Caxxxxx Pxx $30000 60期,還左差不多一年
另外仲有3線財仔成十幾間
當初 ax,日本xxx,caxxxxxpxxx, 幾間3線財仔都係比人呃錢......之後就係唔敢同屋企人講,變左數冚數.......前日終頂唔順,入左紙.....
想問係咪3線財會追到天捱海角+果兩間最煩人既追到死?
好後悔自己當初咁蠢,搞到依家咁,好驚
作者: cl475867    時間: 24-3-2019 14:51
好勁!借咗咁多3線財仔,頒令前肯定比人煩死,有工既都預咗冇
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 15:09
cl475867 發表於 24-3-2019 14:51

作者: Anmi2019    時間: 24-3-2019 15:10
我只知日本xxx煩到死,入紙後日日打嚟,追到我頒咗令都仲追,可能我1星期先聽佢1次電話。通知定你d咨詢人,收到咩電話搵你,都扮傻話唔識你,佢哋之後只會搵你。另外日本每星期會用5同嘅5字頭電話號碼搵你,不過都係同1個人,佢好客氣嘅。頒令前,忍耐吓啦。
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 15:12

作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 15:12
點解會無晒字....
作者: kktiger    時間: 24-3-2019 15:13
樓主,你是扣底財?呢啲頒令後都追
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 15:13

咁我其實係咪辭職比較好
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 15:14
Anmi2019 發表於 24-3-2019 15:10
我只知日本xxx煩到死,入紙後日日打嚟,追到我頒咗令都仲追,可能我1星期先聽佢1次電話。通知定你d咨詢人, ...

作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 15:15
Kktiger 有部份無扣既....我都預左佢繼續追
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 15:16
SISI0322 發表於 24-3-2019 15:14

追到頒令都繼續追,唔係犯法架咩
作者: kktiger    時間: 24-3-2019 15:16
樓主,頭3間有no就唔追,第4同5間硬野,頒令後都追,你預幾個月煩
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 15:18
kktiger 發表於 24-3-2019 15:16
樓主,頭3間有no就唔追,第4同5間硬野,頒令後都追,你預幾個月煩

唉!咁係煩我同屋企?定咨詢人佢都會
作者: kktiger    時間: 24-3-2019 15:21
SISI0322 發表於 24-3-2019 15:15
Kktiger 有部份無扣既....我都預左佢繼續追

睇你邊間啦,唔洗開名,我沒扣底,但都1x間
你同公司講定好,未必一定要遲職,當日我都有同人事部講
作者: kktiger    時間: 24-3-2019 15:22
SISI0322 發表於 24-3-2019 15:18
唉!咁係煩我同屋企?定咨詢人佢都會

唔洗想,所有咨詢人,打去小小小小小,到現在我咨詢人還接到,不過唔知邊間
作者: kktiger    時間: 24-3-2019 15:27
SISI0322 發表於 24-3-2019 15:16
追到頒令都繼續追,唔係犯法架咩

頒令後,根本你都唔會知邊間追你,佢地唔會開名
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 15:30
kktiger 發表於 24-3-2019 15:22
唔洗想,所有咨詢人,打去小小小小小,到現在我咨詢人還接到,不過唔知邊間 ...

明白
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 15:33
kktiger 發表於 24-3-2019 15:27
頒令後,根本你都唔會知邊間追你,佢地唔會開名

我朋友話叫我wts左果3張紙比我有電話果d財仔,再封左佢/換電話號碼,星期一fax晒就唔好聽d電話,叫埋咨詢人有唔識既電話都唔好聽。公司我打算打算同上司講聲,睇下可以點做
作者: kktiger    時間: 24-3-2019 15:42
SISI0322 發表於 24-3-2019 15:33
我朋友話叫我wts左果3張紙比我有電話果d財仔,再封左佢/換電話號碼,星期一fax晒就唔好聽d電話,叫埋咨詢 ...

你6c搞,還是自己?如6c搞就等6cfax,之後有些財仔會打比你同你傾叫你繼續還當冇事(你自己决定),換電話唔好用自己名開(呢個世界無私隱),咨詢人個邊你通知定,通常是5字頭號碼
作者: laam92517    時間: 24-3-2019 15:56
SISI0322 發表於 24-3-2019 15:13
咁我其實係咪辭職比較好

講真 辭左職佢一樣煩你公司 系叫左你都走左無咁瘀 最緊要捱到頒令盡量之前唔好比佢地知 拖住佢地話班緊錢返黎又好點都好 記得報債權人報清楚啲 唔系四年後隨時又黎煩你
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 16:18
kktiger 發表於 24-3-2019 15:42
你6c搞,還是自己?如6c搞就等6cfax,之後有些財仔會打比你同你傾叫你繼續還當冇事(你自己决定),換電 ...

