破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人 and My case分享

beleba 发表于 22-7-2012 18:11
樓主吾好甘天頁, 你仲揾個間顧問做 DRP, 攪吾掂, 拖到銀行交俾收數, 就吾系电話追甘簡單
況且你份工系要 ...

咁我又想問, 如果樓主搵人頂多兩個月數, 樓主依家即係搵份part time, 加埋月入14K-15K 咁又點計?

如果一個月只需要還5k, 一個月還款比例只佔3成4, 我唔覺得銀行會因為佢係合約制而reject佢, 依家合約制已經係好平常既事   
OCO1582 发表于 22-7-2012 21:25
我聽日就要覆顧問行啦。
聽日,一朝就打去問下,DRP 同IDRP的情況。
正路應該離唔開呢兩個決定! ...

樓主其實你有心做 drp or idrp, 就要度定好多額外收入去說服人地, 比如part time, 開始左先, 呢D先係幫到你爭取批核既數據, 但當然好辛苦, 想唔想都係個句, 你自己決定
IDRP等待銀行回復 [复制链接]
舊post 關於 drp or idrp --> xxmanxx 師兄, 最終銀行都批核左

(舊 post )
請問有沒有人有關IDRP經驗,律師樓建議由H bank 牽頭,但等了二星期,律師樓說一星期會有回復,現在心情極差,非常擔心,如果唔批真係唔知點算,請問有沒有人有關經驗,要等多久等等, total 欠 $485000, 人工 $19500, 欠 H bank $23000 , 唔知有人有機會做到.

呢位師兄欠債既 ratio 差不多係 24.8
OCO1582 发表于 22-7-2012 21:56
我係好希望做DRP or IDRP
聽朝都打去問下,夜更兼職理貨員請唔請我。
如果果幾份工,有一份兼職係請我的話

好老實咁講, 如果可以做 drp or idrp 點都要試下, 你間顧問唔得, 嘗試搵另外既律師樓或會計師樓, 但記住一定要佢地攪掂先比錢, 如果比左錢先佢地根本唔會有心機同你做deal, 反正你得唔得佢地已袋袋平安!!

但同時亦要提醒你, 就算批左你drp or idrp, 你都要認真考慮自己既能力要捱幾年, 有時意願同實際會有差距, 講可能有信心, 到你個個月真係咁少錢使, 實際又得唔得? 呢樣先係 drp or idrp既重點, 有些人就算批左, 都有機會頂唔順的!

最終幫你解決困難的人都是  --> 你自己
OCO1582 发表于 22-7-2012 22:33
有睇呀
thx 細貓師兄

唔使客氣, 希望你能解決到依家面對既問題  

OCO1582 发表于 22-7-2012 22:35
我借佐財仔數,又比曬我家下做緊的顧問公司。
真心希望佢搞得店。

你財仔數我就唔知咁多喇, 盡量啦, 唔得先考慮破, 因為破你都要還錢, 所以, 先唔建議你作第一考慮!  真係唔批無辦法先考慮破! 唔會差好多時間, 3星期你就會肯定清楚晒所有野! 頂左咁耐, 唔差在頂埋呢個月, 唔掂先破
beleba 发表于 23-7-2012 11:51
有做 DRP, IDRP銀行批核無既定準則, 申請得, 就即是自揭底牌, 主動權全在銀行手裹, 首先不講批吾批
在申 ...

謝謝資料, 但之前我會計師講, 佢地做既case都係3-4星期會confirm, 唔會8星期咁耐!

我亦再3提醒, 就算做到drp or idrp都要知道未來幾年係非常辛苦  

但我相信樓主係30歲都唔夠, 所以, 破產唔係最佳選擇, 而且破產佢肯定要還錢, 亦好大機會某外判跟, 因為欠獅子同麥兜既錢, 兩個債權人都好喜歡比某外判跟, 既然如此, 可不嘗試 drp or idrp ?

iva 樓主絕對可以做到, 只係手續費問題, 當然最終樓主自己決定, 我既個人意見係如果可以唔破的話, 點解要破 ?  如果真係攪唔掂, 破產也不是最壞的選擇, 相信樓主自己先最清楚, 我地只係憑佢資料比些意見, 可能樓主一早覺得破產係唔使還錢, 但相信呢個機會好細!
beleba 发表于 23-7-2012 11:59
樓主甘想大錯特錯, 銀行打開門口做借貸, 一早計好風險, 你走佬破產, 銀行一早預左
銀行職員都系打工, 冇 ...

