破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人 and My case分享

worldcat 发表于 20-7-2012 14:45
少生意得,但一講到借錢週轉就。

借錢依家銀行除非有磚頭, 否則都唔會借的多  但可以去d二線乜野財務
OCO1582 发表于 20-7-2012 15:35
我剛剛計過
月平息係0.06

DRP or IDRP, 都唔會少過8厘, 除非你係以前既長奉正苦工, 咁肯定可以低息, 否則8厘走唔到

我之前問好似話獅子仔要 10厘打上, 最後唔知喇, 因為無做到  
OCO1582 发表于 20-7-2012 15:35
我剛剛計過
月平息係0.06

你分5年還, 8皮以上利息走唔到喇   所以, 睇你自己, 如度得掂可以唔破, 因為你破都要還錢的, 外判唔會比1萬1千多生活費你個人, 除非你好特殊有病長期服藥或其它必須的大支出等等
簡單講, 外判一般情況下生活費比一個人都係8千多   比你拿到9千5, 你都要還2K 一個月
OCO1582 发表于 20-7-2012 14:11
兩位師兄。我一個帖盡量覆曬你地

我三個債權銀行

你讀既野可唔可以hold 住下年再來, 因為你一年15K, 即係一個月要比 $1250   咁你條數好難計, 你做 DRP 變左做 苦行僧, 日日清水麵包仲要唔好病先得了
OCO1582 发表于 20-7-2012 16:09
師兄講的8厘係指月平息定年利率

8厘係實際年利率   你預10厘你都頂得住既話 真係考慮下可唔可以唔使破

但記住 DRP係唔可以停, 到時唔好供左3年停左, 咁就真係白廢左3年心機  

所以, 最後都是你評估自己既 "還款能力" 同 "生活質素"
OCO1582 发表于 20-7-2012 16:29
咁有無得,供一年至一年半
之後用一筆清,清曬DRP
之後就剩供個平息一筆清

無得咁轉來轉去, 你做左 DRP  就要按DRP既計劃還完全個款項  

你一係接受 DRP 呢個遊戲, 一個係就 iva (如有事可以停幾期), 一係就破的了   
OCO1582 发表于 20-7-2012 16:29
咁有無得,供一年至一年半
之後用一筆清,清曬DRP
之後就剩供個平息一筆清

個問題反而唔係你慳息既問題, 係你有無信心5 - 6年可以期期唔停供款
wahtung 发表于 20-7-2012 16:37
所以樓主份工的穏定性是好緊要,續約問題,仲有呢幾年唔好有啲特發性事件 ...

樓主有d亂, 幾個問題一齊要解決, 讀書, 慳息, 其實最主要問題係 做DRP 有無信心 還款5 - 6年而唔停

呢樣先係主線
樓主, 做得DRP 係保住自己名聲, 唔使破, 唔好再想慳息個d野了, 慳唔到幾多息同銀行都唔會睬鬼你
OCO1582 发表于 20-7-2012 16:40
頭九個月有財仔數係最難。
之後,無財仔數,我自問生活費唔需要太多。
每個月應該仲有DD錢可以儲蓄

好簡單麻  如果決心做  財仔個邊, 睇下朋友或家人幫唔幫到

有決心, 就去做 DRP, 你做左, 就會想辦法去完成  依家想太多都無用

無錯, 肯做的話 9千應該唔難, 頂幾年唔係唔得, 只係你生活得好慳, 因為好多時條數唔係 人工 - 還款 = 生活費

有時會病, 或者屋企有d事要使錢  所以, 個個case唔同, 我覺得你有決心可以去做DRP  問題係你財仔條數點樣有其它人幫你, 幫到你就攪掂
wahtung 发表于 20-7-2012 16:45
開頭要決定真係好掍亂唔亂都唔會比啲顧問公司搞啦

我最初搵公司都睇左好多資料, 成個月先決定到
wahtung 发表于 20-7-2012 17:02
我就一決定老破就睇報紙揾律師搞

我唔係搵律師樓, 因為我最初係想在能力範圍下做 IDRP
wahtung 发表于 20-7-2012 17:07
如條數好大好難做架因事後幾年真係好惡捱

條數大左係好難捱, 我係錯過左最好時機, 如果一早做無事
OCO1582 发表于 20-7-2012 22:31
呢個月,我唔夠錢還啦。
下個月,先可以有錢還。
DRP如果得,希望8月或9月先係第一期 ...

