破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

獅子魚

好難養的品種,. l# b- h: F6 {, h4 r
* z, u9 V5 ]" X; q- P. w
但美麗
wahtung 发表于 28-12-2011 16:37 ! Y  N$ L! [* q' `4 s- ?# Z! L
係呀,佢外形好靚,又好煞食,不過換水時要小心佢啲刺呀

0 k9 ^% B6 K. x! p  ^9 q) k我換水唔會掂到啲魚.唔驚佢有毒." s* F4 e/ \$ ?/ ^
( [  B6 |. f7 E: R
: b4 O3 t' s4 g+ q1 y3 c
wahtung 发表于 28-12-2011 17:51
+ y) q  j% {& D- k% o2 k3 D師兄有無養過水母

$ P6 Z4 I: e% n; ^, l# S: Y6 g4 |冇呀,因為我個魚缸不可養.
9 `7 [+ S% G. z7 |' ^6 x0 p; g0 L' [" g  h4 w8 N
之前有一段時期好興玩.而家幾難買得到
wahtung 发表于 28-12-2011 17:58 ' T1 Y! O' R# ^/ b
哦,我仲想問你之前在旺角花園街賣啲小水母如用手點佢,會唔會好似海中啲水母咁毒(灼傷) ...

4 a6 L# N, M) x4 G% ]你想玩咩?你講珍珠水母都唔例外。, @. f1 Y4 i/ O2 G6 W  r- J
水母毒性有強有冇咁強, 罕有情況下, 遇有對某劇烈刺毒敏感的話, 可以致命。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
wahtung 发表于 28-12-2011 20:33
3 H0 Y2 A; S# T; z我有啲好奇,見出面啲珍珠水母成隻ufo飛碟咁,好型仔
# F- N% O% _3 _, i
係幾靚架,有興趣玩下囉,你最近見魚街有得賣?
wahtung 发表于 28-12-2011 22:47 - B+ b% T- T$ Q- m/ p
最近無行花園街,今年年頭見過,覺得好有趣
0 O" k+ E9 |9 g3 a* E7 j
我好耐冇見佢地有貨,我聽日都要去買嘢,如你有興趣見到有話你知
wahtung 发表于 28-12-2011 22:47 " g8 n  S/ i* t6 p3 T6 T
最近無行花園街,今年年頭見過,覺得好有趣
$ ?. ^9 N+ n+ {8 C! u
我好耐冇見佢地有貨,我聽日都要去買嘢,如你有興趣見到有話你知
wahtung 发表于 28-12-2011 22:52 , f, q# g9 D, h1 ~0 I
好呀,不過唔知識唔識養
! N1 V) X4 g/ t0 b' o
你養唔養到我唔敢講,因難度極高(你應該得),但我一定會全力幫你# F# j: y4 m1 U% c3 X

' Q( G) m# X: _. Y不過水母可養時間唔長約3個月不過加藍燈光後全部營光在小型魚缸起舞真係好靚
/ E! x, X' F: K  Q7 i
9 g9 a' X2 E8 a% r
wahtung 发表于 28-12-2011 22:54 & d( h# ~7 u3 C' f6 a
今晚個網唔係咁穏定,因太慢可能你double click變咗連發兩個同一post

% z6 v" s4 ^4 p+ W' K) J可能係加上我用ipad有時反應有啲怪.
wahtung 发表于 28-12-2011 23:17 3 V# e  X# G: C* @2 j" \! o
唔關事,今晚係好唔穏定
% o4 T: \7 D; W" z3 C
好以都ok喎,總之上到就算
wahtung 发表于 28-12-2011 23:18
5 q( v/ z$ D  V% O7 P# N# R6 g4 A你唔講我都唔知,啲小水母只得三個月命架
9 O' t% A9 H( U, h+ G
因為佢地只食生野同浮游生物,在家中比較難比野佢地食。如果你住海邊會好啲0 O9 l& E1 s7 E

: {4 }2 p0 X2 Z, }8 i可以得閒加啲天然海水內含微生物及一啲天然營養會長命好多。