破產聯盟

查看: 10458|回復: 42
打印 上一主題 下一主題

比較自願安排 同破產

自願安排
破產
睇下你講成點,我當時問過,都要大過4年架啦,小過4年我駛鬼 IVA
大部份 4 年、最長 8 年
必須還債
收入在減除必需生活開支後,有多才要還債
要還晒欠債
4 年還得幾多就幾多
實際上小D錢用 ,還左先給你用
多D錢用,扣左你生活費先還
IVA 的程序簡單D,監管都小D
呢樣唔得,個樣唔得,出境又要申請,又要交報告!
可保留物業乜都無啦
話有小小信用 -- 都叫唔係破產,不過個陣都係借唔到錢!
你無財証信用…破產身分,就算破完產,銀行借給你都要再三考慮啦
可以繼續做生意當然唔得啦,不過你做 freelance都…
保留銀行賬只可開設一個銀行賬去出糧
某本上唔可以再借錢
某本上唔可以再借錢
不因破產失去現職 某些行業可能因此不能續任
可自費旅行 不可自費旅行
離港無須交代 離港須得破產官同意
費用較高、但可分期支付 費用較低、但須於入紙申請破產前支付
原帖由 briancth 於 2009-1-7 03:24 發表
大家好, 新人到
小弟7年前申請破產, 之後第一年自己申請IVA還款及成功於弟15個月破產令內解除破產令及係一年前巳還清所有債務.
衣家都覺得 "還左的錢是白還" ...

勁!咁其實你唔駛破產呀!
唔緊要,最緊要起得番身!
原帖由 simonckchan 於 2009-3-10 14:24 發表
what is the sccessful rate of IVA cases in past 3 yrs ? where can i find such figures ?

個數字無用架。

根本個律師會計好得先去馬,唔得個D根本無會上到!
原帖由 simonckchan 於 2009-3-12 10:35 發表
Figures of IVA successful rate are important.     

every lawyer and acct firm emphasize that  they can hv a high successful rate of IVA (more than 95%).    if the overall successful rate in HK is not ...

我意思係個數字係佢個 case羅來無用 ,因為並無實際作用。律師會 filter 過,先至肯上。

如果用呢個數字來估計自已的成功機會,咁點會有代表性呢?
好聽的:債務舒緩計劃(DRP)是債務重組其中之一種方法,可以說是IVA的簡化版,其中最大之分別在於無需透過法律程序,更可與個別的債權人直接商談還款金額及年期,使欠債人避免破產及可令債務人舒緩負擔,重過正常人之生活,並在指定之年期間還清債項。

唔好聽:呢個 DRP 係你同債權人的私人協議。
以上網址最終可link至某律師樓的網頁。( 這裡不是不可post廣告嗎?)
gringoire 發表於 2011-2-27 18:04

其實你想表達什麼?
36# admin

admin大人: 我想表達的是: 我一直以為這裡是不可以免費post律師的廣告, 但卻發現有超連結可以去到某律師樓網頁廣告, 感到奇怪.....所以問下~
gringoire 發表於 2011-2-28 22:37

好簡單,只要你試下就知道架啦。

同埋,我其實 EQ 好低。
好心提下你, 希望唔會好心著雷劈!
gringoire 發表於 2011-3-27 00:01

多謝你提醒。不過基於種種原因 (包括我唔想搞咁多野),所以都係唔改啦。不過請各會員留意:

2009/7/1 的公告:
http://hkiva.org/bbs/viewthread.php?tid=1889&extra=page%3D1

而原文係 2008 年出的。