破產聯盟

查看: 3822|回復: 35
打印 上一主題 下一主題

失業被李周攪...

小弟因失業,現時全部開支暫時靠女友支持,但10月中第一次見李周姓孫個女人時話唔ok無供款,指下次見面12月16號前要搵到工,仲要只要有20K先ok(因見我有某方面學歷要求做返我嗰行),否則會:
-寫報告要我上庭申請加4年罰年;
-之後就算找到工都一定會通知僱主,變相返唔到工(本人做嗰行唔可以被人知我破產,會即炒)。

呢2個月工就見得多,但就無一份請,其他行業又唔知可以做啲乜,真心唔知點算好擔心...
有啊,佢仲惡過啲財仔,又唔准女友支持生活,又要我自己諗掂佢... 我夠想有工請,淨係11月都in過十幾份工,係唔中都無計... 咁迫我真係會諗埋一邊,好不安...
miyako 發表於 29-11-2021 18:46
你幾耐沒上繳啊?甘樣對你

6月頭頒令,10月中第一次先見,因一直無收入,佢話12月中先同我傾上繳,但條件係搵到工有20K...
重新做人1984 發表於 29-11-2021 18:54
樓主先前專業人士 破左冇得做返?

見過好多份,但無份請返... 可能我嗰行鍾意請後生仔多...
AngusLL 發表於 3-12-2021 17:53
我都係跟李周,上年12月比人炒左之後,上繳左7成上去,只後到而家都搵唔到工,之前有消費劵諗住可以頂到一 ...

條8婆都係咁同我講,仲話失業率跌咗無可能搵唔到wor...
16號就黎到,日日好似死刑倒數,見完D工又無回音... 諗住星期一打去破產署講聲外判咁迫9我,睇下可以點...
講真,外判真係要寫死我加4年監同搵到工都要知會新公司既,我唔L做正職攞綜援喇,始終我嗰行唔係好大,比人唱衰咗第時都入唔返行...
阿三妹妹 發表於 6-12-2021 06:12
唔使咁
醫院周圍都請人
送文件、物料

請問係咪上勞工處?
ivanho619 發表於 7-12-2021 01:26
師兄咁樣俾佢搞到好大壓力驚師兄做傻事!建議師兄去睇下精神科醫生 記得拎醫生紙!然後最好搵埋社工傾訴 ...

多謝你地。的確精神狀況一日比一日差,好攰又唔係好瞓到,見完工又無回音,日日等電話響,頂唔太緊喺呢度開咗呢個post,見到大家啲回應好support...
我諗過埋16號睇下佢比唔比我extend多啲時間搵工先,就算搵其他行業頂住先教要時間,如果佢真係企硬要整死我都無計,到時再算...