你意思係話果d 3線財會打黎傾?
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 16:26
laam92517 發表於 24-3-2019 15:56
講真 辭左職佢一樣煩你公司 系叫左你都走左無咁瘀 最緊要捱到頒令盡量之前唔好比佢地知 拖住佢地話班緊錢 ...

我有報晒佢地呀,破署都會寄信啦,點唔比佢地知
作者: 好煩2019    時間: 24-3-2019 16:41
樓主,我都有欠日本同Caxxxxxpxx,頒令前比佢地煩死,不停打晒電話比咨詢人,屋企人,公司講晒粗口叫還錢,全世界都知,佢地好神通廣大,我唔同住嘅屋企人地址都搵到,就連我前夫屋企人電話我都唔知,但佢地都搵到。亦有send WhatsApp 比我屋企人顯示佢啲朋友名&電話。總之頒令前煩到嘔。
作者: kktiger    時間: 24-3-2019 16:43
SISI0322 發表於 24-3-2019 16:18
你意思係話果d 3線財會打黎傾?

以我自己覺得,你頭3間是1線大財,4,5間已經是2線財,唔好以為上tu就是1線財務,佢地追數手法已經去到法例底線,,扣底財已經去到3線尾,同電話數個啲無分別(只是多個牌),借1萬攞足個啲,有機會會同你傾下(態度都ok),不過不是間間會,好多都即時要你還清。
我經歷:入纸後某幾間打來同我傾(通常是分行經理直接打比你同你傾),某幾間一打來就問我係算點要我清數(一直小小小)哈哈(不論上唔上tu的財務)。
頒令後:不段打比我,公司,咨詢人(小小小叫還錢)無講邊間公司,因為佢地明知犯法,所以不會開名
作者: kktiger    時間: 24-3-2019 16:45
SISI0322 發表於 24-3-2019 16:26
我有報晒佢地呀,破署都會寄信啦,點唔比佢地知

你呈請當日,所有債權人已經知道,已通天,哈哈
作者: 好煩2019    時間: 24-3-2019 16:46
記住 ! 記住 ! 點煩你都唔好還錢,還得一間,其他知道就繼續追你還就大鑊啦。而且入左紙還比任何人都犯法㗎。捱到頒令後就好好多啦。
作者: kktiger    時間: 24-3-2019 16:52
我接近睇哂所有在這的討論,見到好多人都問會唔會打比咨詢人,上唔上公司,屋企,我覺得我地都控制唔到,行得老破呢條路你都預左追(唔通無錢還就唔追咩)只是破後有個保障,生活會好好多
作者: kktiger    時間: 24-3-2019 16:55
倒不如破後放開點,唔好想太多,捱過幾年好了,講講下我都快頒令2個月,哈哈
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 17:00
好煩2019 發表於 24-3-2019 16:46
記住 ! 記住 ! 點煩你都唔好還錢,還得一間,其他知道就繼續追你還就大鑊啦。而且入左紙還比任何人都犯法㗎 ...

無錢呀,還佢條命咩
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 17:01
kktiger 發表於 24-3-2019 16:52
我接近睇哂所有在這的討論,見到好多人都問會唔會打比咨詢人,上唔上公司,屋企,我覺得我地都控制唔到,行 ...

咁你都岩,不過都係驚先會問咁多,雖然控制唔到,咁你哩兩個月都仲有人煩?
作者: kktiger    時間: 24-3-2019 17:10
SISI0322 發表於 24-3-2019 17:01
咁你都岩,不過都係驚先會問咁多,雖然控制唔到,咁你哩兩個月都仲有人煩? ...

有,煩到爆,打來小小小小小
作者: kktiger    時間: 24-3-2019 17:15
最緊要咨詢人,家人個關,佢地要有好大心理準備,所以一開始開好知會哂比人知
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 17:16
kktiger 發表於 24-3-2019 17:10
有,煩到爆,打來小小小小小

唉,其實我連屋企人都未知我破
作者: laam92517    時間: 24-3-2019 17:20
SISI0322 發表於 24-3-2019 17:16

同屋企人坦白永遠都好啲 自己又無咁大壓力佢地又有心理準備
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 17:23
kktiger 發表於 24-3-2019 17:15
最緊要咨詢人,家人個關,佢地要有好大心理準備,所以一開始開好知會哂比人知 ...

