破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

有冇人是不經律師,自己向銀行直接申請過idrp的?

本人3個月前曾經律師樓向hsbx 申請idrp, 當時結欠約55萬,月薪兩萬,當時上hsbx 簽文件時,職員做好份plan 俾我,大概十厘,每月還萬一萬二,但幾經考慮就reject, 諗住頂多一兩個月負債比率低左就向銀行申請結餘轉戶,上月bxc批左結餘轉戶39.5 萬,另外,有15萬卡數諗住慢慢還,但屋企有事,我將bxc 批個找落貸款d 錢轉返出黎應急,想問下如果再經做idrp, 會唔會被bxc reject, 由於最大債主係bxc,  即係idrp 唔成功,結果會點?謝!! 現結欠: bxc 欠39.5萬(結餘轉戶,22厘,60期,今個月還第一期),  hsbx 卡數6萬, 渣打卡數2萬,貸款18萬(16厘,48期,還左11期) 恆生卡數2.5萬,dbx 卡數3萬,共72萬
另外想問,如果有兩間銀行信用卡冇結欠,做idrp 個陣使唔使申報?做idrp 係咪冇晒所有信用卡用?
其實是迫不得已,所以我想知呢個情況做唔做到idrp?  如果bxc reject,  唔夠75% 債權人同意,後果會點
知道! 寫左email 俾東華尋求協助, 希望幫到手。
今日上左東華,作用不大。係度爬文仲好。請問你地寫信俾銀行個陣,息口通常寫幾多厘?由寄信到成功做drp,  大概歷時幾耐?如果銀行拒絕drp,  係咪會電話通知定等信。謝謝!
我個case 東華話做idrp 機會唔大wor,  因為中銀係新數,一定reject,  有d 數太細,如兩萬左右個d 卡數做drp 唔大, 我覺得只有iva 幫到我,問東華有冇律師介紹,佢話佢地係中立,唔會介紹律師。唉
今日咨詢埋三性律師,話做iva 機會都好低,好絕望