破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人求教... 好大壓力... 比啲意見

樓主,我無計錯,你而家爭人差唔多1球,成 25 倍。

呢個比例,真係好難有一線銀行肯再借或者乜P。因為風險太大。

TU 去到 G 就唔好再試啦。

不如你計下,去到盡,你每月有幾錢還先

eklekl 發表於 17-6-2017 13:01
但如果重組到的話, 我每月還 20k 我想如果還 6年都總共 1.4m, 如果7 年都有 1.68m
我唔想咁輕言破產... ...

樓主,我當人地收你 10% 息,你每年只還到本金 10 個。即是要成 10 年以上。

中間重要唔出錯。

不過,唔破都是一個好選擇。

而家你個 TU 太低啦。好難有人會同你做。同埋個比例太高,就咁睇機會好細羅。

個人意見就係
1. 照計你成 4 皮人工,可唔可以接下D part time。例如你係會計,就接下 job 羅
2. 有無租屋?搬番去住。
3. 先穩定準時還錢
4. 還左 credit card 先
5. 間朋友借,唔好借多。清左小個張卡先。

等到 TU 升到 C /D 先再講
eklekl 發表於 26-8-2017 07:28
挨左二個月,減晒無謂洗費,準時清數,tu 上返 F,再同屋企人商量,借錢比我找清高息咭數,總算見到署光。 ...

我無點錯你的。我朋友都係咁做
eklekl 發表於 26-8-2017 16:00
Admin 真係好感激你!回想二個月前食唔落瞓唔到,多謝你的意見!

想問問是否 tu 去返 b, c 咁上下就可以 ...

到時大把銀行排隊找你借錢
eklekl 發表於 8-10-2017 15:21
之前搵屋企人幫忙, 還左啲高息咭數. 而家仲有一富x 既 ploan 同埋獅子既循環貸款一部份未清, 全部大約 550 ...

CHing 自已有決心。是你自已好野。唔關我事。