明白既,所以一陣都會同佢地講
作者: kktiger    時間: 24-3-2019 17:25
SISI0322 發表於 24-3-2019 17:16

同家人講啦,我最初就是一直唔講,到爆啦問家人借錢還短期個啲(如借到我就唔洗破),但我家人原来識人做財務個啲,就叫人幫我睇下我個id最近有冇申請過,查查下發現我欠好多就話唔借,你去破產算了,最多只借破產錢,最後話比人追無左份工,上門又好,唔洗理,總之你去破產
作者: kktiger    時間: 24-3-2019 17:28
SISI0322 發表於 24-3-2019 17:23
明白既,所以一陣都會同佢地講

由其是你欠太多財務,所以最好講,比人鬧都無辦法,我比家人鬧到現在=_=
作者: 好煩2019    時間: 24-3-2019 17:33
樓主,呢度每個人都經歷過你而家要行嘅路。當初我都好驚,經常係谷問野,如果你有爬文都應該知道大約會發生咩事,條路會點行。總之有唔明或有疑問就係度問。好多師兄師姐都樂意解答。我覺得由入紙到頒令期間係最難捱,要面對屋企人,朋友,公司,真係想搵窿損無地自容。收數不停滋擾,但係佢地都要做野交功課,體諒吓,鬼叫自己欠人錢。頒令後就會舒服好多,就算每月要上繳都好過未入學時生活費都冇,飯都冇得食,每個月啲錢用晒嚟還債都唔夠。加油呀 !
作者: Anmi2019    時間: 24-3-2019 18:09
俾屋企人鬧就要預咗喇,我初時驚到電話挍靜音,唔識嘅來電唔聽,門鐘都關埋,仲同管理處講唔俾任何人上門搵我。結果自己嚇自己,佢哋只係打電話嚟追。
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 18:26
好煩2019 發表於 24-3-2019 17:33
樓主,呢度每個人都經歷過你而家要行嘅路。當初我都好驚,經常係谷問野,如果你有爬文都應該知道大約會發生 ...

明白既,好多謝大家不厭其煩咁話我知,唉,鬼叫自己蠢,比人呃完又唔敢講,衰到依家咁既情況得返破產先解決到....仲要係度驚
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 18:26
Anmi2019 發表於 24-3-2019 18:09
俾屋企人鬧就要預咗喇,我初時驚到電話挍靜音,唔識嘅來電唔聽,門鐘都關埋,仲同管理處講唔俾任何人上門搵 ...

作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 18:27
俾屋企人鬧就要預咗喇,我初時驚到電話挍靜音,唔識嘅來電唔聽,門鐘都關埋,仲同管理處講唔俾任何人上門搵 ...

又無左d字,哩個月我覺得好難捱呀
作者: 好煩2019    時間: 24-3-2019 18:38

我最初都好驚,係門口貼左個鏡頭裝假狗,每日返屋企都提心吊膽望吓門口有冇野,呀媽屋企抽起左條電話線,驚收數打去嚇親佢。好彩只係電話騷擾冇上門。
去差館備案都2次。
作者: 好煩2019    時間: 24-3-2019 18:41
SISI0322 發表於 24-3-2019 18:27
又無左d字,哩個月我覺得好難捱呀

係呀,最難捱係呢幾時個星期,頒令後就舒服好多啦。我同樓上師兄師姐都捱過左啦。所以好明白你感受。堅持加油呀 !
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 18:42
好煩2019 發表於 24-3-2019 18:38
我最初都好驚,係門口貼左個鏡頭裝假狗,每日返屋企都提心吊膽望吓門口有冇野,呀媽屋企抽起左條電話線, ...

作者: Anmi2019    時間: 24-3-2019 18:43
唔蠢都蠢咗,過去咗唔好再諗喇。
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 18:44
點解又無左堆字,要等到23/4
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 18:44
好想搵窿捐埋成個月,好難捱,係咪我問題?打完禁回覆會無晒/無左一半既字
作者: Anmi2019    時間: 24-3-2019 18:59
23/4上庭? 算快喇
作者: 好煩2019    時間: 24-3-2019 19:18
SISI0322 發表於 24-3-2019 18:44
好想搵窿捐埋成個月,好難捱,係咪我問題?打完禁回覆會無晒/無左一半既字 ...

