破產聯盟

樓主: queenielamok
打印 上一主題 下一主題

殺手劏人實錄

44# lulumason

這問題我覺得間間外判都沒有統一準則的
咁要睇你個負責人有冇良心啦~
睇得文多就知,條文下有好多問題....變相任佢地講,你亦唔知佢點解釋法律條文,
(傾唔掂時) 所以"無知"或扮無知 就要識打去破署主問下就有轉機.  (上黎破產聯盟都得 ) ...
bb_q_888 發表於 2010-9-16 15:55

一睇就知佢係無良心果隻啦...

我宜家正諗緊點樣寫果份要求拖長24期的申請表... 佢份爛鬼form 鬼咁簡陋... 乜要要求更改供款都係用呢張form... 但份form得果兩行俾我寫... 都唔知夠寫乜?... 我要寫得簡而精先有說服力去令到個pk律師批...

稍後我亦要諗下究竟係打電話去問破署主任意見... 定係直接 fax信去要求主任介入好呢?...
48# queenielamok
小小建議:暫時直接同外判deal,同主任投訴係最後一著!
macauranger 發表於 2010-9-17 09:57

即係先send 左份form 去外判... 睇佢咩feedback 先?... 如繼續留難我先搵主任?
51# macauranger

收到... 收到... 多謝C兄提點... 唔到最後真係搞唔掂... 都唔好搞到主任大人...
55# boro211

佢黐線架?... 租金只批得6成... 仲要包埋水電?... 佢係咪食錯藥呀?... 有單有據... 呢d 應該係實報實銷... 無得扣喎... 除非你住緊豪宅啫... 否則佢要你搬返去的話... 你叫佢食c啦...

我個外判都係... 乜都叫我拉上補下... 乜都話得咁多... 乜都話無得再加...

我仲未寫好我份要求延長還款期的申請表... 但我預都係呢一兩日fax 去... 不過fax 完一定要電話打返去俾佢... 打到搵到佢為止... 煩都係咁話... 鬼知佢有無收到呀?... 雖則佢乜form 都有唔同fax no... 唔知係咪代表每個fax no. 有唔同人follow... 但我case 始終係佢跟... 我地一定要確保佢知道我fax 左俾佢... 不過話時話... 個pk 真係好難搵... 我上次有少少野問佢... 由上午打到下午4點幾... 打左唔知幾多次... 接電話果個次次都話佢開緊會... 我心諗... 我唔信佢真係咁忙囉... 佢10成係正在糟則緊我地呢d破產人士啫...
因為個外判真係苛刻得好緊要,我都唔知爭唔爭取到多D生活費(好似個人雜費咁佢批得我$500咋,但已包屋企日用品、化妝品、衣服ETC,我份新工因為好多時要見人,所以要著suit又要化妝,冬天我都唔知點算)
boro211 發表於 2010-9-20 09:59

我都係... 個人雜費都係得$500... 佢話係公價... 無得加... 後尾幾經辛苦先加多$500... 係for medical...

想問下... 你係邊個外判?... 唔知係咪我果間呢?
59# queenielamok
乜嘢公價?我睇翻紀錄我雜費都批一千啦,膳食費就真係公價,唔會多過三千一個人,但我都屈倒三千五。
macauranger 發表於 2010-9-20 10:15

膳食我3000都叫接受到.. 但雜費呢筆... 我都覺得唔會有咩公價呢回事... 佢一口話係公價... 無得加... 無論我講乜理由佢都好似跳線咁話係公價無得加... 叫我自己拉上補下... 佢呢D 態度完全係令我唔知點再講落去...
我個外判都係咁...我講咩佢都唔理自己講...真係好有可能係同一個...
boro211 發表於 2010-9-20 10:44

你係咪去中環 / 王+石?
58# queenielamok

所以你話"大不了返去辭工唔做"呢句我好身同感受,我搵份新工都係希望有發展,宜家人工加左=還多D俾佢地,但個外判既意思係叫我唔好無啦啦轉工。唔通破產就等於唔使理自己前途﹖如果我真係唔想還錢,我大可以搵份剛好COVER生活費既工...
boro211 發表於 2010-9-20 10:36

係!我都係咁諗... 唔係我唔想還... 但還都要確保我有足夠/合理生活費呀... 我阿媽都同我講... 話如果佢地咁夾硬來.. 我就辭工... 再搵份剛好cover生活費既工... 然後還條毛俾佢... 一拍兩散!

你千祈唔好信佢話你加左人工.. 佢地會批多d 生活費俾你... 無可能的!... 到時佢就會反問返你... 你憑咩要加生活費?... 所以如果佢批得咁唔合理... 真係千祈唔好接受... 盞辛苦你自己咋!
64# boro211

企硬!!

一日未有一個合理基本既生活費都唔好簽野!!

唔好俾佢覺得你軟弱,唔好俾佢厄到(乙水)到!!

水電費有咩可能包埋~哼!!
mochida_elt 發表於 2010-9-20 10:55

無錯!水電費係絕對無可能包埋!... 你根本係夾硬來!... 你千祈唔好俾佢覺得你無左份工唔得... 你大佢... 你唔撈你無收入... 無錢還... 佢都要向你d 債權人交待的... 所以你一定要企硬!...

