破產聯盟

查看: 26794|回復: 826
打印 上一主題 下一主題

準備破產 2,3 線財仔會點 求有經驗師兄 比定心理準確我

1. 無得驚咁多,喺門口裝隻眼字,有咩事報警都有証據。
2. 自己電話號碼改到就改,改唔到,唔識來電就飛哂留言。另通知定有關親戚朋友/咨詢人,收到電話扮話打錯/唔識你,收線,千其唔好多口, 棧講多錯多!
3. 告唔告無人知,但你借時唔係有心借完即破,好難告得入。
4. 申破時填哂債權人資料同欠款,頒令後破署會同佢哋對數,之後無得再追(法律上嘅保障)。
而破署會將4年內收到每月上繳嘅錢(收入扣除已批生活費)作總結,扣除破署/外判相關費用,餘下會按債權人佔債務比例退還俾佢哋。

樓主,你未有工返,搵齊下列資料自己去舉手啦,費用9千幾,點都平過律師(約萬4),半日就搞點又有埋no.

1. 債權人資料(名,地址,戶口號碼,欠債款項)
2. 銀行戶口
3. 強積金資料
4. 其他財產資料(如有)

補充內容 (27-12-2019 02:14):
入去睇吓點教自己舉手 http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... ge%3D1&mobile=2
補充,自己上庭頒令,有咩資料錯漏,最多延遲1個星期先頒令。如搵律師,上去填表個零中,之後等幾日先叫你上去宣誓,再要等幾日等佢搵人去入紙拎no,前後快嘅個零星期搞哂,慢嘅可能要2,3個星期
CHwill 發表於 27-12-2019 19:09
唔該哂師兄 頭先打左比6c 話要成個星期先做到入紙 我都比人追死左啦 愈遲做比人攪得愈耐....
不過想問下 ...

自己舉手填完表俾埋錢,之後有職員教你行去邊度宣誓
你可以係本網面,《聯盟討論區》下面嘅《破產需知》,喺《破產需知》旁邊有個下箭咀,㩒入去就有《破產之前》《申請破產》《破產期間》…… 喺《申請破產》內有個post 叫《會員破產流程》
係,拎到破產檔案編號(no. )就自己fax(有紅色印果頁)俾所有債權人/親身拎去,叫佢自己影印留低。
記得八達通增值多d錢影印文件用,最好影多份/用手機影低,自己留底備用。
填表時寫中就中,寫英就英,唔好又中又英,特別地址要寫清楚d,唔好畫符。申請完,記得cut哂銀行自動轉賬,銀行戶口噤淨幾十蚊。
CHwill 發表於 28-12-2019 06:20
當即日fax哂出去 跟住裝個apps 唔聽未有電話來電 咁d收數佬打黎搵我唔而 咪立即上門。。。不過就算聽左  ...

可以咁講,入紙等頒令大約1個月,到時實有1期無還,佢點都會call爆,追你還
小小豬豬 發表於 28-12-2019 10:53
一個月有甘怏嗎?但我理任何財務,出左頒令仲要吾要再fax過去已頒令了嗎?還是一直不用理 ...

入紙排1個月上庭差唔多喇,除非太多人申請姐。

你律師搞,佢會幫你fax,但我果時有間銀行話收唔到,通知律師再fax,佢無fax,最後要自己再fax,電話確認收到。

另頒咗令可以唔駛再fax,若果收到追數電話,同佢講聲已頒令,如果佢話收唔到先再fax俾佢,否則講完可收線。
CHwill 發表於 28-12-2019 12:20
咁最後佢地真係上門 而我得個臨時令係手 係咪應該我去應門 再問佢咩財務公司 然後有禮貌地講而家已經係法 ...

到時見招拆招啦,有d財仔話唔會理你係唔係申破梗,總之要你還錢,你答佢有錢還就唔駛破啦。

其實唔知你欠邊間,有d上門派完信,9叫幾句就算,佢哋都係做樣交功課。

小小豬豬 發表於 28-12-2019 15:15
如果自己做就要自己fax,但我找律c做,你可以找C爺

千其唔好搵師爺/中介,佢哋只係陪你去填表,喺旁邊教你點做點做(破署職員/依度其他同學都教到你),最後咩都係自己跟噃,自己上庭,但都要收你萬1,2。有d仆街到呃你去借舊錢先破,到時俾老爺問條數去咗邊/懷疑你已諗住破仲去借就煩。
CHwill 發表於 28-12-2019 15:22
我唔夠錢呀 可能星期一試下自己做唔做到 已經比人日日打黎追數 想快d有個臨時令 好辛苦。。 ...

你入去破產管理署個網頁,下載表3同28c睇吓,一d都唔難填。睇唔明,可以喺度問,好多師兄師姐會解答你。

https://www.oro.gov.hk/cht/publications/debtor.htm
講梗係咁講啦,唔通讚你去申破叻,做得好咩!
CHwill 發表於 3-1-2020 15:39
宣完誓 有個臨時令number 即日有號碼 係咪即時去fax比全部財?

Good!
屋企附近有無文具舖fax,會平d,如7仔果d要收十蚊1張。
如有地址你又有時間,可以親身拎去,叫佢自己影印,慳噃d錢,又可以確認佢收到。
CHwill 發表於 3-1-2020 16:42
個感覺係而家呢一刻係惡夢開始 屋企將會有好多上門
成二三十間2,3線 要挨呢個月
2月4先上庭 好漫長 有幾 ...

依段時間最難捱,頂住啦。電話挍靜音,理得佢炸爆。
有人喺自己門口貼張紙,裝隻眼仔,寫明此人(自己個名陳X文)已不在此住,如有任何滋擾行動,一律報警處理,最後佢只喺信箱收到幾封信,門口平靜。佢話如果有人上嚟嘈,隔離屋係唔係都知,自己做嘢先好過。
總之通知佢哋有咩電話搵你,記得話唔識你,打錯,收線!
Whatsapp,Wechat,Facebook,ig…… 轉咗頭像未,改咗不公開未
CHwill 發表於 3-1-2020 19:27
你好似話你無扣底財仔 可能呢班人 做野無咁狼
扣底財仔我都有成20間up 所以我應該會好大件事 ...

所以你更加要裝隻眼仔,仲要放喺當眼處(驚佢哋睇唔到)。
如果有大字報,記得唔好撕爛,留底備案用。
CHwill 發表於 4-1-2020 13:06
收數打黎我無應機  佢地whatsapp我 係咪都繼續講我申破左?

你可以報個no.佢知,如果你想send紅印果頁俾佢,因5知佢係咩人,記得遮住id地址先(俾公司就唔駛),之後可以block佢
CHwill 發表於 5-1-2020 17:31
而家成個人好不安 日日坐係屋企 聽到出面有聲都會驚。。

如果俾人告入去坐你都唔驚,出面d聲驚咩呢?
唔好日日齋坐喺屋企,試吓搵嘢做(執吓屋)打發時間,日子會過得快d。