破產聯盟

查看: 20821|回復: 217
打印 上一主題 下一主題

同老破無必然關係-想問問綜援

依度有無朋友攞緊綜援?? 知唔知單人綜援連租津有幾多?
審批要幾耐?? 綜援睇病唔洗錢??

有申請緊或者知既都講下

唔該哂
我住劏房的,唔知包唔包? 我有d 筋肌傷痛既問題,以前做野積落(我30頭咋),岩先睇完政府話幫我唔到(實則物都無做過),叫我再輪過,我無親無朋,個個一係話我"無撚用",一係當我瘟神甘,睇見宜度d朋友仔破產前都叫風光過,我就拆墮到睇醫生兼休息欠卡數六七萬,我唔賭,唔嫖,無吸毒,點解要甘賤?我宜家做份保安還錢都還得吃力,我有諗過破產,但邊會有人欠甘少錢破?
我宜家真係唔想做野,好想休息,每日12 個鐘行企坐同埋比人鬧,基本上同坐監無分別,其實宜家諗通左只要有快錢搵我物都做,殺人放火只要能力做到一定做,坐監就坐監,破產會比人告咪告我囉!我真係唔想碌柒甘一世,但至少宜家我真係想休息,所以先問大家綜援問題,但筆債又,唉,
宜度阿溫 sir, 小貓(icon),黃小虎(icon),真係好人,有問必答,仲好過我d親生兄弟,奈何我自卑,如果唔係我會出黎吃飯的.

政府都癈既,佢實流難我叫我唔好攞,我問依度d 朋友好過,我合資格唔到佢唔批,學我過六章同事講,今時今既香港只要你夠惡,聲大就物都得,好似d新移民甘
我唔信運的,運有高低,我只有低,4 年前我試過吊頸失敗,宜家d親人仲睇小我死都死唔成,癈的,
你叫我再黎我真係無勇氣
真係好多謝你地關心!! 只不過有時自己一個人,都唔知點講,我宜家d 病有腰椎間盤突出(最痛),胃潰瘍(輕痛),牙週病,高同低血壓,好多都未正識去醫...
上邊有朋友問點解我吊唔成頸?講都無所謂,果時我背住一袋衫無地方住(比我老母話癈,借故趕我走),我無意識甘返左大陸住左兩日洒店,本來諗住係洒店吊頸,但係搵唔到地方掛成,之後諗住燒炭,間房個抽風系統係關唔到,跳樓我又真係太驚,之後坐左係地下度諗點,突然諗到有個地方可以吊頸,我鍾意行山,知道水塘有個地方幾好又無人去,甘我第二日返香港求其係日本城買左晾衫成同埋一張沙灘椅,坐的士上去再行一陣到目的地,send 左個訊息比唯一既朋友,根住就掛條成上樹幹打個結(我唔係好識打),之後發現張沙灘椅原來係無用,抛埋一邊,之後企左係邊一直腳踏左出去,另外一隻唔識郁,唯有換腳,當時個人好緊張,一時間諗好多野,諗最多既係之後點同有咩辨法先郁到,到最後自己無意識甘行後兩步,再跨一步跳出去,綁係樹上個結比我chok 鬆左,我變左屁股落地躂係地下,跟住個人好驚,係甘嘔,同埋抖唔到氣甘,之後我一直訓下地下到天黑,個心真係唔想再試一次,真係好難,之後我開番電話打比我朋友,佢同我講左一輪野,之後都係甘,不過以後最麻煩係佢幫我報左警話搵我唔到,警察打去我公司,雖然經理知道咩事幫我掩住,但我到最後都無做到,

宜家諗番轉頭都...都唔知點解,總之好人又係要死,壞人又係要死,我點解要甘笨就甘去,我情願做番d野先死,總之唔傷害人就得,人生出黎就係要死,自殺真係比面對問題需要更大勇氣!

再一次多謝大家既關心
我唔記得左講,如果版主覺得個post 影響人就刪左去啦.
想請問申請綜援係要什麼文件? 銀行月結單(半年),租單,仲有無其它文件??
係其它網睇到要mpf 報表?同埋係咪戶口要一毫字都無,如果我戶口有幾千蚊都要用哂先???
其係咪要等到戶口一個仙都無先批?
始終係等批時間都要食飯交租的
無錯係過渡期,我有時都好佩服攞綜援既人(單身)一個月食飯交租都係靠果三千幾蚊,買支洗潔精可能都要食少餐飯,真係好難養懶人....
我諗除非有兼職,如果唔係都幾辛苦,但坊間有現金出糧工嗎?
j
好似話頭 800 所賺唔扣,之後1200 扣一半,
不過想問有邊類型既工係出現金??

至於工傷,我就唔在乎,有d傷唔係即刻浮現出黎,果d仲慘...,