破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: samam2015
打印 上一主題 下一主題

破產後還債回購業權求助

rainbow,我個人意見,最好知道所以債權人的欠款多少,自己有無能力償還,如你只還一部份欠款,是不可以處理廢止令,即要還哂所有債權人款項,先可以申請廢止令。
samam2015 發表於 13-10-2016 11:23
上庭由律師出席,結果佢即時知道,6C會話返妳知,因為妳委托咗6C,  唔洗上庭。 ...

samam,多謝答覆,即6C只口頭通知,咁法庭會唔會即日發信証明已批廢止令或幾多天才收到有關信件。
andy928 發表於 13-10-2016 18:16
kitty,我而家都排緊期, 我都問過我個6c,佢話法庭係唔會即日俾埋 廢止破產令證明書畀你㗎,好似話大約要等 ...

andy,多謝回覆,今日我都問左6C,佢話上左庭之後,約1~2星期會收到封信,而田土廳枝釘約3-4星期才可起釘。
請問你6C 何時代你上庭呀?你要不要做轉按,知唔知有邊間銀行做轉按比較容易,可否分亨下。
samam2015 發表於 13-10-2016 17:27
呢個就唔清楚,因為個6C幫我搞到起埋釘。

samam,多謝你回覆,6C都幫我搞埋起釘,但依架問緊銀行做轉按,有些銀行話可以預先批核,但要加 condition,所以,佢地問清楚時間以便配合其他程序。另有些銀行,話最好起左枝釘之後申請,會比較容易批核。但我好想儘快處理和完結此事,我由3月份開始搞廢止令,問數,搵6C, 還錢,排期,現在做轉按,差不搞左大半年時間,其實心力衰竭,真係好想好想快d完結此事。

rainbow 發表於 14-10-2016 11:35
我應唔應寫多次信上總部交俾果位小姐?我家人都已經好擔心

rainbow,應該寫多幾次信去 aeno 追下,最起碼証明你有跟此事都有一段頗長時間,但無人回應。日後,如破產署主任話要收樓,都有文件証明。或者可唔可以與破產署主任聯絡,你話只欠aeno的債項未還,問左好多次都無人覆,叫佢可唔以幫忙出信幫你問。
安太,你問多幾間銀行,之前話你已向創X做轉按,請問有無好消呀?有無試其他細銀行,如X隆,交'X.....
我6C還未上庭,不過6C同我講,應該上左庭後約1-2星期,便可收到廢止令。之前見到 Samma 都是這樣說過。
回復 支持 1 反對 0

唔好意思,記錯左, Samma 講過係6C 同佢搞到轉按,所以這程序不清楚。
Samma, 多謝你詳細解釋。
daiman 發表於 26-10-2016 23:12
請問有冇聽過律師收費係以佢可以同銀行拗到幾多來收的,是否合法呢?謝謝! ...

Daiman, 之前我搞廢止令時,我都有接觸過利x,佢地講可以與每間債權人傾商討利息,以利息差額收取某%作為收費 ,另收律師費。如自己問債權人利息時,債權人一般以按欠款時的利息覆回你,但當你再與債權人傾討時,債權人都會收取較平利息。所以,你可以與債權人商討所有利息後,才搵6C幫手會比較好。
Honey, 預祝你順順利利。
Honey, 真係好,收到你好消息。
Honey,想問下,你6C有無講有關高院文件會大約幾時可以收到,會唔會好似安太太講,依架無以前這麽快收到。
Honey,多謝你的回覆,我想問清楚,你6C話個半月時間,是否會係田土廳起埋枝釘,定係只收到高院有關文件呀?
我都好想知點樣可以番按層樓,有無人可以分享吓。
Samam,安太太,多謝你們詳盡解釋,大家加油。
安太太,恭喜哂,一齊順利。
am1200, 加油。
回復 支持 1 反對 0