破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: wahtung
打印 上一主題 下一主題

施政報告2014

bb_q_888 發表於 19-1-2014 07:23
果日聽皇上解話就知報告立牆,(假設)建基於經濟不斷向上。如果經濟不斷向上,呢到好多人唔洗破啦!
沙士時 ...

你講得好對, 講出左個問題   

全世界都無咁好福利比新市民, 其實魚港人一向都好大方, 但問題年復年係咁, 問題無解決過, 一般2萬到4萬以上打工仔最慘, 公屋又無份, 買樓買唔到唔緊要, 最慘租樓又去左一半人工, 年年只係交稅, 新人民攤大手版仔就有, 咁點公平呀, 呵呵, 突狗30萬餅干一個月夠唔值, 3萬都比多佢

仲有依家大病睇私家醫院如養心和醫院, 都貴到嘔, 好喇, 無錢去公立醫師所, 排期做到手術可能都香左, 未香既, 做到手術因為好多資深醫師走左, 唔留兩舊綿花在肚或切錯野已偷笑

仲叫人按左層樓去廣南做生意, 條友係唔係sort上腦
bb_q_888 發表於 19-1-2014 07:23
果日聽皇上解話就知報告立牆,(假設)建基於經濟不斷向上。如果經濟不斷向上,呢到好多人唔洗破啦!
沙士時 ...

佢想叫 魚港男去廣南做生意, 順便內交, 取多D第六妹, 到時投票就全投佢, 年年做街坊首長, 名留雞屎
bb_q_888 發表於 19-1-2014 11:53
返去比人劏就有,過江龍難敵地頭虫,
蝕左回流破產鬼可憐。
或者聽得太多,上面攪生意要合營,

689在其最新的施政報告中以成功者為例,鼓勵香港「年青人」加按物業,再向人借錢,去神州創業。建議極弔詭。首先,不是絕大多數「年青人」家中有物業,若有,物業多數屬於長輩。無十足把握下,貿然拿不屬於自己的物業去加按而無錢還債,有可能令長者陷於居無定所的惶恐中。而且,「年青人」一般不容易借到錢。就算加按成功又借到錢,有了創業資金,身為香港特首,689為甚麼不鼓勵香港人在本地創業而要離鄉別井去充滿潛規則的神州創業呢?
香港創業成本表面較高,尤其是人工及租金。但是,香港是法治之區,不講人情、關係、潛規則,後者是在中國創業的無形成本,而無形成本是無法估量的。很多在香港做生意頭頭是道的朋友,北上創業,估量不到無形成本,慘遭滑鐵盧。我認識的一個食肆老闆,在香港做得非常成功,創下的酒樓牌子是業界金漆招牌。幾年前跟北京人合作在北京開分店,不到兩年時間,隻身逃回香港,猶有餘悸地說,「我甚麼也不要了,錢不要了,鋪不要了,連招牌都不要了,能夠安全回到香港,已經要劏豬還神!」一個沒有任何背景的香港「年青人」,若北上創業而能成功,基本上在任何地方都能創造奇蹟,又何須去中國?
高慧然
天帝 發表於 19-1-2014 17:32
689 D 咩 野 中 文 ? 年 青 人  係 冇 年 青 人 , 祇 有 年 輕 人 , 青 年 人 , 米 教 壞 細 路 ...

唔係  皇上係講 年春人   青同春都一樣
wahtung 發表於 19-1-2014 17:38
但香港好畸形,上面放得嚟,乜都要接,無話事權

皇上愛內交  痴漢也愛內交   

多D新朋友來, 多D年"春"人, 多D奴動力
天帝 發表於 19-1-2014 17:28
佢 吾 提 吾 代 表 吾 做 ? BUT  佢 提 左 亦 吾 係 代 表 會 做 , 同 一 孔 氣 出  ...

如果攪破產比財仔追既師兄, 同收數佬講, 我破產唔代表我唔還

個收數佬肯定會痴線, 埋單轉行收工
wahtung 發表於 21-1-2014 11:25
飯焦話皇上研究中就等=無走數喎,咁債仔咪同啲收數佬話研究梗咪得囉

飯焦都忽既  未上場皇上就話乜八都得  上左就話研究  

祈禱黨  電子零件  寶藥 所以永遠有市場

依家仲有 27% 支持皇上   再派多300億 可能有 35%  再派多1000億, 可能有50%

皇上節節勝利, 變成 莫雷kind   
bb_q_888 發表於 21-1-2014 21:53
其實D錢都唔係佢,如果叫佢捐一年人工去関愛,甘就叫派錢。而且洗左甘多錢,民望都係升得少少,就明白佢幾 ...

無事既  塵丸閒個D得把生人口姐, 到最後咪又係歸邊投票

西方之豬就生在呢班人身上, D 立鴨會大員唔使出席的, 唔係睇醫生就係話遲到唔係就有事, 返工返得咁爽我都係見呢份
dopod123 發表於 22-1-2014 13:40
有邊次保皇班pk 會唔支持政府

選舉前另計

世界愈來愈亂  香港d樓貴絕全球  地方又細

皇上派餅仔比窮人  但中產有一半愈來愈窮  變左杏花樓鮮橙

好快魚港大部份人都係勞工子弟