破產聯盟

標題: 好多問題 [打印本頁]

作者: 初來報到    時間: 16-5-2019 23:11
標題: 好多問題
1.宣誓後要等幾耐先頒令?
2.係唔係頒令後先有號碼fax俾欠債人?
3.月尾d數就要交,應該點拖好?
4.如果要一個月先可頒到令,咁點可拖一個月?

作者: 萬念俱灰    時間: 16-5-2019 23:19
我爭兄弟啲數都係由2號拖到今日先交比收數部。
作者: kpchg4    時間: 16-5-2019 23:35
1.個半至兩個月
作者: kpchg4    時間: 16-5-2019 23:35
2.不是, 有 number 就 fax
作者: kpchg4    時間: 16-5-2019 23:36
3&4 一線財務銀行 有 number FAX 比佢就唔追
作者: kpchg4    時間: 16-5-2019 23:37
拖...不離 被拖糧, 籌緊錢
作者: 好煩2019    時間: 17-5-2019 01:14
樓主你欠的是銀行 ? 一線財仔? 還是2,3線財仔 ? 如果未入學追數,唔好講你打算入學,會即刻掉比收數佬追得仲勁,搵籍口拖住先,(未出糧,問緊朋友借)。正常入紙當日就有号碼,即日fax 比所有債權人。 入紙到頒令大約4-5個星期上庭頒令,如果自己攪有機會填漏資料會延期1-2星期。正常銀行,一線財收到fax後唔會再追。2,3 線財收到有機會繼續追或者會追得仲勁。呢段時間追可以同佢講已經申请左破產,冇錢再還,如果還是犯法。有心理準備佢地一定會滋擾咨詢人,屋企人,公司。如收數有恐嚇成份可以去差館備案。所以要盡早通知有關係人士等佢地有心理準備,到時唔會嚇親。
作者: 初來報到    時間: 17-5-2019 07:04
kpchg4 發表於 16-5-2019 23:35
2.不是, 有 number 就 fax

個number大約幾時會有?
作者: 初來報到    時間: 17-5-2019 07:09
好煩2019 發表於 17-5-2019 01:14
樓主你欠的是銀行 ? 一線財仔? 還是2,3線財仔 ? 如果未入學追數,唔好講你打算入學,會即刻掉比收數佬追得 ...

痕X ,星X,邦X,中X
呢幾間會追爆我嗎?

作者: Ken0601    時間: 17-5-2019 07:10
初來報到 發表於 17-5-2019 07:04

自己申請的話,入紙當日就有
作者: Ken0601    時間: 17-5-2019 07:11
初來報到 發表於 17-5-2019 07:09
呢幾間會追爆我嗎?

呢幾間大可以放心,Fax no.俾佢地後即時停止追數
作者: Ken0601    時間: 17-5-2019 07:12
初來報到 發表於 17-5-2019 07:09
呢幾間會追爆我嗎?

呢幾間大可以放心,收到no.後應該馬上停止追數
作者: 初來報到    時間: 17-5-2019 07:42
Ken0601 發表於 17-5-2019 07:10
自己申請的話,入紙當日就有

經律師呢?
作者: 初來報到    時間: 17-5-2019 07:43
Ken0601 發表於 17-5-2019 07:12
呢幾間大可以放心,收到no.後應該馬上停止追數

擔心到訓唔安食唔落,咁就好喇
作者: 金龍華    時間: 17-5-2019 09:50
其實追吓 post 都知,6c 交齊文件,約一星期宣誓,再預幾日時間入紙,有 no. 就可以 fax 俾債主
作者: 金龍華    時間: 17-5-2019 09:51
初來報到 發表於 17-5-2019 07:43
擔心到訓唔安食唔落,咁就好喇

大銀行又唔係財仔,遲找數都唔會追好密,當然自己計好時間就少d 煩惱
作者: 初來報到    時間: 17-5-2019 11:57
金龍華 發表於 17-5-2019 09:50
其實追吓 post 都知,6c 交齊文件,約一星期宣誓,再預幾日時間入紙,有 no. 就可以 fax 俾債主 ...

