破產聯盟

查看: 2122|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

輸錢皆因贏錢起, 賭到就黎要申破...

唔做老細,因賭而破係合法的。做老細,都要睇下 輸幾多,搵幾多,總欠款幾多,有得傾。有案例,髮型師(老闆)過海,一晚輸爆廠,咁就衰硬!!但印象中都係緩刑!!
信用卡預先批核,應該無問題。合法犯法,在於申請一刻是否準備申破,是就犯法反之合法。官唔係你肚裡條蟲,好多時 講 你幾時借款,如果一拎到即申破,就不利。然而,加拿大大案例,賭徒申請貸款,輸光申破。法官認為佢一心諗住鴻鵠將至,以為贏硬,所以無罪。呢版有ching 過海輸左6個位,好似上年畢業,那四年寄情山水,生活頗健康!!
就咁,還黎無謂!然而,二者有一大分別,新申請借貸,律師未必接,隨時要自己搞。但呢一兩年,有律師願意接,條件係,要再上堂接受法官詢問,就你自己單獨去。何以唔接?怕麻煩!!如果債主不滿,隨時玩多一兩堂,律師只賺你幾千,上多一兩堂就無錢賺!!何以呢兩年有律師接??只因佢地發覺其實無咩野,簽份野唔再上堂就保障到佢自己
本版版友 alex2233 走過呢條路,你可以 google search

site:hkiva.org alex2233