好明白呢個幾月係好難捱。撐住呀,最初係會打密啲,之後就隔幾日先打嚟,打嚟追就話冇錢還唔到,佢講咩都唔好理,話上門果啲都係大你,明知你冇得還,佢地要搭車嘥時間上門,蝕本生意佢地唔會做,只係做吓野交功課。
千祈唔好心軟比佢地氹還住一期或者小小先,咁樣係犯法㗎。同埋還得一間,其他知道你就大鑊啦。一定要撐住呀 !!!
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 19:23
好煩2019 發表於 24-3-2019 19:18
好明白呢個幾月係好難捱。撐住呀,最初係會打密啲,之後就隔幾日先打嚟,打嚟追就話冇錢還唔到,佢講咩都 ...

唉,好彩有一班師兄師姐係度,其實有哩個論壇真係幫到我哩d無助到想死既人
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 19:25
Anmi2019 發表於 24-3-2019 18:59
23/4上庭? 算快喇

係架?我仲係度計縮數,黎緊紅日多,感覺上少d被追,雖然我有咁多3線數
作者: 好煩2019    時間: 24-3-2019 19:51
SISI0322 發表於 24-3-2019 19:25
係架?我仲係度計縮數,黎緊紅日多,感覺上少d被追,雖然我有咁多3線數

係㗎 ! 我2月1号宣誓,跟住星期六,日,跟住就過年,果個星期好清淨, 初七開始嚟料啦,不停話搵我地拜年。星期六佢地半日有時上午會打一次嚟,紅日就放假。
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 19:59
好煩2019 發表於 24-3-2019 19:51
係㗎 ! 我2月1号宣誓,跟住星期六,日,跟住就過年,果個星期好清淨, 初七開始嚟料啦,不停話搵我地拜年 ...

咁你幾號上庭?正式令?
作者: Anmi2019    時間: 24-3-2019 20:11
我都係2月1號宣誓,不過經律師搞,8號先入紙,3月12號上庭頒令
作者: SISI0322    時間: 24-3-2019 20:12
好煩2019 發表於 24-3-2019 19:18
好明白呢個幾月係好難捱。撐住呀,最初係會打密啲,之後就隔幾日先打嚟,打嚟追就話冇錢還唔到,佢講咩都 ...

咁我想問下,姐係聽日fax晒之後,唔聽佢地電話得唔得架
作者: Anmi2019    時間: 24-3-2019 20:25
如經律師搞就等律師fax,如自己搞有no. 就可以fax喇。
作者: Anmi2019    時間: 24-3-2019 20:26
唔識嘅電話咪盡量唔好聽囉
作者: kktiger    時間: 24-3-2019 20:32
SISI0322 發表於 24-3-2019 20:12
咁我想問下,姐係聽日fax晒之後,唔聽佢地電話得唔得架

聽唔聽都無所謂,你聽,話你已申破呈請左之後都會打比咨詢人,公司個啲,唔聽都係會打
作者: 好煩2019    時間: 24-3-2019 20:42
SISI0322 發表於 24-3-2019 19:59
咁你幾號上庭?正式令?

3月5号上庭頒令,已經交文件,見主任。
暫時初期程序已經完成,等緊生活費,上繳幾多。
作者: SISI0322    時間: 25-3-2019 12:56
kktiger 發表於 24-3-2019 20:32
聽唔聽都無所謂,你聽,話你已申破呈請左之後都會打比咨詢人,公司個啲,唔聽都係會打 ...

已經打晒比咨詢人.....被人鬧都預左,係覺得對佢地唔住....無面見佢地
作者: 好煩2019    時間: 25-3-2019 14:37
SISI0322 發表於 25-3-2019 12:56
已經打晒比咨詢人.....被人鬧都預左,係覺得對佢地唔住....無面見佢地

樓主我好明白你感受,因為我都係咁。
比人鬧都無辦法,鬼叫自己攪成咁,連累人感覺係唔好受。
我2月1号入紙比屋企人鬧到而家,都冇計,唯有乖乖地唔好再行差踏錯,慢慢修補返啲關係啦。
作者: SISI0322    時間: 25-3-2019 15:13
好煩2019 發表於 25-3-2019 14:37
樓主我好明白你感受,因為我都係咁。
比人鬧都無辦法,鬼叫自己攪成咁,連累人感覺係唔好受。
我2月1号入 ...