唔該曬
作者: 好煩2019    時間: 17-5-2019 12:03
樓主打算幾時入學 ? 銀行打嚟盡量拖住,千忻唔好同佢講打算入學。
作者: 初來報到    時間: 17-5-2019 13:51
好煩2019 發表於 17-5-2019 12:03
樓主打算幾時入學 ? 銀行打嚟盡量拖住,千忻唔好同佢講打算入學。

只差一個出糧戶口就可以入學,開戶口又係一個問題,永x要一萬蚊先可以開戶(上網睇)。我諗住收工問下係唔係真係要咁
作者: mchan    時間: 17-5-2019 14:12
初來報到 發表於 17-5-2019 07:04

自己去申破即日有no
作者: kpchg4    時間: 17-5-2019 14:16
初來報到 發表於 17-5-2019 13:51
只差一個出糧戶口就可以入學,開戶口又係一個問題,永x要一萬蚊先可以開戶(上網睇)。我諗住收工問下係唔 ...

唔需一定要開個出糧戶口少申請入學
作者: 好煩2019    時間: 17-5-2019 15:47
初來報到 發表於 17-5-2019 13:51
只差一個出糧戶口就可以入學,開戶口又係一個問題,永x要一萬蚊先可以開戶(上網睇)。我諗住收工問下係唔 ...

點解咁煩,一定要開永0,就算開到,果一萬攞返出嚟,到時主任會問你用途又要解釋,其實如你有出糧戶口照報,最多凍結左攞信解凍囉。
作者: 初來報到    時間: 17-5-2019 16:24
好煩2019 發表於 17-5-2019 15:47
點解咁煩,一定要開永0,就算開到,果一萬攞返出嚟,到時主任會問你用途又要解釋,其實如你有出糧戶口照 ...

律師要我開,我用開嘅出糧戶口有欠款,所以佢話果間銀行一定唔會俾我用喎
作者: Baba    時間: 17-5-2019 16:29
初來報到 發表於 17-5-2019 16:24
律師要我開,我用開嘅出糧戶口有欠款,所以佢話果間銀行一定唔會俾我用喎 ...

我都有呢個擔心,因為我都係得一個普通 儲蓄戶口作為出糧用,如果,身痕取消我户口,我都幾煩
作者: Baba    時間: 17-5-2019 16:31
因為本身都有争身痕,一入學,怕佢立即取消我户口,到時出糧到出唔到,生活都有問題
作者: 金龍華    時間: 17-5-2019 16:35
入紙後,先去開身痕最普通戶口,至到頒令都用到,之後就搵主任出信解凍,過程順利
作者: 好煩2019    時間: 17-5-2019 16:55
係咪唔一定要開永0,第二間得唔得 ? 要一萬開,問吓律師而家我地搵一千都難,點搵一萬開戶口呀。
作者: Baba    時間: 17-5-2019 16:58
金龍華 發表於 17-5-2019 16:35
入紙後,先去開身痕最普通戶口,至到頒令都用到,之後就搵主任出信解凍,過程順利 ...

本身已有身痕最普通户口出糧用,但有爭佢錢,可否保留呢個户口?颁令後先出信解凍得唔得?
作者: 金龍華    時間: 17-5-2019 17:09
好煩2019 發表於 17-5-2019 16:55
係咪唔一定要開永0,第二間得唔得 ? 要一萬開,問吓律師而家我地搵一千都難,點搵一萬開戶口呀。 ...

身痕,五舊搞掂
作者: 金龍華    時間: 17-5-2019 17:12
Baba 發表於 17-5-2019 16:58
本身已有身痕最普通户口出糧用,但有爭佢錢,可否保留呢個户口?颁令後先出信解凍得唔得? ...

有牙齒印,肯定未到頒令已經唔用得,分分鐘扣埋你錢未定,如果係我就唔搏
作者: 好煩2019    時間: 17-5-2019 17:24
香港咁多銀行,唔一定要永0呀 ? 搵第二間冇牙齒印幾舊水開得戶嘅可以嗎 ?
作者: Baba    時間: 17-5-2019 17:33
金龍華 發表於 17-5-2019 17:12
有牙齒印,肯定未到頒令已經唔用得,分分鐘扣埋你錢未定,如果係我就唔搏 ...

扣錢應該唔得,一有no ,佢無權自己扣當還錢,最想知可否保留呢個户口
作者: 金龍華    時間: 17-5-2019 17:37
好煩2019 發表於 17-5-2019 17:24
香港咁多銀行,唔一定要永0呀 ? 搵第二間冇牙齒印幾舊水開得戶嘅可以嗎 ?

