破產聯盟

標題: 報稅一問 [打印本頁]

作者: Dayday    時間: 5-5-2019 22:01
標題: 報稅一問
想請問下,同配偶合併報稅,配偶會否知道我破產?
作者: A123456    時間: 6-5-2019 20:58
當然係知啦,到時你要遞交一份破產聲明,證明你唔使交稅,亦都係冇能力去交稅,咁點解個配偶會唔知呢,傻佬
作者: cl475867    時間: 6-5-2019 21:01
邊個話破產就冇能去交税
作者: PoorGuy2018    時間: 6-5-2019 22:57
破產者也要報稅同交稅的,只要你入息過左一定款額
作者: A123456    時間: 7-5-2019 09:17
PoorGuy2018 呢條友一定係唔識㗎啦!你都破咗產,就算你搵六萬,十萬,你所有嘅淨收入畀你都係由破產官分給你試問聲你可以分得幾多,你唔信可以打畀破產主任。
作者: 金龍華    時間: 7-5-2019 09:43
九唔搭八
作者: Dayday    時間: 8-5-2019 18:39
金龍華 發表於 7-5-2019 09:43
九唔搭八

X2 =_=
作者: hohohoho    時間: 8-5-2019 18:45
A123456 發表於 7-5-2019 09:17
PoorGuy2018 呢條友一定係唔識㗎啦!你都破咗產,就算你搵六萬,十萬,你所有嘅淨收入畀你都係由破產官分給 ...

破左產無話唔洗交稅!就算破左產,破產官都要留返舊錢比你交稅
作者: hohohoho    時間: 8-5-2019 18:46
DayDay 放心!你唔講正常係唔會知
作者: cl475867    時間: 8-5-2019 20:21
A123456冇食藥,又病發,又比佢係青山走咗出黎
作者: Dayday    時間: 10-5-2019 21:49
hohohoho 發表於 8-5-2019 18:46
DayDay 放心!你唔講正常係唔會知

謝謝你..^。^
作者: PoorGuy2018    時間: 10-5-2019 23:15
A123456 發表於 7-5-2019 09:17
PoorGuy2018 呢條友一定係唔識㗎啦!你都破咗產,就算你搵六萬,十萬,你所有嘅淨收入畀你都係由破產官分給 ...

A123456你唔識野扮識野,然後話人唔識野都唔緊要咪誤導其他師弟妹嘛,入學人士每月支出度已有項支出係稅項,即係都要交稅,唔識扮識都上破署網度睇番資料或問下跟進你case既破產官/外判啦唔該。。。仲有最重要既係,你唔好放棄治療呀
作者: PoorGuy2018    時間: 10-5-2019 23:19
搞到話住話某君都唔記得答樓主野,合併報稅只係申報年度收入資料我諗應該不會令另一半知你入左學,除非稅局篤爆但局方唔會咁做

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3