無錯, 銀行係按程序做事, 所以, 銀行批drp or idrp 一定係還款比率佔人工4-5成 (因為咁先合理生活到), 同年期一定唔會太長, 太長佢地唔會考慮  
OCO1582 发表于 23-7-2012 12:32
回返上面各師兄姐所講。
我知道破又係要還錢,唔破又係要還。
欠債還錢,錯只錯在自已身上。

如果你立心要做 drp, 還錢係唔可以停, 有機會繼續追你的

因為追數同批核基本係兩個唔同部門, 我所知銀行唔會因為你申請 drp 而停止要你還款的(但你可以提出及要求), 呢樣你要注意, 你話咁好辣,   銀行唔辣就唔叫銀行喇
問題係我真係唔知你顧問有無料到, 一般律師行或會計師樓同銀行傾點都會傾到d野  比如批核時間多久及他們可代你要求銀行暫停追數
mag 发表于 23-7-2012 12:42
我開始時都有問過依個問題, 我的律師回復有case出現過以下情況...
(1) 如果你仍然有錢係欠債銀行, 戶口唔單 ...

樓主已安排出糧戶口轉去別的銀行了
wahtung 发表于 23-7-2012 12:52
如樓主個19顧問係無料到實比佢累到雞毛鴨血,到時兩頭唔到岸

所謂顧問, 好多都係搵食, 所以, 有專業資格既律師樓或會計師樓相對會好d
OCO1582 发表于 23-7-2012 13:27
所以,我同顧問講,希望第一期係9月頭開始。
好等我,處理埋學費。
一心一意供。

樓主你又多一樣學費, 真係要睇翻自己能力
wahtung 发表于 23-7-2012 13:48
啲顧問真係隨時比佢搞到一鑊粥

但樓主洗濕個頭, 如果佢間顧問公司有律師或會計師合作開, 都叫可以, 如果無既老吹真係有d頭暈
wahtung 发表于 23-7-2012 14:47
最慘係債務舒緩唔係三兩日可以批的事,如佢顧問無料到真係後果唔知點收科 ...

但呢d野就樓主自己決定架喇    銀行永遠都係辣架喇  銀行唔係善堂 無辦法

評分

參與人數 1城市人氣 +2 城市金錢 +10 收起 理由
bb_q_888 + 2 + 10 銀行唔係善堂...講得好!

查看全部評分

siesiuy 发表于 23-7-2012 15:56
我想起一問題, 如破產人仕想申請學生資助或免息貸欵唔知得唔得 ?

你指係破左既大學學生? 呢樣真係唔知了  不過, 理論上破緊個4年, 係唔可以借貸架wor  或者向法庭申請先知掛??
OCO1582 发表于 24-7-2012 13:41
今日X新又打來追我。
我講我做DRP緊 佢話叫我31號,入數去還錢
起碼要還多期先......

正如我之前講, 銀行一般係唔會理你攪唔攪 DRP, 數照追照收的   

所以, 之前一再提醒你要搵家人或朋友幫手頂住先就係咁解
worldcat 发表于 24-7-2012 13:58
可以,因為有擔保人。
但唔一定接受申請。
(其實你係唔係破產人事都要擔保人) ...

但破產人士係唔準借貸, 呢個大原則相信好難否定, 除非向法庭申請佢特殊咁批比你, 否則我同意 301版主講
真係想都唔使想
301 发表于 24-7-2012 13:56
哈哈,梗係唔得啦,
諗 ~都唔使諗咯.

我都覺得係 好難會批准!  破產法例破產期內唔容許比人再借貸 呢個法律原則都幾明顯
301 发表于 24-7-2012 14:14
某程度係可以....

破產法例有列明:破產人如再問人借貸超過一百元;

但去到 學生貸款呢d.....  真係唔知   因為學生貸款一借一年就幾萬  
wahtung 发表于 24-7-2012 14:57
其實再咁真係水浸眼眉架

呢樣野無得妥協, 不論做破產, drp or idrp iva  都預左會有呢種情況, 但做得 drp, 如果唔還款, 銀行仲點會信樓主有資格同有能力做drp ?  

所以, 樓主唔可以太過一廂情願, 做 drp 係自己幫自己唔使破產, 唔係銀行幫樓主, 銀行從來係睇錢份上, 唔係講人情, 樓主可能錯誤理解左, 一申請drp 銀行會鬆手, 我都講左 會計師或律師可以提出, 但接唔接受銀行有權唔執行酌情權