只怕入紙後,好快會凍結,呢兩間較大機會捱到頒令
作者: kpchg4    時間: 17-5-2019 19:09
Baba 發表於 17-5-2019 16:58
本身已有身痕最普通户口出糧用,但有爭佢錢,可否保留呢個户口?颁令後先出信解凍得唔得? ...

其實係可以, 不過有人話唔係咁好, 同你入紙後好快凍
作者: Baba    時間: 17-5-2019 20:32
kpchg4 發表於 17-5-2019 19:09
其實係可以, 不過有人話唔係咁好, 同你入紙後好快凍

主要因為係出糧户口,唔係好想改,快凍無問題,最多等一個月左右,最怕係取消埋,出糧錢入唔到去,都時就煩,入到,出令後有解凍信,用得番就
作者: 金龍華    時間: 17-5-2019 20:41
凍咗,入唔到錢㗎,公司會知,諗定解釋啦
作者: Baba    時間: 17-5-2019 20:52
金龍華 發表於 17-5-2019 20:41
凍咗,入唔到錢㗎,公司會知,諗定解釋啦

如果係咁,我就就算開過永*户口,佢涷左,公司一樣轉帳唔到薪金入去?公司一樣知?
作者: 金龍華    時間: 17-5-2019 21:44
頒令日前,我個身痕戶口都仲用到,之後邊日開始凍就唔知喇
作者: Baba    時間: 17-5-2019 22:48
金龍華 發表於 17-5-2019 21:44
頒令日前,我個身痕戶口都仲用到,之後邊日開始凍就唔知喇

師兄係咪出糧户口?最後有無用解涷信解番?本身有無爭身痕錢?
作者: 初來報到    時間: 17-5-2019 22:48
Baba 發表於 17-5-2019 16:31
因為本身都有争身痕,一入學,怕佢立即取消我户口,到時出糧到出唔到,生活都有問題 ...

所以我去開個無欠款銀行嘅戶口就算喇,到出糧無錢用,仲死。不過開新戶都要1千
作者: Baba    時間: 17-5-2019 23:51
初來報到 發表於 17-5-2019 22:48
所以我去開個無欠款銀行嘅戶口就算喇,到出糧無錢用,仲死。不過開新戶都要1千 ...

其實,主要怕佢取消,凍结就唔怕,有信就可以解
作者: 初來報到    時間: 18-5-2019 06:54
Baba 發表於 17-5-2019 23:51
其實,主要怕佢取消,凍结就唔怕,有信就可以解

咁真係開定無牙齒印戶口好d,又話之後會開唔到戶口。不過6c話唔係間間銀行都可以解凍,仲要俾1500蚊
作者: Baba    時間: 18-5-2019 08:37
初來報到 發表於 18-5-2019 06:54
咁真係開定無牙齒印戶口好d,又話之後會開唔到戶口。不過6c話唔係間間銀行都可以解凍,仲要俾1500蚊 ...

唔係間間,好易玩死喎,開定2個普通户口安全d?
作者: 金龍華    時間: 18-5-2019 09:54
Baba 發表於 18-5-2019 08:37
唔係間間,好易玩死喎,開定2個普通户口安全d?

越講越好笑...要講嘅講哂,點做自己諗,完。
作者: 欠一百萬    時間: 18-5-2019 15:02
金龍華 發表於 18-5-2019 09:54
越講越好笑...要講嘅講哂,點做自己諗,完。

有些人喜歡聽自已心中的答案,冇計。
作者: 初來報到    時間: 18-5-2019 16:10
戶口已開,如果月尾出糧要拎錢要申請一次解凍,到頒令後又要申請一次解凍嗎?
作者: 金龍華    時間: 18-5-2019 18:11
解咗就唔會凍返啦!正常嘅話
作者: 初來報到    時間: 18-5-2019 18:56
如果真係要解2次真係麻煩到公司
作者: 好煩2019    時間: 18-5-2019 18:57
如果你有工作,正常唔會再凍結。如你現在失業只會一次性解凍攞埋最後一筆錢出嚟戶口就取消,直至你有新工作再通知主任出信開新戶口。
作者: 初來報到    時間: 18-5-2019 20:10
咁就好喇

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3