破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人 and My case分享

smallcat 发表于 17-8-2012 15:27
銀行總行有大大個fax  而且, 做開DRP 既公司, 都會知道搵邊個department, 根本就係個team人跟, 唉... 無 ...

我可以自已點跟?!
我家下都唔敢相信顧問行啦。
兩個星期前就話send佐文件去,到今日銀行都係收唔到
心灰,我已努力解決問題,好似連個世界都唔鐘意我咁......

顧問就係話,send佐去資料庫,我都唔知即係點。
之後銀行打我,我如實答銀行,銀行話,未收到。
我頭先已打去同顧問講清楚,咁樣銀行係收唔到資料,叫顧問send過。
個顧問行跟開我case個小姐就話叫admin send過。

我唔係怨,只係聽到頭先的情況,我心灰了

我打佐去了,我問今日有無幫我send資料去銀行
個職員小姐答 我的情況D數比較新。
已經send曬去銀行,我就問咁現在進度係點,佢就話,未咁快有初步批核。
joetang 发表于 17-8-2012 16:54
你一係就搵個第 2間做, 一係就自己去銀行傾,無謂再拖落去.快快攪掂.

我已經中過伏一次。
老實講,我係我現在呢間顧問行,整到我要還多一項財仔數。
找第二間做,當然好,但問題係,個收費,我又係唔係付擔得起。
假設找三姓律師做,我之前問過,要一次比4.5-6K。
實非我現在可以支出。

我現在打算找多份夜間全職/兼職。
如全職請我的話,頂撞上都做幾個月。
smallcat 发表于 17-8-2012 17:20
其實你真係要快快攪清楚d野

1. 日日追間黑店, 問佢fax左資料去邊, 你再自己跟

我會跟緊D。
細貓兄你講得有道理。
我唔增加收入,之後如有突發情況,我就無後備嘛。
讀書果到我返埋呢個星期,就休息三星期架啦。
如果真係頂唔順,我會放棄返多份兼職。
唔好講返轉頭啦
我唔會搞破產。
老實講,我份人工,差唔多全部用來還錢。
負債無增只有減。
我下星期一會再打去追。
銀行果到我都打去問,收唔收到料。

明白。
多謝你的分享,你分享自已情況,真係非必要架。感動中.......
我星期一問清楚,顧問行點樣先。
如果已經做緊野,我唔清楚我半路話自已跟,會唔會有反效果。

獅子銀行果個債務部職員話,如果係會計師或律師行做,收到資料就會同幫我申請的機溝傾offer。

如果我自已做IDRP 我的最大債權銀行是獅子銀行來。
我已開始兩手準備,打緊份申請書

我自已申請的話就先試IDRP 如果say no先再各自DRP。

細貓兄,我自已寫好佐做IDRP的文件架啦。
假如星期一我打去銀行,銀行未收到資料,我就自已fix去啦

我已日日打電話追,但間野真係唔店,點都好,我唔理間顧問住。
我今日已sent 15 page 文件去獅子銀行到做IDRP 我都打去確認係收到呢15page
內容上係有
申請書
地址證明
薪金證明
借貸確認書

我八月尾會有新約,如果岩時間我就fax埋我份新約去,等佢地知我個新薪金。
希望HSBC 會盡快通知我其他債權銀行,做到IDRP。
worldcat 发表于 23-8-2012 18:42
希望你快啲有結果,仲要係好果隻。

想問世界貓兄,你由交文件計,之後個程序會係點?
可以講解下,個時間同流程。

我個case,有三問債權銀行。
最大債權銀行,都係獅子,遲還得最多都係獅子。
無遲還過係X打 因為罰錢最重。

現情況真係要找多份兼職,幫補!!
增加收入來源,等自已更有本錢應付
smallcat 发表于 23-8-2012 19:27
算啦, 你旨意 3傻顧問公司仲會害死你, 自己攪仲好過, 我睇 3傻公司根本無同你做, 同埋個班傻 ...

呢間野,超級賤。
我好想可以退返錢。
退得返一半,都好
worldcat 发表于 24-8-2012 00:17
無野做到,上次我等左兩個幾星期唔夠三星期就由回應。
呢個月你要諗下點還。 ...

我只可盡還。
唔還唔曬,還得幾多就幾多啦。
我找多份兼職,盡量幫補下。

今日見佐夜間抹車。
每日做5個鐘,一星期六日
有六千五

未知請唔請,話要主管睇過先,約一星期。
我估都係想九月頭先開工。

smallcat 发表于 24-8-2012 22:17
好開始, 不過, 師兄你又讀書又兼職, 真係辛苦

但睇到你好有決心去做 ...

希望份抹車公司,請我啦。
請我呢,就解決到還錢問題。

如果返兩份工,一定辛苦。
不過頂硬上啦,日頭份工,吃飯時間時小睡下都還可以。
12-5:00am
5個鐘,抹約六十架車。
做得快就早走,慢就遲走。

老實計,如果夜晚要上堂的日子,每日可能得3幾個鐘訓。
油站我找過啦,28蚊一個鐘,份抹車50蚊以上。
計辛苦一定係抹車辛苦架,我都有心理準備。
試下睇下,適唔適應到啦

匯豐今日打來話唔做到同業債券舒緩"IDRP"。
要做只做到單一銀行的。"即佢地銀行的"
話大約係1600X72期。
我實際係欠匯豐8萬幾
同埋個紀錄會上環聯,還曬錢之後,仲話會保留5年。
之後我問如果還清之後會否.可以取消紀錄,佢就話要落分行申請,之後睇下批核先知成功與否。
我明白呀。
我現在都計緊數。
如果剩係做HSBC的DRP
我加曬所有債務,再用薪金減返。
我9月只有6-700蚊生活。
10月開始就好D,因為開始出新薪金,會有1.6-1.7K用。
但點計都係要多份兼職幫補安心。

但另外有個問題,就係,如果我X新銀行都想做DRP
我份申請書仲需唔需要寫埋其他債權銀行的欠債,同埋仲需唔需要佢地的借貸說明書
因我只係個別係該銀行做DRP。
joetang 发表于 27-8-2012 16:03
d息咁貴,還款期又咁長,你又冇答應佢

息唔算貴,只係年期拉長,變相每月還息多姐。
我其實想話做60期得唔得
不過想返又想。
如果我做DRP
我本身有3間債權銀行。
如果只做其中1 or 2。無做DRP的其實照還款。
之後自已有錢就儲起其實可以提早自已清還。