破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

今日要上庭了,但覺得好絕望。

你今日上COURT~~
會有個NUMBER, 快D搵間文具舖FAX去俾X民 or親身交上去la~~ 
佢地一見到個number~就會stop
加油ar~~ 呢4年好好咁努力~唔好諗傻事丫, 知唔知~~
大家一定可以翻身架~~~ 我而家攪左老破後, 反而仲多左少少用~
記得, 仲有我地呢班淪落人會support u~
薯仔妹 發表於 12-6-2014 13:09
我驚講佐佢會更加騷擾我屋企人

你唔講先會攪你呀
你講左, 佢仲攪你, 你一定要錄音...etc

但我想問你, 你係今日先入紙定今日頒令呀 ??
我記得好似頒令係每個星期二
如果你today only入紙, 快快快fax number去有債權人呀

如果你真係today頒令, 咁仲更加唔洗驚啦
衰d咁講呀~ 如果妳or妳身邊既人有d咩事發生左,
記得去差館, 講番個備案number, 咩都入晒佢數,
再唔係, call埋生果日報攪大佢.  
生果一向好like"做"呢類news的
薯仔妹 發表於 13-6-2014 11:15
ua啱啱打嚟追,因為我已經過佐期幾日,佢話我續借無耐走去搞破產,佢會知會公司,要我今日好去交$。 ...

你問番佢, 你咪同公司講囉
我還俾你, 你同我一齊犯法.  
你問番佢叫咩名, staff number,
你問佢, 你而家係咪都想一齊犯官非 ???
回復 支持 1 反對 0

其實我好奇一問, 你係咪借黑財 ??
因為問佢地借錢唔會顯示係TU度 ? (變相你呢D錢係問"朋友"借)
所以你只係報淨係TU上見到既債權人 ???

理論上, 破產係要報晒所有債權人的, 唔可以HIDDEN任何一樣野.

講得衰D, 你一還錢, 有機會俾人入你資產轉移的

一定唔可以還錢俾已報入破產表既債權人 ~~
薯仔妹 發表於 13-6-2014 19:28
顧問嗰位小姐話我22號上庭,要带租金,水電煤氣费單比佢。
但我已經唔喺屋企住,而家又避梗屋企人,唔知 ...

我想問你個顧問叫你提供呢D野係FOR咩目的呢???
你既然已入左紙, 而家係等上COURT果日
睇下會唔會頒令成功~~

同埋果D咩租約AR
水電煤果D, 唔係同你傾生活費果時先要提供GE咩 ?

樓主, 我想問你呢間顧問同你問3線財仔借錢攪破產有無關係???
正常來講經顧問攪or律師只會copy你所有欠債文件
而可以問你拎水電煤,管理費, 電話費單, 上網單, 任何statement, 租約
只會係第時同你傾生活費果時既破產管or外判可以copy或者睇

如果你間顧問同果間3線財仔有關係,
而你而家又去你男友家中住
會唔會係佢地驚你會走數
先問你拎呢d野ar
flypig 發表於 21-6-2014 02:15
咁無問題﹐殺到黎先算。的確有人可以申請番以前戶口。
不過批唔批要等主任/外判決定了。

之前我勁希望用番個舊戶口, 但最後一定要開新戶,
但可以用番本身出糧的銀行
但來到我而家老破到now差不多4個月,
我反而覺得開新戶口會係一件好事
起碼叫做"乾淨"戶口. 當係重新開始
咁當然, 破解後, 我會再開新戶,
取消而家呢個戶口