破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人 and My case分享

見到樓主呢個case就諗返起果時比顧問公司呃左去借錢呢件事, 我破產係自己攪, 因為果時失業, 所以唔想用多餘錢比其他人賺, 其實攪破產填果d表唔煩, 最煩係攪戶口呢part, 因果時原先用緊獅子銀行戶口被凍結, 所以要出去搵間銀行開新戶黎出果一個月糧(出票), 行左5-6間銀行, 最後都係永x肯開戶比口, o個個月不至於無錢使, 不過要樓主有心理準備, 頒令未必一次ok, 以我經驗上庭等頒令, 過半數人都會因為份申請表有d地方填錯或填唔清楚而比法庭延期頒令, 而有部份人係顧問公司攪但都有填錯, 如你係親身上庭, 如果有禁既情況, 要再請假上多去法庭一次...

唉, 果d pk顧問公司正一吸血鬼, 同果d所謂政府註冊財仔跟本就有關係, 果時佢收我一成手續費幫我攪債務舒緩, 仲話實得, 點知邦x ok左, 但大x唔批, 但因為邦x批左都要我比錢佢, 偕左果間死人財仔d錢, 後期我家人出錢幫我做破產, 因為諗住果間財仔係政府註冊, 所以以為破左就唔使還, 點知佢用埋d黑財仔追數既手法同口吻迫我還錢, 驚到我要報警, 而家諗返都嬲~
OCO1582 发表于 15-7-2012 21:11
我果間顧問,真係話叫我借錢,去做破產。
借佐了,家下好後悔,但錢都比埋顧問行啦。我連佢包咩 ...

我想話顧問公司禁樣做, 係犯法架, 明知你借錢黎做破產仲幫你. 呢d顧問公司真係害人不淺
smallcat 发表于 15-7-2012 22:34
債務舒緩其實唔會實得的, 我之前問既會計師樓, 都只會話 點樣做機會會最大, 當然, 佢地收既錢係最多又最 ...

果時咩都唔識, 比間顧問公司千到應一應, 當買個教訓...
出住支票先得唔得, 如果出到支票, 可以開住個新戶口入左張支票頂住先, 果時我因為一定要用果舊錢, 所以要好急搵銀行開戶口入數...
OCO1582 发表于 23-8-2012 21:23
想問世界貓兄,你由交文件計,之後個程序會係點?
可以講解下,個時間同流程。

退錢好難架, 就算報警都無用, 我試過, 佢地識走法律"LA", 知道打電話比你有咩唔講得, 佢爆晒粗都告佢唔入, D差佬話佢地要講D對你人身安全有威脅先可做野(E.G如搵人斬你), 你可以試下向東記果D講, 但有機會佢會更加變本加厲, 呢D有牌大耳窿惹唔過, 我果時女人仔廢事攪禁多野, 最終還左比佢地(3千幾蚊)...