我都係... 上次佢大我... 話如果我唔按佢要求分12期還前期d 供款... 佢就要我來緊呢期糧上去出糧... 佢會hold 我account... 佢都好兇咁鬧返佢... 話如果佢hold 我account... 我會即刻返去辭職... 佢都當堂窒一窒... 雖然我唔知佢到時會唔會真係hold 我account.. 但我唔會因為咁就妥協... 大不了一拍兩散... 我無錢... 佢都唔會好過!
71# boro211

可能我上次上去前已經睇過呢度... 知道我間殺手唔係人咁品... 所以一早做定心理準備... 如果一定要企硬同佢fight... 我知我地係破產人士... 係之前洗大左... so what?... 唔通因為咁就要受佢氣咩?... 佢都係打工咋... 無我地... 佢可能失業無野撈添... 佢憑咩話到你無地自容呀?...

想問下... 咁你接受唔到佢份生活費... 但你係咪已經簽左?
佢都要我分10期還之前D錢...我宜家都已經唔夠錢生活,都唔知可以邊度拉上補下再還呢10期...
boro211 發表於 2010-9-20 11:09

我都係... 所以我打死都唔會簽... 簽左就無彎轉!
64# boro211
只要有單據support,佢一項都不能批少!
macauranger 發表於 2010-9-20 11:17

無錯!有單有據,佢無可能批少... 我上次都係... 因為我電費俾常人貴... 夏天一定過千... 但佢都耐我唔何... 因為我係有單有據... 咁多年都係咁... 佢吹我唔脹...

佢見我有單的咬我唔到... 所以就響無單的其他雜費 同埋 前期d 數 劏我...
82# macauranger

我有睇過forum資料參考過黎填,都帶齊單...

但佢一出去唔知俾個咩人批,返入黎幾樣都唔批..

我最大concern都係我租金...加水電..批出個數就算有單都係實際6成幾... ...
boro211 發表於 2010-9-20 11:21

宜家最大問題係你已經簽左... 佢就會咬住你... 話你之前簽左... 即係confirm 你接受呢筆生活費... 你係可以生活得到... 咁你之前要同佢拗... 要加大個額就會好吃力...
呢個就係我當時既情況喇...所以聽日我都叫左個朋友陪我去
boro211 發表於 2010-9-20 11:40

你朋友應該唔可以入去一齊傾喎...
外判之前已經話唔好亂轉工/resign...如果宜家同佢講唔做咁點解得通﹖同埋如果話有人養...又要俾証明...我得一個朋友知...無人幫到我做証
boro211 發表於 2010-9-20 11:43

你唔洗理講唔講得通... 佢叫你唔好亂轉工/resign... 但你你同佢講... 話佢批個生活費生活唔到... 你好大壓力... 返唔到工... 可能要去睇心理醫生... 要有排休養... 準備離開香港返大陸... 投靠親友... 你如果得一個朋友知... 就話住響佢度囉... 佢只係需要id... 唔洗俾任何其他證明的... 因為佢無權check 你個friend 任何野...
104# macauranger

有道理!... 我都學到野... 我係有權唔做野!
佢不仁你不義... 佢挖唔到你錢... 睇佢點向人交待!
109# boro211
朋友ID都唔使俾,話明投靠國內親友嗎!佢追問就搬私隱條例出嚟!
macauranger 發表於 2010-9-20 12:23

嘩!好強!
我上次去交文件時... 律師樓果個人話如果有人養就要俾id... 佢地只係for record... 唔會check... 咁我以為要俾id 添...
俾朋友ID就得﹖真係唔會CHECK?

之前佢講到仲可能會通知我之前同宜家公司,話驚我有bonus唔報(但我份工都無bonus,有糧單証明)...咁咪即係迫我唔做...有邊個想係人都知自己破產丫,仲要咁要脅我... ...
boro211 發表於 2010-9-20 12:20

唔洗理佢... 雖然呢度都有c兄曾經俾佢地通知公司而無左份工... 我亦做定最壞準備...唔排除佢地年尾會咁做... 但都係果句... 佢攪到我... 我就一定唔撈... 搵份人工低d 啱啱夠生活費... 唔洗還錢既工... 反正我生活費就係咁多... 我無論人工多少都係咁多... 咁我搵份人工低d 既我都係咁生活... 無改變... 但佢就收少左... 睇下到時佢死定我死... 係佢地逼到我由原本有心還錢都唔變到唔想還!
你真係好勁...

一直我都只係知自己作為破產人士既責任...都唔知自己有咩權利...就好似你話o係咩情況可以保障我既私隱

例如之前我要求加少少阿媽供養費(因佢已退休,又有心臟病早幾個月先做完手術)佢話要我媽id  ...
boro211 發表於 2010-9-20 12:31

但如果供養父母同埋父母d 醫藥費... 好似真係要佢地d 資料support喎... macauranger兄... 係嘛?