IDRP / DRP 如果得都要1個月左右時間 (以前會計師講的) 唔係你想做就即係同你做, 因為唔係得你一個case的, 所以無你想像中咁快的, 問題係呢個月你唔夠錢還, D行好難信你可以DRP還清的
呢樣你要注意!!

如果你有獅子, 而條數有翻咁上下, IDRP 會簡單D, 即係老獅背起其它行的數
你顧問應該有做開, 同佢地傾下佢地會比到個詳情你的, 如果佢地比唔到就奇怪, 因為只要有做開idrp or drp 都知依家既利息同銀行接受你既機會百份比係幾多
OCO1582 发表于 20-7-2012 22:31
呢個月,我唔夠錢還啦。
下個月,先可以有錢還。
DRP如果得,希望8月或9月先係第一期 ...

顧問會先問你大概一個月想還幾多  當然還款係唔可以超過6成, 一定係人工5成左右或少D, 同年期唔可以太長, 即係你既數無可能分7, 8年咁長, 一般會接受你5年左右,  你想分7, 8年還無銀行會睬你, 顧問亦唔會咁傻做個8年plan比銀行, 因為銀行唔會批, 所以, 顧問做到比你睇既plan, 應該係銀行9成會接受plan!

所以, 你不如問顧問, 如果做 drp 或 idrp 一個月要還幾多同幾耐, 得就接受, 唔得就無辦法

當然, 顧問係收你 drp 或 idrp既手續費 (即係佢地同你勾個 plan 同埋同銀行接洽既費用)  我之前既公司要收我皮8 (如果我做既話)  我唔知你那間收你幾多了, 呢樣野無準側, 有D師兄自己同銀行deal drp, 一個仙都唔使比添  不過, 你要有咁既能力同銀行deal到先得
OCO1582 发表于 20-7-2012 22:46
thx師兄
我第一次接觸我現在用緊的顧問時
個職員都講話,係可以做DRP 同埋可以hold住還款。

渣打唔接受有乜關係 如果你攪掂獅子, 渣打都會信獅子, 問題係你顧問點同你做, 呢樣我建議你攤開問顧問

問顧問
1. 點解獅子條數最大而唔做idrp?
2. 點解決渣打既問題?
3. 叫佢勾個plan比你, drp 或 idrp 既還款情況 ( 當然批唔批最終睇銀行, 但顧問有做開無理由唔知, 如果係我都做得顧問了, 反正亂咁up )

依家你唔好理顧問會唔會再收錢, 再收你可以嘈佢地, 問題係要佢地將 idrp, drp既情況老老實實咁解釋比你知, 等你自己花1, 2日去決定, that's all!
問野唔使收錢的, 佢地又唔係律師, 每分鐘同你計, 只係你叫佢地做野先收你錢
OCO1582 发表于 20-7-2012 22:58
thXXX again.......
我聽日打去問,不過多數無開工。
如果問唔到就星期一問。

快D了, 數其實唔好拖下去, 因為你又擔心追數, 睇下可唔可以抽到時間同顧問面對面傾, 因為感覺你唔太清楚顧問幫到你D乜, 其實你搵顧問  顧問既意思應該係幫你解決問題, 而家反而變成 "問顧"  

你應該反客為主, 唔好比佢地老點你, 你要知道清清楚楚, 唔破, 做drp 或 idrp, 第一, 做唔做到, 第二, 做到手續費係比唔比到, 第三, idrp / drp 每月還幾多, 同年期, 第四, 如果老破問埋佢地計完生活費後你需要還幾多 ( 基本上你還1 -2千走唔nut, 但你問佢地就知佢地答你專唔專業)
當顧問解釋晒所有野比你聽, 餘下來就先係你做決定, 依家你決定唔到, 因為你手頭握既資料唔夠, 所以, 咪15, 16 囉
worldcat 发表于 20-7-2012 23:06
idrp 自己搵獅子搞仲好。
出封信話財政有問題,列明全部欠債資料,分幾多期還,預期年利息。(呢個要做下 ...

樓主反正比左錢, 老虎蟹都問多D野先, 比唔比顧問做又另一件事, 如果從顧問問唔到D乜野, 咁樓主個間真係
3傻黑店