破產聯盟

查看: 1203|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

請問有無師兄試過咁樣

請問有無師兄試過領令前已聯絡主任或破產官,急住要戶口解凍或開新戶口信,到領令日或之後一兩日就有信攞??
推薦
Vvxx2024 發表於 16-5-2024 13:53
咁即係點都要同公司轉兩次出糧戶口?
有冇咩方法可以唔洗同公司申請轉兩次戶口.
頭都暈 ...

入紙之後開個普通戶口,正常捱得到頒令,跟住同主任申請解凍戶口,就可以長用落去
回復 支持 1 反對 0

有,如你已收到破署信叫你成功頒令後5日內聯絡某間公司上去交文件=你暫跟破署主任,你可以頒令前1日上破署網申請定,之後打個電話去同破署主任單聲先。一般解凍舊有戶口,你要預1至2個星期先解到,重要只可以解凍普通存款戶口,綜合戶口無得解,開個新戶口可能會快d
Anmi2019 發表於 16-5-2024 12:46
有,如你已收到破署信叫你成功頒令後5日內聯絡某間公司上去交文件=你暫跟破署主任,你可以頒令前1日上破署 ...

有兩個問題想問下.
入紙後申請解凍 係咪只能解凍一次

然後到頒令後 可否申請保留返我入紙解凍個個戶口?
Vvxx2024 發表於 16-5-2024 13:10
有兩個問題想問下.
入紙後申請解凍 係咪只能解凍一次

1. 入紙後果個解凍係一次性,仲要排期上庭等法官批出。如經律師樓幫你去申請,要另外收多2千零蚊,有前人經律師樓搞,頒咗令都仲未收到由法庭開出嘅解凍信,佢索性直接搵受託人拎解凍信。

2. 頒令後只可以解凍普通存款戶口,你果個係普通戶口就可以要求解凍,但最終決定權喺銀行度,有前人試過大猫唔畀佢解。

Anmi2019 發表於 16-5-2024 13:25
1. 入紙後果個解凍係一次性,仲要排期上庭等法官批出。如經律師樓幫你去申請,要另外收多2千零蚊,有前人 ...

咁即係點都要同公司轉兩次出糧戶口?
有冇咩方法可以唔洗同公司申請轉兩次戶口.
頭都暈
Anmi2019 發表於 16-5-2024 13:25
1. 入紙後果個解凍係一次性,仲要排期上庭等法官批出。如經律師樓幫你去申請,要另外收多2千零蚊,有前人 ...

佢應該係欠大貓錢
金龍華 發表於 16-5-2024 18:41
入紙之後開個普通戶口,正常捱得到頒令,跟住同主任申請解凍戶口,就可以長用落去 ...

開邊間會捱到領令?
金龍華 發表於 16-5-2024 18:41
入紙之後開個普通戶口,正常捱得到頒令,跟住同主任申請解凍戶口,就可以長用落去 ...

想問下.開邊一間最穩陣
我是開大眾銀行,攞完信約雨日後到分行開戶,開戶當天是周六,約一小時許搞掂。
我剛開了新戶口, 我的經驗係:1。 頒領前,不能申請開戶/解凍;2。頒領後,我第一時間,去了之前有戶口的銀行(HSB)分行, 拎身份証去問,如申請破產後,可否開新戶,回覆可以,就立即填表(不是網上申請),而係手寫填表給破產管理局,附有糧單之類的文件,傳真過去,再補個電話,話好急要開戶,第二天,破產管理局就有人聯絡我,話可以拎同意信,立即拎信去(HSB)銀行開新戶,2小時內完成;3。 如你之前的戶口是綜合戶口,是不能申請解凍的,不要浪費時間,查詢是否同意開新戶口。
nicklee007 發表於 19-5-2024 17:26
我剛開了新戶口, 我的經驗係:1。 頒領前,不能申請開戶/解凍;2。頒領後,我第一時間,去了之前有戶口的 ...

咁你有無欠HSXC 錢
nicklee007 發表於 19-5-2024 17:26
我剛開了新戶口, 我的經驗係:1。 頒領前,不能申請開戶/解凍;2。頒領後,我第一時間,去了之前有戶口的 ...

你有無欠 HSB 錢?

有啊,仍可以開的

有啊,都可以開