作者: SISI0322    時間: 25-3-2019 15:13
又無晒.....
作者: SISI0322    時間: 25-3-2019 15:15
搞到咁...就明白屋企人真係好重要
作者: SISI0322    時間: 25-3-2019 15:15
點解我打親一段未,都會cut到得咁小
作者: 好煩2019    時間: 25-3-2019 16:02
SISI0322 發表於 25-3-2019 15:15
點解我打親一段未,都會cut到得咁小

試吓重新登入
作者: SISI0322    時間: 25-3-2019 17:56
好煩2019 發表於 25-3-2019 16:02
試吓重新登入

多謝你,講左咁多野比我知
作者: SISI0322    時間: 25-3-2019 17:57
今日先第一日,好難受好難頂
作者: ting530hk    時間: 25-3-2019 18:03
SISI0322 發表於 25-3-2019 17:57

有無邊間已經係咁打比你
作者: SISI0322    時間: 25-3-2019 18:19
ting530hk 發表於 25-3-2019 18:03
有無邊間已經係咁打比你

其實唔知邊間,因為我都無聽過,屋企人有聽既,佢都無講係邊間
作者: ting530hk    時間: 25-3-2019 18:29
SISI0322 發表於 25-3-2019 18:19
其實唔知邊間,因為我都無聽過,屋企人有聽既,佢都無講係邊間

咁係因為你無聽 先打比你家人?
作者: SISI0322    時間: 25-3-2019 18:32
ting530hk 發表於 25-3-2019 18:29
咁係因為你無聽 先打比你家人?

其實都唔係,佢係咪都會打晒比你既咨詢人
作者: 好煩2019    時間: 25-3-2019 18:34
你本人聽佢會講邊間
作者: 好煩2019    時間: 25-3-2019 18:37
SISI0322 發表於 25-3-2019 17:57

係呀,會心情底落唔好受,捱到頒令就冇事啦。加油呀 !
作者: ting530hk    時間: 25-3-2019 20:20
SISI0322 發表於 25-3-2019 18:32
其實都唔係,佢係咪都會打晒比你既咨詢人

佢係一收到你case no.果日就即刻打?
作者: SISI0322    時間: 26-3-2019 12:52
好煩2019 發表於 25-3-2019 18:37
係呀,會心情底落唔好受,捱到頒令就冇事啦。加油呀 !

哩種感覺真係好難頂
作者: SISI0322    時間: 26-3-2019 12:52
ting530hk 發表於 25-3-2019 20:20

是的
作者: Anmi2019    時間: 26-3-2019 13:53
SISI0322 發表於 26-3-2019 12:52
哩種感覺真係好難頂

過度期會係咁慢慢就慣,頂住
作者: 好煩2019    時間: 26-3-2019 14:13
ting530hk 發表於 25-3-2019 20:20

我好彩啲,2月1号宣誓跟住係星期六,日,過年,初7先開始打嚟,煩小一星期。
作者: 好煩2019    時間: 26-3-2019 14:18
SISI0322 發表於 26-3-2019 12:52
哩種感覺真係好難頂

最初真係好難頂,攪到情緒底落,打左大約2星期就開始話之佢,因為要講都講晒,已經全世界知道冇咩再驚。
又咁啱我呀媽呢段時間入左醫院一個月,攪到人都顛。
作者: SISI0322    時間: 27-3-2019 09:38

作者: SISI0322    時間: 27-3-2019 09:38
時間好難過
作者: masao0596    時間: 27-3-2019 10:23
二三線財會group埋一齊追,所以唔會知係邊間,依家仲會用facebook起人底,同埋開whatsapp群組post你身份證嘅相叫你還錢,同埋會用幾十個張太空卡炸爆晒你同諮詢人嘅電話.....不過既然無晒辦法,唯有不變應萬變
作者: SISI0322    時間: 27-3-2019 10:40
masao0596 發表於 27-3-2019 10:23
二三線財會group埋一齊追,所以唔會知係邊間,依家仲會用facebook起人底,同埋開whatsapp群組post你身份證 ...

