破產聯盟

查看: 1554|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

其實破產本身就是一場賭博?

來了破聯幾個月,睇咗好多post,問咗好多問題,多謝咁多位師兄解答。

好遺憾、亦好恐懼,原來破產根本就係一場賭博。

睇post發現,由問訊、傾生活費、解破,唔同人都有不同際遇,有啲順利渡過,有啲要捱四年,慘過唔破。

一切就是一場賭博,賭下運氣,睇吓到底跟乜嘢主任。

唔破得唔得,得,不過連累親朋戚友,還七八年,其實係可以還清。
破呢,擺低筆債,腳踏實地四年,重新做人。

但跟邊個外判,就係呢場賭博勝負嘅關鍵。

破產押注嘅唔係錢,係人生。

大家同意嗎?

推薦
唔使跑數,轉返正常5日工,出完糧仲有錢使,破完生活好好多
回復 支持 1 反對 0

人生已經有遺憾,唔差在多一樣
歌都有得唱"人生如賭博"。 做人際遇同運氣係好重要。 不過行得呢條路我相信各位都係身不由己。好多嘢未必有得你揀。 仲有得選擇既。我相信無邊個人想行呢條路
有得揀無人會行呢條路
但事實好多人揀完呢條路係真係重新開始
如果要咁講,唔單止係破產,無論做任何事都係賭博啦,樣樣事都係講際遇
Yuyuyuu 發表於 16-4-2024 22:52
如果要咁講,唔單止係破產,無論做任何事都係賭博啦,樣樣事都係講際遇

但聽完大家意見,破產比我想像中「人治」好多。呢鋪賭得好大。
cftong 發表於 16-4-2024 23:25

我既感受都係數學遊戲。搵得錢少欠得多既。破產有著數。但其實如果你收入係高既。破產唔係真係咁著數。所以要好好計清楚
前路茫茫 發表於 16-4-2024 23:31
我既感受都係數學遊戲。搵得錢少欠得多既。破產有著數。但其實如果你收入係高既。破產唔係真係咁著數。所 ...

其實搵得多唔多可以控制⋯生活費一萬咪搵返一萬蚊既工,三萬咪搵返三萬既工
cftong 發表於 16-4-2024 23:25

我覺得你破產心態真係要調整, 下下同其他case比你呢四年會過得好辛苦, 會覺得點解人地可以咁著數而你唔得。其實只要你做好本份, 乖乖地合作, 呢四年就好易過。唔好諗咁多啦, 向前望啦。
你搵一日唔好諗咁多野好無?未發生既事就預設咁多
就算跟最差既外判,都比你而家既生活好,你已經贏左啦
錢從來都係身外物,你最大既問題係放唔低
可能我有爬文強逼症,哈哈。啱啱又爬到個case, 樓主好地地有份現金工但冇MPF,如實報(當佢真),都比主任要求辭工搵過份MPF工。

破產不可怕,但連返乜工?搵幾錢?屋企人做唔做嘢?老婆搵幾錢?點解湊仔唔返工?都要被人管住,好恐怖。
多謝大家提醒。
其實本人家父20年前破產,就係因當年資訊不足,不理智破產結果損失慘重。佢本人雖輕鬆,但家人痛苦十多年。

cftong 發表於 17-4-2024 11:42
可能我有爬文強逼症,哈哈。啱啱又爬到個case, 樓主好地地有份現金工但冇MPF,如實報(當佢真),都比主任 ...

不如你唸下還唔到錢比人日日追數恐怖啲,定比外判管住恐怖啲。破產係比你重生既機會,cut 曬啲賭錢既渠道,等你唔洗再錯落去
可能我有爬文強逼症,哈哈。啱啱又爬到個case, 樓主好地地有份現金工但冇MPF,如實報(當佢真),都比主任 ...

既然要求你返工, 你咪返工囉, 返工又有幾可怕。
畀人管四年換嚟債務一筆勾銷都化算呀
當然唔係鼓勵借貸之後就申請入學
但入學畀咗一個機會自己重新開始
講真除咗有病、要照顧老人小朋友等等原因
一個正常人四年唔返工啲時間點過呀?
正正經經返工合作上繳
四年真係好快過
我破前爭百几萬,每个月还完錢得$1-2000洗。你問我既話我人生赢最大呢舖。百几萬唔洗還。
轉角又一灣 發表於 17-4-2024 08:17
其實搵得多唔多可以控制⋯生活費一萬咪搵返一萬蚊既工,三萬咪搵返三萬既工 ...

有時身不由己,我想揾少D都唔得,D公司不斷話俾多D我,但根本落唔到我袋。

你估人地好得閒咩,咁多case
你合合作作無人得閒理你
cftong 發表於 17-4-2024 11:47
多謝大家提醒。
其實本人家父20年前破產,就係因當年資訊不足,不理智破產結果損失慘重。佢本人雖輕鬆,但 ...

講黎聽下,點損失慘重,關屋企人咩事