破產聯盟

樓主: queenielamok
打印 上一主題 下一主題

殺手劏人實錄

183# 301

你果個email 係投訢破署各種服務用喎... 咁我投訴外判係咪都係send 去呢度?
係,係應該打俾主任....

但先Email俾破署先,
再交番比負責既主任跟進,
係咪好d呢,
主任更要高調署理添.
(你Email要打埋: c.c.copy俾XX日報...等等)

**外判亦係破署既一項服務.

假如你對本署各種服務有任何進一步 ...
301 發表於 2010-9-24 13:27

咁send 完要唔要話俾主任知我send 左email 去呢個address 呀?... 定係等果個主任秘書pass 去俾我個主任就算呢?...

另外... 你話要打埋c.c.copy俾XX日報... 咁... 真係要cc 俾報章?
189# 301

咁來緊呢個月... 係咪只入每月供款額... 前期d 數... 要唔要有幾多入幾多?...
189# 301

sorry... 想問多少少... email 去... 係只attention 俾主任秘書... 定係寫埋 attention 俾跟我果個破署主任個名好d?
我覺得唔使email啦,你email去破處再落返去你個主任度咪即係話之前跟你個主任唔幫你,好似"督"佢背x咁唔係咁好喎,之後佢咪更加唔想幫你叫你自己deal...

你打左俾主任先啦,你話宜家都係同外判deal唔到先麻煩佢唧 ...
boro211 發表於 2010-9-24 13:41

我選擇send email 去... 唔係話想督主任背脊... 而係... 佢上次俾我感覺係佢唔係太想理我咁... 咁我見之前macauranger 師兄講過... 有black & white 俾佢地... 佢地就要做野... 咁我真係想佢可以幫下我... 所以先選擇send email 俾佢地...
193# 301

唔該哂版主大人... 我會好好咁諗下點寫... 最遲聽日會send 出... 希望佢地真係可以幫到我...
如果投訴破署推缷責任(你與外判之問題).....向申訴專員投訴比較有效.
你主任應該幫你同外判和解,而唔係話唔關佢事囉!
bb_q_888 發表於 2010-9-24 14:23

咁我覺得破署主任又未至於咁衰會推缷責任... 佢點都會跟下... 但最怕到最後都係話要我跟返外判要求... 分12期咋...
咁你同佢講12期,你唔夠錢洗要24期.....如果佢話開庭,你答無問題,
再問佢如果你比老細炒係咪12期都唔洗還....無收入又點比你追溯?
成日比外判玩.....係人都無心機返工啦~ ...
bb_q_888 發表於 2010-9-24 15:02

成日比外判玩.....係人都無心機返工啦~ ...
你講得無錯... 我宜家雖然人在公司... 但一次又一次咁俾佢欺壓... 真係開始感到絕望... 已經無哂心機做野... 成日諗... 咁辛苦做野做乜?... 賺埋賺埋都依然入不敷支... 唔通真係要為左還佢d 錢... 每日要食少1餐嗎?... 破前又係咁... 破後都係咁.......... 好無意思..................
祇列明你Ref.No好了,
不用指明主任名.
301 發表於 2010-9-24 14:01

我email 去... 只是要求佢地介入我分24期攤還... 盡量避免投訴外判... 對嗎?
那我是否需要將外判批俾我的生活費都詳列出來給他們參考?
email 入面還需要俾咩資料佢地?
201# bb_q_888

你講得啱,外判真係好唔講理!呢度都唔覺有師兄/師姐會好似我咁既case,正常都唔會唔俾人攤長來還,佢地真係好似是有心令到我還唔到咁。

唉,睇怕我唔會好似boro211師姐咁好彩,可以換埋個外判主任,就算換到,但幕後黑手個律師都係同一個人,都係變態的!都係無好日子過..... T.T
我个人認為 欠債還錢係應該的 但若資不抵債 是否要還命 不然的 我看再冷靜D同受託人講 +二期無問題 我生活費後 淨幾多便還幾多 有時会多有時会少 總之有還 我看他不能話你不合作 更不需用+二期來規限你 你知否 無錢係大哂 什麽是發窮惡 若他仲堅持 咁先找破產處 問當初点解批我申破 而家仲慘過之前 点辦
lulumason 發表於 2010-9-24 23:02

唔好傻啦... 要求生活費後 淨幾多便還幾多... 根本就比我要求分24期更無可能接受... 我要求分24期... 都叫有個期限俾佢呀... 你話淨幾多便還幾多喎... 佢呢d 小人... 實會覺得我玩野... 覺得我存心想每月還少d... 到時分分鐘over 24期添... 俾著係我都唔ok啦...

我唔會再搵外判傾架啦... 盞浪費我時間... 我唔想再聽到佢d 夭心夭肺又un耳難聽的說話... 我晏晝返屋企會直接email 俾破署要求介入...
208# boro211

多謝!我都希望好運會降臨在我身上。
星期六晏晝已經sent 左 email 去破署... 今朝心情有少少緊張... 電話一響就諗... 唔知會唔會係佢地打來覆返我呢?... 希望唔使要我等咁耐啦... 最好國慶假期前有好消息就好啦....
212# mochida_elt

我都好想放鬆... 但我真係做唔到........... 唉...
今個星期尾就出糧... 之後就要開始還錢...
宜家個pk 外判已經斷定我係一個"唔合作" 的破民... 佢到時見我前期d 錢還唔足 / 無還... 佢又唔知會搞d 咩小動作...

