破產聯盟

查看: 1622|回復: 63
打印 上一主題 下一主題

申請破產

Baba 發表於 8-5-2019 16:19
如果所有支出可分一半,我覺得合理d
我覺得會係咁.

你太太中醫可能無得計.

屋租, 水電煤, 工人, 小朋友供養, 開支 除2,

小朋友的特別興趣班開支要列出, 視乎佢地批OR 唔批.
供養母親 3000
膳食3600-3800
交通費, 手機 全數

個人雜項 1XXX
家庭雜項 好似1500-2000

Baba 發表於 8-5-2019 23:54
小朋友初中,其實可以申報多少膳食?

小朋友冇分開膳食數。 你太太有工作有收入,佢會當一份。
Baba 發表於 9-5-2019 00:03
師兄,我想問小朋友膳食大约可報多少?個人雜費,家庭雜費會唔會也除2? ...

個人雜費,家庭雜費 不除2

供養小朋友係一個數, 包埋膳食,

額外的補習可以爭取的.

flo 發表於 9-5-2019 00:57
癌症可以申請傷津,每個月有2千幾,一定批,看到你好大開支希望幫到你,這個津貼係獨立的,本身政府唔會計 ...

傷津會當係收入,
Baba 發表於 9-5-2019 02:02
收入多?有行再倾,唔太明白

搵得多, 你上繳多, 佢會批鬆D, 一家平易兩家著. 佢都驚你搵得少, 無上繳, 無收入.
Baba 發表於 9-5-2019 13:11
其實個人雜費,家庭雜費,係每個月申請到幾多左右,同埋係包d乜,因為,我本身只負責屋租,水電煤,所以 ...

個人雜費一個數,家庭雜費又係一個數, 包哂所有野. 唔係每個月申請.

個人即係除左你食飯搭車其他的使費, 例如買衫, 剪髮, 買廁紙, 買零食, 排街症.

家庭咪就係屋企的雜用開支囉.

你要明白, 太太有工作, 之前提過那些會除2, 並不是根據你家庭以往誰負責來定. 除非你太太收入好低, 你唔服佢個批准, 去上訴由法官定.

不同住的父母都可以供養.

你申破時有一張開支表要填入數字, 你去破署網下載來看看. 你可以咩都填入去, 但係到時佢地也有標準來審核你的支出. 外判反而會逐樣細明列出來你睇. 主任係一個大數, 自己執生.
Baba 發表於 10-5-2019 00:32
而家仲有一樣烦,本身而家得番一個 恒x普通嗰啲儲蓄戶口出糧用,本身又係欠佢錢,如果入學凍結左呢個户口, ...

少擔心, 現在開始有幾多拎哂出來. 日後凍左, 等頒令問主任取信解凍. 就算出左糧入去, 解凍後都係你的.
Baba 發表於 10-5-2019 00:45
如果我本身欠佢錢,我有解凍信,佢是否無權唔開番比我?一般,幾時會開始凍结户口? ...

唔會拒絕你解凍. 大把人開番債主的銀行. 凍結戶口有機會係呈請後, 又有機會係頒令後.

另一個做法, 凍左個D戶口如無錢, 由得佢.  就係頒令後問主任取開戶信, 去再開過新戶口. 去邊間你自己定.
Baba 發表於 10-5-2019 12:58
因為係出糧户口,所以想用番,唔想改,如果有信可以解凍,最多遲小小用到出糧d錢,本身不用還錢已經心理 ...

咁頒令後取解凍信