破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

我岩岩攪左破產, 好後悔冇直接搵律師

佢話由佢地 FAX 信比銀行財仔果日 , 對方就知咩事, 5會追 ,
但係我問多幾次求安心(因為我怕家人被滋擾) , 佢就話有破產紙就完全 5追數,
所以我先驚 唔該CHING, 我去睇下須知先. ...
2011年10月 發表於 2011-10-9 22:45

定定神先!唔使担心,既然已經開步,就慢慢走落去,呢度大把人陪你。
首先,法庭一般係星期二辦入紙申請嘅,正常星期二16:30左右就有申破No.,(未有申破No.前都可能有人追數,拖住先!唔須要話佢知你搞緊)
收到No.後,亦即係你所有債主都知道晒,一定有啲扮唔知嘅揾你收數,但總要定,你只要講個No.同叫佢唔明就揾你律師,咁就得嘞,無論收數嘅講乜你都唔使理佢!
先講到呢度,祝你順利!
  多謝你呀溫SIR, 我終於入到泥 !
我有好多問題, 方 5方便問下你呢 ?
2011年10月 發表於 2011-10-9 23:18

你唔係已經問緊咩??
咁, 我 5客氣喇繼續問
我依家宣左誓就 ONLY 等 ?(等出破產紙 ?)
我睇左小小呢度的POST , 關於要上庭,
點解仲要上庭呢 ?我問左會計C佢話我
冇野要做, 佢係咪亂UP ? ...
2011年10月 發表於 2011-10-9 23:37

哈哈~~你好彩咋!我唔係輕易答人架!
你唔明不妨問,個個c兄都會幫你嘅,但最好你多睇睇“須知”,入面好多答案。
上庭正常係指頒破產令當天,要上庭聽判,要睇同你做嗰間包唔包上庭,唔包嘅就要你親自上庭,但佢都會派人跟你嘅。
唔好意思呀2位,我都好想陪2位傾吓計,但我部手機好似我老温咁老,反應仲慢過我……所以我講唔到幾多
收信方面,你哋可以睇番09年4~6月嘅舊文,我記得當時好多人問過收信問題。
不過我覺得你哋都係唔使諗,時間上應該趕唔切,安心等收信啦。
另外呀10月,你首先要問清楚包唔包出庭先,其它可以慢慢見步行步。
唔該晒溫sir, 我嘗試搵下, 因為呢個網我仲了解緊, 好多資料, 謝謝

smallcat 發表於 2011-10-10 01:31

我都唔好意思,相信你哋都知道,近期我們正在改善工程中,資料可能有點混亂,大家包容吓。整理好之後,相信會容易揾到需要嘅資料。
溫SIR ! 我仲以為你嫌我煩 5啋我呀 !
果個會計C我對佢真係冇哂信心, 宣誓都冇陪我去
收左錢走都走5切, 88都冇一句 仲有一件事我
覺得冇咁著數, 就係我對上一次襟錢出泥用係幾星期
之前, 佢話冇問題,  ...
2011年10月 發表於 2011-10-10 01:38

㩒完機破產呢啲係好小事啫,(當然唔係指數目大嗰啲啦)…放心!
至於收數,我經驗係入紙後頭一星期煩啫,因為正常間間都會打電話揾你,佢哋都想攞得幾多得幾多嘛,又呃又氹又嚇咁,但你企硬,佢哋係無你乎架。
其實好多謝你地做呢個網出泥 ! 可以幫我地一d仲發緊夢
以為冇事其實大難臨頭的人解疑問 ! 仲有好多經驗分享 !多謝 !
2011年10月 發表於 2011-10-10 01:50

唔使咁客氣,我哋都係過來人啫,因為曾經有敵對網站入嚟搞事破壞,為咗保護呢度同大家,所以才加咗好多限制,令大家不便,抱歉!
而家再次改進中,希望幫到更多人,更希望你哋繼續分享經驗,和幫幫後來者,謝謝!
41# 2011年10月

呢個網真係好好,不過最重要都係事後都得閒上黎吹下水,唔好搞掂哂就關人唔再上黎
cc4321 發表於 2011-10-10 07:31

話時話,真係好多謝你哋嘅支持!
我接手不久,仍在學習中,希望大家對破聯改進方面,盡量提多些意見,讓破聯可以做得更好!多 謝你們!
破產令出之前會追 ? 定係宣左誓就 5追 ? 唉o也,我好混亂呀
2011年10月 發表於 2011-10-10 11:23

