破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

頒令前收到破署信,點樣分辨暫時主任/直接外判跟,佢哋跟有咩分別 

roywong1003 發表於 1-9-2020 20:37
樓主我想問下,我岩岩收到破署既信,但我11月先頒令,叫我頒令後5日內聯絡黃超x會計師,係咪即係外判?同埋 ...

11月先頒令已知聯絡黃會計師=你係暫時破署主任跟, 黃會計師只係代破署主任收文件, 你唔係判咗跟佢.
而你最後跟邊間外判, 要等之後睇吓你要唔要開債權人大會, 開大會當日先知.
roywong1003 發表於 1-9-2020 23:17
唔好意思,係咪即係話要開埋債權人大會先知係主任定外判跟?唔該

正確
Tommyleee 發表於 16-9-2020 09:49
想問下 我應該屬於直接外判 ,琴日頒左令,呢家係咪要等封信寄黎就ok?

係,你預封信下星期五六先會收到
Tommyleee 發表於 16-9-2020 09:53
想問下 岩岩簽左新工 填左之前獅子銀行,之後拎新工既合約可樂開解凍信嗎?但呢家戶口網上開左有ebanking, ...

獅子戶口是普通存款戶口定綜合戶口? 如係綜合戶口唔俾解,只可以解普通存款戶口。
有d外判會叫你開個新戶口,廢事你個舊戶口仲有屎喺度。
Tommyleee 發表於 16-9-2020 10:03
想問下 開支單據 我租劏房 有租單 ,水電費果度 沒單 得過數比業主既收據..因為系自己睇標幾多水電錢
...

水電費可以俾過數收據代替,見外判時同佢講聲。
C9仔 發表於 16-9-2020 16:03
我係主任跟,8月尾頒左領同上左會計師樓交曬文件,岩岩收到破處封信寫批左生活費批$5500(我失業中),請教一 ...

5500正常價。
如要開大會,破署會再通知你(經電話/寄信)。
如唔駛開大會,破署都會再聯絡你,因為都要同你傾離境,交年報嘅問題。
Tommyleee 發表於 16-9-2020 16:17
感謝你幫忙
初步表果度 填收入 是不是不能支出大過收入?

1. 支出可以大過收入,最好有埋單據証明。到時外判問到,可以話由親友代支。但支出最後批到幾多,由外判決定。

2. 只填月薪先,到時同外判講聲,等佢決定再點填。

3. 欠電訊公司兩萬幾,可以填落P.18, 要提供埋合約做証明,到時同外判講聲。

4. 貸款幾時開始? 依個問題喺第幾頁問?
Tommyleee 發表於 16-9-2020 16:18
應該係普通存款戶口..沒其他功能..只不過想開獅子apps,就網開左ebanking..

獅子未凍你戶口? 你未解戶口都開到ebank?
Tommyleee 發表於 16-9-2020 16:10
哇..要咁耐時間嫁

無肺炎時就頒令後果個星期尾收到,依家有咪要咁耐囉
rosemiu 發表於 16-9-2020 17:33
我4月中巳盼令, 去貝貝度交晒文件,主任又叫我補番d資料, 係問去年幾條入戶口數,我覆主任全用來還咭數及交租 ...

失業有無通知聲主任?
開大會係由債權人決定,唔駛開=破署主任跟,仲好啦。
依家無嘢做喇,到出年4月中時交年報就可以了。
Tommyleee 發表於 16-9-2020 18:27
琴日頒令 今日獅子仲未凍我戶口 ..我仲登入到,ebanking是申破前開

我舊年入紙時得幾十喺獅子,係頒令後要拎銀行記錄,我先再登入ebank去睇,仲得。存款有no.後2日已歸零,信用卡戶口記錄都仲喺度。
不過我報無業,無得開戶,個ebank直至頒令後3個月先無咗個用戶口名,再登入唔到。
我諗,如你可以開/解噃個戶口,開噃ebank(屬於銀行系統)應該無問題。
rosemiu 發表於 16-9-2020 21:41
Anmi 姐, 我一開始巳是失業/無業.  另想問有關保險問題, 我有一份未供完的人壽保險, 由1月已無供款, 主任 ...

1. 你入紙時/#初步訊問表內有填到保險資料, 破署主任一定會主動聯絡保險公司, cut你張單.
2. 我唔清楚保險貸款問題, 但保單有價值而你又有俾料破署, 單會被cut, 仲點搵人去供? 想之後有保障, 叫家人以佢名去買過份去供, 你名只做受保人.
Tommyleee 發表於 17-9-2020 11:53
話事話..想問下 頒左每洗唔洗自己打去睇仔講聲?

有牌財仔可以單聲, 無牌果D你頒唔頒令佢都唔會理你.
12wan12lau 發表於 17-9-2020 23:31
檔案号前係B   就係外判嗎?

不是, B=Bankrupt, 中文解釋係破產.
跟唔跟外判/跟邊間外判, 由債權人話事.
12wan12lau 發表於 17-9-2020 23:57
甘我幾時先知   師姐

你去到邊個程序?
12wan12lau 發表於 17-9-2020 23:59
銀行單要準備呢3年嗎??  無用好耐

最少都準備半年至1年啦
12wan12lau 發表於 18-9-2020 00:02
水電媒報實數   算報多嗎?

跟單報
12wan12lau 發表於 18-9-2020 01:02
11日頒令  用左大象網上銀行好耐  有牙印   中也幾年無用?應該点準備

1. 你預23/24號先收到信通知跟邊間外判公司.
2. 依家仲入唔入到大象網? 如入唔到, 你先打電話問佢如要拎半年記錄收幾多錢, 幾耐先收到. 銀行最少保留客戶資料7年, 中痕都可以打電話去問.
3. 到收到外判信時, 睇吓佢有無要求你提供咩銀行資料文件. 如有, 再同佢講要俾幾多錢先拎到, 等佢決定要唔要你俾錢去拎.
12wan12lau 發表於 18-9-2020 01:26
因為我份檔案表   有寫頒令後预约破產署 委任的永聯會計 所以5知道  還有颁令當日我要做D咩??

...

你唔係今個月11日已頒令咩?
12wan12lau 發表於 18-9-2020 01:26
因為我份檔案表   有寫頒令後预约破產署 委任的永聯會計 所以5知道  還有颁令當日我要做D咩??

...

11月先頒令呀.
你係暫時主任跟, 如當日成功頒令, 你就打電話俾永聯, 約時間上去交文件.
要做咩, 就睇噃第1頁 ~ A. 暫時主任跟個流程.