破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

準備破產 2,3 線財仔會點 求有經驗師兄 比定心理準確我

Nicklaickck 發表於 16-1-2020 09:56
我今日都比間二線貼左紙,其實有相有身份證係咪已經可以去私人專員公署投訴 ...

你知邊間做,你可以去投訴
幾位同學,等頒令其間,真係會俾佢哋d電話煩到爆,我哋必經嘅階段,只有頂住。

而我只欠1間日本仔,其他都係銀行數,之前無遲還,還款期前去入學。但等頒令其間都收到最少10個5,6字頭電話號碼,過40個來電,特別頭個零星期,1日2,3個來電,留言話上門 (最後都無) …… 由初期驚佢哋唔知會點做,到後期都麻木哂。

而幾個咨詢人初期收到都係唔同電話號碼,佢哋話打錯,唔識我,之後都無再受到滋擾。

有師兄講過,佢哋電腦set打嚟,打噃去唔會有人聽。所以你哋欠咁多間,除非接電話,否則根本無得估邊間打嚟,而佢哋會做咩,我哋更加控制唔到。所以破產no.已通知,無錢還,之後d電話聽唔聽其實都無所謂。

好彩你哋都坦白通知哂家人,等佢哋有心理準備。怨言一定有,自己好好改過,俾個成績佢哋睇啦。

記得果份初步訊問表&收支申報表(頒令成功後交俾主任/外判果兩份),用張白紙寫次先好填落去,有錯就咁一畫畫咗佢,再喺旁邊簽名,唔可以用塗改液遮住。最後影印多份自己留底,備用。
我果時有no.後都收過3封依d廣告信,我睇完掉咗
CHwill 發表於 19-1-2020 17:10
ANMI 前輩個POST

http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=22022&extra=page%3D1

唔駛叫前輩咁老套啦,我都係舊年3月中先正式入學^^

你收依封信係唔係無提及任何外判公司名? 如係,你係直接外判咗,同我一樣。我反而覺得直接外判仲好,上去會面交文件之後即場傾埋生活費。唔駛好似其他同學咁,等等等……
Nicklaickck 發表於 19-1-2020 17:56
你報果時係失業定有工作?
可能寫失業,就直接比返主任

邊個跟唔關失業定在職問題,係睇全部債權人決定。
我都係報失業,直接外判咗。
小小豬豬 發表於 20-1-2020 23:58
各位師兄, 我終於捱到明天要頒令啦, 但唔知有冇其他財務公司上去反對, 希望冇啦!
1. 如果有是否頒令唔到?
2 ...

你係暫時主任跟,約好時間會面,當日帶埋填好果2份表同單據影印上去。
入去睇吓就知之後要點做 http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... page=1&mobile=2
小小豬豬 發表於 22-1-2020 03:09
呀暫時的,好吾好的,什麼影印本

如果無債權人提出要開大會(判你外判跟),就會由破署主任跟噃,主任跟噃梗係好過外判跟啦。

收支申報表咪要你提供有關收入同支出嘅影印本囉。
小小豬豬 發表於 22-1-2020 03:45
即時我現在外判

未知,要等破署通知
小小豬豬 發表於 22-1-2020 03:56
因為個張票是保險取取的,有7800

唔好亂嚟,你應該係申破前幾個月取消依個保險戶口,咁你有無填噃資料落呈請書?
如有,你要退噃d錢俾破署。
如無,你要喺初步訊問表填噃保險資料,寫明幾時取消,退款7千8。
依d錢屬於你破前資產,要攤還噃俾債權人架。俾破署查到,要你去警署寫口供紙就煩。早排有師姐要咁樣做,你可以爬文睇吓。
小小豬豬 發表於 22-1-2020 03:54
如果頒令左,但手頭上有張支票要入,可否去創x開戶,然後入完,取到錢再取消,否則叫主任取消凍結戶口, ...

你琴日頒咗令,依家無主任開戶信,應該咩銀行都開唔到
唉… 你應該上幾個星期(未頒令前)去開戶先,咁張票都仲可以入到,拎錢出嚟當生活費用住先。你依家無工作,主任唔會寫開戶信俾你架。
小小豬豬 發表於 22-1-2020 05:57
末頒令前張票未收到,一星期前先收到,加上創x門戶要等到半個月,排期甘耐,現在即是要充公嗎? ...

入紙後到上庭頒令,都成個月,咩都開到啦@@
小小豬豬 發表於 22-1-2020 05:59
亦有第二parttime,但出現金的

當你無填保險資料,破署依刻查唔到,但難保日後…… 無謂搏,退款尤佢充公啦。
如果酒吧肯寫工作証明俾你,你可以向主任申請開戶信去任何1間銀行開戶。但唔好諗住開咗戶口去入票,張票有寫保險公司名,有入數記錄,要查咩都睇到哂。

Ziomac9 發表於 22-1-2020 06:21
想問一句,有聽過扣底財務收數會打債仔嘛

暫時未聽過打,但淋紅油就有
Ziomac9 發表於 22-1-2020 06:35
未出票前一定得。
出左票改就未試過。

完全明白玩法,叻仔
小小豬豬 發表於 22-1-2020 06:24
還是同主任說,我有工作,門反戶口先,當工作收入入票,這可否

你要明白張票一定有保險公司名,如你有申報,可以試吓同主任講(係破署跟你果位主任,唔係你去交文件果位),無錢交租/開飯,有咁慘講到咁慘,睇吓跟你果位仁唔仁慈,俾你開戶之後俾你用作生活費。但我估多數唔會俾。
Ziomac9 發表於 22-1-2020 06:39
你係師兄定師姐?
同埋你咩Status?
大概點入學,俾條Link睇下故事?

我係入咗學就嚟1年嘅師姐^^
Ziomac9 發表於 22-1-2020 06:46
我唔怕返學,因為收入全現金,又唔洗報稅,所以破唔破都唔大分別。

你報失業? 但你最好問清楚公司會唔會落你名報稅,報mpf。你入息唔過額,所以唔駛報稅,但唔代表公司果面無報。
一去稅局拎張入息記錄証明書,咩都睇到哂。
Ziomac9 發表於 22-1-2020 06:58
你好似好了解程序,你連咩表格都記得晒。

入學後爬文睇多d,覺得有用嘅舊文自己收藏,你都可以
Ziomac9 發表於 22-1-2020 07:00
全無。
我自己係外判運輸,公司名係我未註冊嘅老婆。

自己執3啦