唔使咁担心!cc4321 講嘅同我經驗差唔多,我唔再重覆嘞。
唔知你欠嘅係邊幾間嘅數,亦唔知你欠幾多,所以你都要因應你本身情況去參考,下面小小經驗分享吓﹕
當你正式入紙後,取得申破No.起,破署就會通知哂你名下所有債主及銀行,凍結你戶口,因要計算你嘅資產。
所以入紙後3幾天內你會收到追數電話,總之你要定,因為申破No.即係你嘅護身符。
但你一定要比佢哋電話聯絡到你,否則難免會上門或其它行動,因為收數人都要交待嘛。
你接到電話時,無論對方講乜,你只須要答﹕「我已經申請咗破產,No.係xxxx/xxxx,你係代表邊間架?有無Fax?我叫我律師Fax信比你哋啦。」收線。
有啲會亂吠又或扮收唔到Fax等,會再揾你,你再答﹕「好吖!你Fax幾多号?我叫我律師再Fax比你,你有問題打去我律師度問啦!(比你代辦嗰間公司嘅電話比佢),如此這般,通常最多3次電話就會消失嘞。

上面係我親身應付銀行同財仔嘅經驗。
我想問一個好on居的問題, 我洗 5洗打去銀行同財仔, 講比佢地知我改左手提no. ?
2011年10月 發表於 2011-10-10 13:19

呢個問題.........等 301 師父教你!
我係咪要自己打去律C行問申破NO. ?定係佢主動聯絡比申破NO.我呢 ?
我有好幾間, 有恆X , 花K, aXon, 另有作擔保人(財仔) , 50萬樓下的欠數
我轉左工就冇通知呢 d 銀行, 財仔, 如果佢地直踩去舊公司先知我走左冇做
...
2011年10月 發表於 2011-10-10 13:39

呢個問題.........都係等 301 師父教你! 佢老破經驗最豐富,睇佢喺破聯嘅財產(城市金錢)仲有幾多就知道
我要恰吓啦.....好攰!
請問下  , 你地會 5會見到我個 e mail 架 ?
我自己搵 5 到係呢度自己個 e mail ?
如果要穩藏不顯示 e mail 得 5得架 ??
2011年10月 發表於 2011-10-10 13:56

301 師父連喺破聯入面都可以破產 ,你話佢經驗如何??
放心!你註冊時已經設定咗唔公開 e mail啦........88
嘩!好熱鬧喎!
直頭賓虛咁塲面啦
wahtung 發表於 2011-10-10 21:05

哈哈……睇咗你哋部份回應,發覺至少呢刻幾位都輕鬆了些…… 呵呵~~呢的就係破聯成立嘅目的嘞!
4 日就 升呢。勁!
admin 發表於 2011-10-11 00:43

正確嚟講...佢係 9/10 22:00 正式入嚟,到 10/10 24:00 就升級,共約26小時 ,算係一個記錄!
咁我份人比教緊張 而且幸好有人回答我
如果冇人回答我我就冇得問落去, 依家我想知的
大部份都係呢度搵到答案, 真係好多謝大家, 希
望大家 5好貪新鮮只係同我吹 2句, 希望大家可
以最短都陪到我出申破no
. 同 ...
2011年10月 發表於 2011-10-11 10:36

吓!妳剩係諗住揾我哋陪妳!? 妳無諗過第日上嚟幫番人咩!?
你地 5走 , 我都 5走啦 , 呢個網係咪開始左好耐架喇 ?
2011年10月 發表於 2011-10-11 10:54

.............
好!大家好!
好!為了你哋.......老温又隨口噏幾句金句,等大家都輕鬆吓
我今日收到信了, 係銀行出的一封信
大慨的意思, 知我攪緊破產, 不過
又叫我入番哂所有錢比佢地銀行
仲話如果知我其他銀行有錢會扣
哂佢, 我想問對於呢封信, 我可以點做 ??
係咪開始左追數的生涯 ?? ...
2011年10月 發表於 2011-10-15 23:38

10月妹妹!新嘅問題討論,點解唔另開新帖討論呢??