破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

聽日上律師樓宣誓

當時我係被点醒於出糧後先排快期入紙申破 出糧日就攞哂D$出黎 與此同時係永X開一個儲簿 (去總行開戶唔使最低存款額5千 但每月平均唔夠5千一日便要收取$50蚊 ATM費) 然後同公司講轉出糧戶口 咁最後當然係去問主任拿解凍信啦 若不能轉戶口出糧 便不需開新戶口 申破後盡快 同主任联絡 話要拿解凍信 (如戶口銀行是債主 主任仲會叫你快D上去拿tin) 一拿就即刻去你戶口銀行的總行辦理解凍戶口 但時間要把握得好好
life22 发表于 15-1-2013 18:56
我明啦!應該係如無問題應該唔使上庭,如有問題要上庭,律師會提前通知我,係唔係咁!
我到時都係提前兩 ...

15 20 啦 理應如果6c話幫你上庭(收$) 就100% 申破到 如6c要你自己上(因為唔包上庭) 咁就睇睇 但現今都包上庭(除不是6c 做) 另澄清係每月平均每日不夠5仟存款 收取每月50蚊atm費
life22 发表于 15-1-2013 21:52
我律師係包上庭,明白!明白!

點解我咁話呢 因曾有破官質疑D非6c的公司幫人申破 做到不知所謂 令申破者 上庭時申破資料不足 攪到申破者要再補充資料 若6c做 憑專業知識 應幫到申破者 不用再補充任何嘢 快点解决問題 但你又要知 官之前的身份係6c囉
dopod123 发表于 21-1-2013 21:10
唔係

破署先係正式解凍信(開户信)要自己同主任申請的,如果主任比你保留就係(解凍)唔比就要開新户

取銷出糧戶口不失為一個辦法 先截咗比銀行凍結戶口一事 與此同時係永X總行開戶口 若開到即表示暫時未被申破影响到 (聽我2年幾前申破時6C講過 都唔知点觧呢間銀行可以唔理破署D通知 而破署又無理佢) 然後同公司講你同出糧戶口的銀行有信用咭上或投資上爭議 所以取銷了戶口 叫公司出支票 試試間接問你6C此做法可行否
life22 发表于 21-1-2013 22:18
最慘係上個月先同公司講咗因同銀行有爭議要

咁即係公司出票比你? 咁未行下一步囉 定係巳轉了戶口? 條橋不能再用
咁迫你6C幫你搞掂佢啦 如果唔係都几頭痕
我當時都有咁唸 但扒完文後有人分享過在總行做會快好多及問題少可能個個職員都係資深 分行如遇一D新仔可能會問長問短