作者: SISI0322    時間: 27-3-2019 10:56

作者: SISI0322    時間: 27-3-2019 10:57
咁都無計,既然都無錢還,咪由佢慢慢追,係麻到咨詢人,我覺得對佢地唔住姐
作者: deadmaninc    時間: 27-3-2019 16:59
師兄 唔講你d 3線 就係日本同持60期果2間 都夠玩殘你身邊所有人 你呢家要做既 通知定你所有資詢人話唔識你 有地方就帶屋企都避開幾個月 電話改左都無用 只要用實名登記既 佢都有方便揾到你 叫屋村辦事署幫你打封野 話呢個人唔再係度住 貼係你自己屋企門口 我諗你地都要避開3 4個月 最後洗心革面 對屋企係好d
作者: SISI0322    時間: 27-3-2019 21:49
已經通知晒所有咨詢人,電話唔係上台,點會仲實名登記!已經面對左屋企人.....
作者: Chantaiman22    時間: 30-3-2019 01:42
樓主,我想我可以解答了你,你所擔心的問題必定會發生,份工必定無,你都知扣底黑財會不停致電你公司及你上司甚至你老闆找你,更甚是加你上司,老闆,朋友及親戚連你自己在 whatsapxx 群組,粗囗辱罵你,再將你追數紙附於群組內。之後在盼令前就一定上到你屋企門外貼街招,連該處之
作者: SISI0322    時間: 30-3-2019 08:23
Chantaiman22 發表於 30-3-2019 01:42
樓主,我想我可以解答了你,你所擔心的問題必定會發生,份工必定無,你都知扣底黑財會不停致電你公司及你上 ...

其實我都預左既,上司都知道的,做得幾耐得幾耐架咋依家....鬼叫自己搞出黎就要承....係真係好攰咁解.....
作者: Stanyan1229    時間: 2-4-2019 18:19
我都係有3缐財仔,同你一樣數冚數。都係比人呃,係屋企人發覺我情緒有問題,之後知道我出面欠人成100萬,叫我申請破產。我呢兩個月好多謝屋企人原諒我,鼓勵重新做人。BTW, 我搬左屋,只知道3缐財仔寄信去信箱,打晒比咨詢人、朋友、但冇貼大字報。過去左等佢過去,重新做人,共勉之!
作者: airmax    時間: 2-4-2019 20:35
最重要係要知道自己點解會不停借,唔去改好易有第二次
作者: Stanyan1229    時間: 2-4-2019 21:17
係!要重新開始,唔可以再比自己行返之前條路。其實破咗,睇好多野都平淡左簡單左。各位加油!
作者: 好煩2019    時間: 2-4-2019 23:32
我都係比人氹數冚數,又唔想比屋企人知,越滾越大。係呢個谷,個個都是同路人,大家互相鼓勵乖乖地捱4年,重新開始。
作者: Stanyan1229    時間: 2-4-2019 23:52
係呀C姐,我同你都係3月份頒令,我遲你少少,一直爬文都有留意你留言,我現在失業,暫時主任跟。大家加油!努力捱過呢4年,重新開始。
作者: SISI0322    時間: 3-4-2019 00:02
Stanyan1229 發表於 2-4-2019 18:19
我都係有3缐財仔,同你一樣數冚數。都係比人呃,係屋企人發覺我情緒有問題,之後知道我出面欠人成100萬,叫 ...

我係自己覺得唔可以再咁落去,只會越黎越誇張,同埋都真係令自己好大壓力,好辛苦,所以選擇同屋企人,男朋友講,搞破產,由22號到依家,佢地都係打咨詢人電話,打去公司,sd 訊息,拉咨詢人入群組,暫時係得caxxxxxpxx上過2次門攝信同紙.....我仲要等23/4 共勉之
作者: SISI0322    時間: 3-4-2019 00:06
好煩2019 發表於 2-4-2019 23:32
我都係比人氹數冚數,又唔想比屋企人知,越滾越大。係呢個谷,個個都是同路人,大家互相鼓勵乖乖地捱4年, ...

多得有哩個谷,令到我地哩d同路人可以互相撐住
作者: Stanyan1229    時間: 3-4-2019 00:25
SISI0322 發表於 3-4-2019 00:02
我係自己覺得唔可以再咁落去,只會越黎越誇張,同埋都真係令自己好大壓力,好辛苦,所以選擇同屋企人,男 ...

我係19/2宣誓,3月份頭兩星期,最難捱。屋企人嬲左我,我自己又日日喊,想過死左去!之後屋企人同親戚反而叫我唔好聽電話,佢地幫我頂。話唔識我!(我真係好感恩,佢地對我咁好,咁保護我)其實真係要同屋企人坦白,自己先冇咁大壓力。
你要加油!你宜家經歷既,所以C兄C姐都經歷過,23/4好快就到。

作者: SISI0322    時間: 4-4-2019 11:44
我都好感恩,我屋企人,男朋友都係咁幫我。令到佢地更加擔心我,覺得對佢地唔住,所以大家一齊哩4年&之後都要乖乖地做人

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3