破產聯盟

查看: 11308|回復: 112
打印 上一主題 下一主題

網上預約申請開立/保留破產儲蓄帳戶的授權信

又有新野

網上預約申請《開立/保留破產人儲蓄帳戶的授權信》

未獲解除破產的破產人在獲得暫行受託人/受託人許可後,可開立/保留一個儲蓄帳戶以收取收入。

對於由破產管理署署長擔任暫行受託人/受託人的破產案,未獲解除破產的破產人可以使用此網上服務,向破產管理署預約申請《開立/保留破產人儲蓄帳戶的授權信》(《授權信》),並預先提交其收入及擬保留的帳戶(如適用)的相關資料。

提交預約申請時,破產人必須提供其姓名、破產案編號及個案年份、香港身份證號碼或護照號碼(如屬非香港身份證持有人)、聯絡電話、電郵地址、打算開立/保留的銀行帳戶資料及收入詳情。破產管理署職員會以電話或電郵聯絡申請人,以安排申請人提交證明文件。

如申請有問題或需提交證明文件,破產管理署職員會以所提供的電話或電郵與申請人聯絡。申請獲批後,破產人可以親身前往破產管理署或以郵遞方式收取《授權信》。破產人須向銀行出示《授權信》以辦理開立/保留儲蓄帳戶的手續。[註:能否成功申請開立/保留儲蓄帳戶,視乎可否根據個別銀行的相關政策出示所要求的資料和文件,有關銀行有權決定是否批准申請。]

申請費用
此網上服務無需收費。

預約申請《開立/保留儲蓄帳戶的授權信》

經網上遞交預約申請《開立/保留破產人儲蓄帳戶的授權信》的申請

網上預約申請《開立/保留破產人儲蓄帳戶的授權信》(《授權信》)的常見問題

https://www.gov.hk/tc/apps/oroopeningsavingsaccount.htm

補充內容 (19-10-2021 19:41):
連結已更改, 去105# 看看

評分

參與人數 1城市人氣 +599 城市金錢 +599 城市魁力 +599 城市權力 +599 收起 理由
admin + 599 + 599 + 599 + 599 有用資料

查看全部評分

本預約服務讓申請人在網上提交預約申請開立/保留破產人儲蓄帳戶。
miyako 發表於 14-3-2021 21:11
我上禮拜有用呢個政府預約服務啊,隔好像2日左右有職員打來同我預約,同要我帶乜文件啊 ...

好用嗎?
_633_ 發表於 24-4-2021 04:33
怎樣才知是主任跟你定係外判出去 我11-May 頒令 仲未收到任何要我提交26頁 和文件 正常嗎 ...

未收到都正常, 可以再等到5月頭先
taktak2108 發表於 10-5-2021 17:52
條職員即日聯絡左我,原來一定要頒左令先申請得!不過破處職員好好,叫我頒完令打翻比佢約時間同帶咩文件! ...

咁你明天一收到頒到令, 就找佢囉
Fat_0780 發表於 27-5-2021 16:25
今日拎解凍信去痕生,職員同我講日後公司出糧,吾可以用自動轉賬,祇可以用支票,再自己入戶口,請問各位師 ...

其實你本身呢個戶口如冇錢就唔好做解凍保留. 開一個新的仲好.
Danmok 發表於 31-5-2021 21:07
啱啱預約咗 睇下可唔可以即日拎信 即日去恒生開戶口出到糧

你預約左破署拎信, 都要預約恆生開戶時間喎
Danmok 發表於 3-6-2021 12:08
今日收到破署電話,話我9號去交文件順便問下交文件果到

咁你係外判左比交文件個間做受托人, 乜你咁都唔知
Anmi2019 發表於 19-10-2021 21:23
一百萬兄,開帖條link已經喺政府一站通個開/解戶喇  上面條新link,最後都係去噃一站通,無變過 ...

好多好似個BB 咁, 要不停重複先知去邊到睇野