破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

頒令前收到破署信,點樣分辨暫時主任/直接外判跟,佢哋跟有咩分別 

我4月中巳盼令, 去貝貝度交晒文件,主任又叫我補番d資料, 係問去年幾條入戶口數,我覆主任全用來還咭數及交租.  現正失業中, 會唔會係咁, 我無得開大會同傾生活費呢?   係咪暫時唔駛做其他野, 等明年去交年報就得?  註:戶口已開好.
Anmi2019 發表於 16-9-2020 18:16
失業有無通知聲主任?
開大會係由債權人決定,唔駛開=破署主任跟,仲好啦。
依家無嘢做喇,到出年4月中時 ...

Anmi 姐, 我一開始巳是失業/無業.  另想問有關保險問題, 我有一份未供完的人壽保險, 由1月已無供款, 主任是否會處理?  現時仍每月收保費代繳信, 我有保險貸款未還, 但還有保單價值的, 是否請家人代繳以後保單供款?  謝謝.
Tommyleee 發表於 16-9-2020 18:27
琴日頒令 今日獅子仲未凍我戶口 ..我仲登入到,ebanking是申破前開

我的經驗, 獅子會在頒令後15天左右凍結戶口, 之後仍可入ebanking, 但戶口,信用咭資料會看不到, 只可看到mpf
@Anmi2019, Anmi 姐四月入學,應官跟的,伹好奇怪,今天收髟2014~5, 2015~6, 2016~7 及2017~8 的個人報税表再填。我以前是良好市民,每期也有填交,稅局一定有我record, 咁我重唔要再填寄俾佢地,thx.要
同我的事宜係咪唔係咁簡單等以後果3年半。 入学時已無業
咁我之前己申報,咁仲要唔嘉多次!