破產聯盟

樓主: queenielamok
打印 上一主題 下一主題

殺手劏人實錄

不想說太多 總之不合理 不妥協 不要因覺得欠債要還錢的心態 我之所以申破 皆因太易借錢 边个借比你 佢地都要有风險 same same 投資嗎 不是打工 若外判太過big 你 除resign 外 我覺得可以不簽協議書 直至佢不能等 同你簽認為合理的條款 不然等 8 年 什麽也沒有 但最重要的一還 係你是有心還錢但做不到 官都会考慮這一点 現在沒有錢債監 点解 人權囉 企硬 冇壞 我講的
我个人覺得 破產官批你申破 係看你的申破支出與收入9律師或自己遞交的資料同八千几誠意費 証明你走碩無路 自己判自己坐自由的錢債監 但記得你已看官申破了而獲得他們初步批你的生活費 若所為外判有質疑 只可計你將來的生活費 當然 官(暫時)批你的生活費將來可会有變 但不能以現時的妥協生活費去追討 有冇c hing 可以比意見
係我角度嚟睇 如果你真的係返大陸做野 但又想不再同外判傾 可否通知佢一聲 現已失業冇錢生活 要上大陸投靠親戚 回來再說 上到大陸出現金冇糧單 冇任何証據顯示你有收入 咁未等四年 嚴重D等八年 但定時至電外判 話比佢聽你仲生活緊 但生活非常之清苦 問佢有冇工可从介紹 仲可以還錢个隻 看他如何回答 講到這裡 我不是鼓勵這做法 如果你傾完生活費比以前欠債時還好 接受罷 若不然 破嚟做嘜 走數罷 收理自己七年 什麽追債信都不理 打散工 冇記綠冇得追 可以嗎?
我都是不想鼓吹走債 看見 boro 遭遇 一時EQ低咗D 見諒見諒 祝boro馬到功成 我下星期第一次與外判傾生活費 希望不会有多大困難
140# boro211

謝謝boro的祝福 看過這篇幅心裡總有点預算見受託人時会有心理準備 我祝我們這一群敢於面對責任的同途人 年年快樂 月月開心
實在太過份啦... 好激氣... 好激氣呀...

今朝一早已經打左去pk外判主任... 問佢有無收到我份申請表... 佢話要check... 轉頭覆我... 好... 咁我等啦...

啱啱佢打左來... 話俾左律師睇... 佢話睇完我的支出/收入...  ...
queenielamok 發表於 2010-9-24 13:03

我个人認為 欠債還錢係應該的 但若資不抵債 是否要還命 不然的 我看再冷靜D同受託人講 +二期無問題 我生活費後 淨幾多便還幾多 有時会多有時会少 總之有還 我看他不能話你不合作 更不需用+二期來規限你 你知否 無錢係大哂 什麽是發窮惡 若他仲堅持 咁先找破產處 問當初点解批我申破 而家仲慘過之前 点辦
靜待你的佳音
215# queenielamok

其實係這裡的朋友 个个都希望互勉去面對申破的生活 我覺得 凡事要合理 若外判這麽堅定 你真的要問佢想点 殺雞取0 冷靜点去處理罷
我个人認為 欠債還錢係應該的 但若資不抵債 是否要還命 不然的 我看再冷靜D同受託人講 +二期無問題 我生活費後 淨幾多便還幾多 有時会多有時会少 總之有還 我看他不能話你不合作 更不需用+二期來規限你 你知否 無 ...
lulumason 發表於 2010-9-24 23:02

queenielamok

希望你明白 萬事有商量 如个你有心還 應該有計傾 要明白破產的精神 係想失敗的人能夠再次站起來 若真的迫虎跳牆 看看可否用"秒"视法例同佢傾 看他如何還招 記緊我之前上述的一番話 細相有冇 win win 的情况 冷靜的同那个"粉腸"再傾 good luck

'
'
有要講冷靜D 千期唔好比債權人的受託人玩到你傻 第一 你是否真的沒能力 分十二期償還 若真的 叫佢告你 看他点做 我相信跟進你的人 是个後生仔/女 想博表現 但如果是老屎忽 可以問他个仔有冇 cf 最重要係 你意志堅定又冷靜地問佢係咪想迫死你 叫佢上司同你傾 最多同佢玩 0 八年 看佢点辦 最惡是什麽 冇錢冇面冇立足地 想想囉
如果他還凌駕於法例 叫他去做罷 你是被動 他是主動 若他有理 你就輸 若你有理 他卜街 i support u
278# queenielamok
我提議妳每個月照還錢(外判要妳還個數),至於之前七個月果筆,妳就照分24期還,然後每個月通知返外判妳只有能力還咁多,等到外判頂唔順做嘢,如果佢hold妳account,就即刻唔撈,反之結果可能係 ...
macauranger 發表於 2010-10-1 11:59

Agreed good solution

請不要怪我直言 其實你不必同佢咬 你話比佢聽 你每月只可能還咁多 耍與不要 我都照入比佢 看他点做 被動總好過主動 如他說你不合作 噤就睇天点判官点判 不要再為此煩惱 比心機揾錢生活罷 正所謂 賴死唔理 看他点交待 不要浪費時問 同他爭咬 你賴行行 他心便急 因要交代 放心去做 如果你不怕捱 8 years law If i am wrong pls state
313# boro211

我想問係大銀行反對你由破產處處理你的 case 定係財務公司/中小銀行 你每月可還多少錢 邊間律師行/顧問公司跟進你的生活費 我可能有D資料提供

我相信每人在這裡都支持你 不要咁勞气 凡事要向好的方面想 它(受託人)如象禽獸 你便要似獵人 冷靜從事 不要讓它得呈 企硬 問它仲想唔想傾 若不想 請它書面回覆 原因何在 反客主 若你有理 不要怕 硬頂佢 最重要妳不怕 問它如你不從 向它做何 如果平機會可以做嘢 找他 我就不信冇錢唔係大哂 幾多偉人都係冇錢起家 撑妳