另我想問下大家... 係地每月fax 簿仔 同埋 入數紙 俾外判... 係咪次次都要打電話問佢有無收到?
214# ericwkc

我唔詳細再講啦... 你睇返呢個post 第1-2頁啦...
再打去俾主任問下啦,我果時都係咁,電話大約講完個情況再fax返個詳細情況,因仲有幾日就要還錢都好心急...

我唔知你係咪autopay過數,如果係,分分鐘你個外判就算第時傾好都未必肯俾返你... ...
boro211 發表於 2010-9-28 07:34

唉... 我打左俾主任啦............. 真係好想好想喊...

佢話........ 當初我判左俾呢間仆街... 破署 / 法院已經俾左佢地全權監管我呢個case... 破署可以介入的野係好有限... 或者可以話係無乜可以做到... 佢地無權管外判點管理我d 錢...

佢話聽我咁講... 佢都覺得我係有心還... 只係想拖長少少... 但佢話因為佢唔知外判係點計法 / 點去厘定金額... 所以佢唔可以comment 佢地係咪唔合理...

不過佢話... 原來當初要求我判俾呢間野的2間bank... 佢地係有一個監察委員會... 佢話我可以嘗試去搵佢地... 講返我個情況... 睇下佢地可唔可以做到d 咩... 但佢話... 可能到頭來都係叫我返返去同間pk deal... 但都叫我俾返份black & white 佢地... 等佢地有個record咁話...

唉... 我開始感覺到無望啦... 個主任... 雖然佢真係幫我唔到.. 但佢算係好人... 佢同我傾左好耐... 我同佢講... 話間pk外判好惡咁話會hold 我account... 佢話係... 佢地就算對破署主任都係好惡... 叫我唔好太上心... 佢地係咁的... 仲話外判係真係有權hold 我account 的... 唉... 心都沉哂...

宜家唯有行埋最後呢一步... 試下搵下呢2間bank 傾... 不過真係唔敢再抱太大希望.................... T.T
219# mochida_elt

講真... 我當初真係有諗過唔做... 但講真.. 唔做野... 係可唔還錢... 但唔做野又搵阿水養我咩?...

再講... 法律上... 我就係真係無野做... 我最多都係唔使還之後D 錢咋... 但之前呢幾個月... 我的確係有工作... 的確係有收入... 佢係有權要我還... 除非我成世都唔做野啫... 如果唔係... 就算4年後佢都有權要我還左呢筆錢先解破啦... 我都唔想俾人覺得我地破產人士係想做懶人 / 不負責任的人...
220# queenielamok

我講緊既重點係~~唔好俾一d睇落好似一定要係咁既野去規限自己!!

你慢慢諗下,你仲未明白。

加油啊!!
mochida_elt 發表於 2010-9-28 11:16

我真係唔明喎... 請明示...
222# queenielamok

對唔住,明示唔到ga喎。呢d人生經驗,只能自行領略,旁人點講都冇用既。

總之記住,面對好難既難關既時候,就同自己講,唔好俾某d野規限自己。人生有好多可能性。 ...
mochida_elt 發表於 2010-9-28 11:31

咁算啦... 恕我無腦... 我無法領略...
我呢一刻只係見到2個choice... 一個係乖乖地唔食都還錢俾佢... 另一個係繼續尋求協助........
其他choice.. 暫時未諗到...
頭先打左去俾個2間bank... 不出我所料... 係廢的... 佢地都係推返俾間外判...

之後打返俾破署主任... 好彩佢都願意聽我講... 我真係忍唔住喊...

佢都俾左d 意見俾我... 佢叫我今期有幾多俾住幾多先 (唔好俾佢地覺得我存心拖佢地 / 有心玩野)... 然後補返封信/fax 俾外判... 話聲佢地知我今期真係只可以還咁多... 來緊我會努力慳錢... 希望之後可以還返多d... 尤其係年尾有雙糧/花紅... 到時乖乖地申請少d 特別開支... 咁佢地都可以收到多d 啫... 佢叫我呢段期間要繼續同外判申請... 務求得到個大家接受的還款期/額... 總之乜鬼都做足... 要有black & white... 唔好俾到位佢地入...

另外... 佢都話... 如果個外判真係pass 去會計部... 真係hold 我 account... 到時如果驚動到我公司... 影響到我份工... 到時亦會影響到佢地收唔錢啫... (呢d 咪人話囉)...

最後... 佢話佢地可以做既好有限... 佢地係唔可以要外判分長d 期數... 但佢可以幫我問下佢上司... 睇下破署對呢類case... 係咪會有d 咩指引可以做到...

雖然好似仲有少少希望咁... 但我真係唔敢再存咁大希望啦... 宜家唯有見步行步... 聽主任話... 有幾多就還住先... 睇下佢地仲有無得再傾....

評分

參與人數 1城市人氣 +100 城市魁力 +100 收起 理由
301 + 100 + 100 同情.

查看全部評分