破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: queenielamok
打印 上一主題 下一主題

殺手劏人實錄

167# boro211

可能你之前由主任跟開... 你之後搵佢問野... 佢都會肯願意去幫下你...
但我... 個主任原則上無正式跟過我個case... 所以我問佢意見... 佢好快咁閂左後門... 叫我同返外判傾... (有少少唔好受 T.T  ...
queenielamok 發表於 2010-9-22 12:35

其實主任都無正式跟過我個case架,係最初破既時候我剛失業就暫時主任跟(但文件都係交law firm,又無點電話講過),之後無耐搵到工就即刻轉做外判喇...主任都同我講佢會同外判了解,但最終都係要我同外判deal...

雖然主任唔係直接跟你,但我覺得佢都有責任去幫你睇睇...
181# queenielamok

如果佢地企到咁硬,不如同主任講啦,我果次打俾主任都講到好慘(事實係咁),上次加左生活費俾你宜家要你還多D,咁同之前無加有咩分別唧,咁就唔係加俾你媽咪醫療費,係加俾你還俾佢啦...
184# queenielamok

點解唔直接打俾你之前個主任﹖咁快好多..
咁send 完要唔要話俾主任知我send 左email 去呢個address 呀?... 定係等果個主任秘書pass 去俾我個主任就算呢?...

另外... 你話要打埋c.c.copy俾XX日報... 咁... 真係要cc 俾報章? ...
queenielamok 發表於 2010-9-24 13:31

我覺得唔使email啦,你email去破處再落返去你個主任度咪即係話之前跟你個主任唔幫你,好似"督"佢背x咁唔係咁好喎,之後佢咪更加唔想幫你叫你自己deal...

你打左俾主任先啦,你話宜家都係同外判deal唔到先麻煩佢唧,唔通真係唔食去還咩...

我諗你都係唔好cc 俾報章攪到咁大...一來外判實唔會放過你,二來你自己都唔想話俾人知自己破產啦...一到報紙實同你唱開去...
201# bb_q_888

你講得啱,外判真係好唔講理!呢度都唔覺有師兄/師姐會好似我咁既case,正常都唔會唔俾人攤長來還,佢地真係好似是有心令到我還唔到咁。

唉,睇怕我唔會好似boro211師姐咁好彩,可以換埋個外判 ...
queenielamok 發表於 2010-9-24 18:14

我意思係先電話後email(不過你email左就ok喇),之後所有details要black n white俾返外判用主任解釋點解我覺得唔合理,希望你可以好似我咁最後解決到啦

你話驚幕後黑手個律師都係同一個人...其實我自己都唔多明個程序,因為第一次見個舊外判佢係去拎出去俾律師批,但上次係新見我果個人即場批(佢唔係律師)...
好明顯佢高級D,律師比佢全權負責.
講到尾做一個好做一個丑.....控制權都在外判律師處.
bb_q_888 發表於 2010-9-24 22:38

係啦,"海鮮價"既還款額真係對我地好唔公平...
207# queenielamok

希望破處會幫到你啦...gd luck:)
212# mochida_elt

我都好想放鬆... 但我真係做唔到........... 唉...
今個星期尾就出糧... 之後就要開始還錢...
宜家個pk 外判已經斷定我係一個"唔合作" 的破民... 佢到時見我前期d 錢還唔足 / 無還... 佢又唔 ...
queenielamok 發表於 2010-9-27 14:13

再打去俾主任問下啦,我果時都係咁,電話大約講完個情況再fax返個詳細情況,因仲有幾日就要還錢都好心急...

我唔知你係咪autopay過數,如果係,分分鐘你個外判就算第時傾好都未必肯俾返你...
雖然話就話判左出去主任係無權去理,但其實只要你個主任肯做多少少,打個電話俾你外判,情況可能就會唔同喇...

果時主任都係叫我還得幾多還住先,佢再同我更進,但宜家你個情況係主任唔會介入,如果你入唔夠,外判果邊既會計就會聯絡你...

