破產聯盟

樓主: Stanyan1229
打印 上一主題 下一主題

要原諒自己,真的不容易!

Stanyan1229 發表於 27-6-2019 22:55
我喊完一場,好好多。多謝師姐!

yan 妹,喊左出嚟舒服啲。每個人都會有情緒,你爸爸好錫你,我諗佢心痛你點解會攪成咁啫,比時間大家冷靜吓,如果佢嬲你一開始時已經嬲啦,唔會等到今時今日先嬲你,可能仲有電話追數同恐嚇信,佢係你屋企人都覺得好滋擾,你係當事人仲會覺得大壓力,所以心痛你啫。同爸爸傾吓,大家忍耐多一陣,日子就會好啦。收到過份滋擾同恐嚇就報警備案先。返工同新同事慢慢適應磨合啦,有工作打發時間點都好過每日係屋企戇居居亂諗野。加油呀 !
hornet 發表於 27-6-2019 23:25
好難講,連她媽媽都同佢吵幾次架

hornet 你都要加油呀,頒令後日子會慢慢好㗎啦。比啲時間你太太冷靜吓先啦,女人睇在2個女份上都會心軟㗎,你多啲搵佢問吓2個女近況,見吓2個女,時間可以沖淡好多野,唔好放棄呀,加油 !
flo 發表於 28-6-2019 02:24
好煩師姊,我成個月冇入來,忘記左自己破產咁樣照過日子,入來依版見番你地熟悉的名字,大家加油

Yan : ...

早晨呀師妹,有時間多啲返嚟打個招呼傾吓計,鼓勵吓新同學。我都覺得破產後生活比前平淡左好多,煩小左好多,而家出糧完全冇壓迫感,可以應付到一切日常開支,唔駛每日諗到頭爆搵錢冚數,真係輕鬆好多㗎。
Stanyan1229 發表於 28-6-2019 21:55
我今日放工,阿爸打比我。叫我尋晚既野唔好記喺心,佢老人家唔識表達。佢心痛我頒令仲要比人滋擾又壓力大 ...

你爸爸真係好錫你,所以你都要平常心,唔好比負面情緒影響,你爸爸見到會心痛。
我地做人爸爸媽媽,都唔想見到仔女唔開心,仔女有事真係好心痛㗎。
養兒100歲,長憂99係真㗎。
asdfzxc123 發表於 28-6-2019 23:16
我刀好負面 所有野由零開始

積極啲面對,負面係解決唔到問題,只會變得更加頹,覺得自己更加冇用。就當係人生中一個歷練啦,破後就會見到曙光,加油呀 !