始終外判都係要迫你還...

我睇返之前既post,好似有人提議你投訴...咁你有無做呀﹖

之前如果主任幫你就話費事攪大件事,但宜家你覺得真係無能力還,可能就要考慮投訴喇...

雖則話判出去外判決定哂一切,但如果你投訴到,可能以後唔俾case佢地跟,咁就唔使咁多人受害喇...
278# queenielamok
我提議妳每個月照還錢(外判要妳還個數),至於之前七個月果筆,妳就照分24期還,然後每個月通知返外判妳只有能力還咁多,等到外判頂唔順做嘢,如果佢hold妳account,就即刻唔撈,反之結果可能係 ...
macauranger 發表於 2010-10-1 11:59

我都認同師兄的建議,起碼証明你有心還,只係分12期你真係還唔到。其實一直都係一個月還多幾百蚊既事(correct me if i'm wrong),如果好似你朋友話果24期既錢都唔還就真係唔合作喇。坦白講,普通人有積蓄,幾百可以係好細數目,但對我地就好重要,唔夠就係唔夠,所以你宜家先咁努力爭取唧,係咪﹖

我諗你入24期個數好外判就會發現個數同佢地要求既唔同,佢地都應該會主動搵你,到時你咪同佢講,宜家你真係唔係唔還,只係期數要求長D,如果佢地都係唔OK,而你又唔妥協,咁佢地應該都會搵官判。你同佢地講,係咪真係要咁大件事,準備咁多文件就係為左要你一個月還多幾百,如果係既,先再同佢地法庭解決啦...
287# queenielamok

師姐,各位師兄/姐已經俾左唔同既意見你,至於點做都係你自己決定邊個方法最好。

千其唔好俾件事長期影響你情緒/工作,既然你都知最worse既case係無左份工,咁就只有見步行步(我當時都係咁)。

或者你可以開始搵新工..搵份人工剛等於/少過你生活費既,咪唔使擔心到時會通知你公司。我都知你係有心還錢,但到左呢個地步,如果外判都唔肯讓步,都係時候做多兩手準備,到時真係一拍兩散你都仲有份工...

又或者如果你負擔到,試下同佢傾18期,仲要記得錄佢音,18期係你地兩邊既中間數,如果佢都係唔肯,就係佢唔講理,已經係佢都ignore左受託人(i.e你無左份工$1都無得還俾債主)既要求,到時俾返個錄音個官聽,你又多個point argue喇。

gd luck!!!
我今朝已經同左佢講啦... 我話我月尾最後果日出糧... 但佢都係話我係截1號... 要1號前入數... 佢根本就係按佢本子辦事... 話知我做唔做到... 問佢最遲要幾號入... 佢又係跳線咁話我係截1號... 話遲少少都可以...  ...
queenielamok 發表於 2010-10-4 12:39

我係之前供款+每月還款一張入數紙fax俾佢(註明我名、ref no同電話),無分開,我個外判同我講5日內入都ok,如果收唔到佢地自然會打俾我。

宜家都唔理佢幾年後會點架喇,雖然話我個case宜家settle,但都唔敢保證佢o係我解破既時候會唔會唔俾,做左自己份內事,樣樣keep哂record,如果第時touch wood佢反對都有哂proof同佢argue
310# queenielamok

你係因為人工唔係fixed salary定係外判煩要你月結﹖

我黎緊又要傾生活費喇...
330# BB5555

咁你都好呀... 佢係出正信俾你... 我宜家有關之前7個月d 分期數... 佢又唔批我攤長來還... 又無出正封信俾我reject 我... 只係電話話唔批... 我無簽accept... 但佢又無再搵我傾... 又無出信俾我...  ...
queenielamok 發表於 2010-10-8 12:08

咁你月頭係咪入左24期個數﹖外判都無聯絡你﹖

我同外判傾左新既生活費喇...
333# queenielamok

生活費係加左因為我多左大陸既開支,同樣還既錢都多左3倍(係佢地最初要求既數),不過合理我就ok喇