破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

今日要上庭了,但覺得好絕望。

宜家都唔遲!

多谢你呀!
男朋友應該係發現佐D嘢,但佢無直接講我也扮唔知。
薯仔妹 發表於 16-6-2014 01:17
男朋友應該係發現佐D嘢,但佢無直接講我也扮唔知。

你要話俾佢知=-=" 如果佢唔同你一齊的即係佢唔夠愛你
我打佐去邦民啦!佢哋話已經stop佐成個追收行動,case pass佐返寫字樓。ua仲打嚟追,我就話你可以繼續追,但我唔可以喺進入申請破產程序期間還$,否則你同我都會被破產署告,嗰男仔就話,原來你申請佐破產了?
我真係成頭黑線,其實12號嗰日佢同事已經話收到份文件!
薯仔妹 發表於 16-6-2014 11:14
我打佐去邦民啦!佢哋話已經stop佐成個追收行動,case pass佐返寫字樓。ua仲打嚟追,我就話你可以繼續追, ...

嗰男仔就話,原來你申請佐破產了?

呢度好多 難友(台灣TERMS)講, 財務公司/銀行 應該知,因為一申破,你D 顧問,6C 會FAX 去債主.

其實,好多時,D 追數扮傻.
更多時,係公司內部問題. 一間公司有好多部門,一個部門 有唔同人,你以為佢地真係咁有組織?? 有D 係,有D 唔係.

所以,我老破時自己搞,一個收數都無. 因為我一間間BANK 打去問邊個部門,邊間分行負責. FAX 完再 打多次電話確認.而6C/顧問 未必. 因為,佢地通常只係FAX 去總行,由總行 PASS 去相關部門 需時.(當然,佢地未必會DELAY,但我就一定唔會DELAY)

如C打 POTATO 所講, 無得還俾佢,因為犯法.
人地財務一聽,就知 無行了.呢D 就係法律黎法律去. 一定要堅持.
你一露口風有D驚,唔知點好. 就只會沒完沒了.
flypig 發表於 16-6-2014 11:59
嗰男仔就話,原來你申請佐破產了?
呢度好多 難 ...

邦民寫字樓條友非常態度非常友好,語氣溫和話佢公司收到文件,已經停止佐追收!
終於可以安落訓覺!
不過而家頭痕梗點返屋企攞水電煤氣費單!
kumiko1030 發表於 16-6-2014 01:32
你要話俾佢知=-=" 如果佢唔同你一齊的即係佢唔夠愛你

我又唔擔心佢愛唔愛我,大家呢幾年都經歷咁多困難,但我唔夠瞻講!
薯仔妹 發表於 16-6-2014 12:22
我又唔擔心佢愛唔愛我,大家呢幾年都經歷咁多困難,但我唔夠瞻講!

我都幫我前度經歷好多困難,但佢最後嚮我輸官司就走咗
kumiko1030 發表於 16-6-2014 16:57
我都幫我前度經歷好多困難,但佢最後嚮我輸官司就走咗

你會遇到真正俾幸福你嘅嗰個人嘎!
薯仔妹 發表於 16-6-2014 12:22

我睇法係,可以暪到就可能暪,
遲早俾人知,不如早D自己講好過.

你老破,D 戶口轉哂,CREDIT CARD 無.加上其他蛛絲馬跡,你BF 一定知.

以我作為男人角度,GF 破唔破唔係重點. 重點係你相頭 同埋..............

身材. 如果兩樣都無,就要睇 夾唔夾, 人品 ETC. 但相頭 同 身材一定係GF 的重中之重. BTW, 老婆CRITERIA 就會以性格為主,但每個人的要求與差異性較大.
flypig 發表於 16-6-2014 17:08

邊有可能暪到,早啲話佢知啦
flypig 發表於 16-6-2014 17:08

我冇信用卡,唔賭錢,細佢10年,典型香港女仔竹竿身材,樣唔差!
人要走,點都會走!
kumiko1030 發表於 16-6-2014 18:23
邊有可能暪到,早啲話佢知啦

當我死要面啦~到暪唔到時再算!
啱啱同老豆吵完,佢哋咁個月調遷,搬大D嘅公屋。
而我,是累佢冇面嗰個,咁耐而嚟,真係好攰!
你選擇左呢條路就等同於真心生生性性重生做人~過去既事就由得佢過去,黎緊仲有好多野要做,過好關,四年後,重生開始,以自己既過去為自己既左右銘,提自己唔好再行反果條舊路~我都係,我就為左個bb,大家一定要加油~老豆始終係老豆,唔會成世都有仇~可能佢心痛你先至衝口而出咁講~大家一齊加油啦~
我咁次大祸,顧問條柒人竟然fax佐份文件去我公司,今日我放假,我上司收到,打嚟問我!
我上次叫佢fax,話放梗假,我就叫佢fax前通知我!
隔佐幾日先嚟fax,我上司叫我聽日上寫字樓同老總解釋!
今日公司老總搵我傾偈,我實小爆個顧問,全公司都知我搞梗破產產!
薯仔妹 發表於 20-6-2014 18:54
今日公司老總搵我傾偈,我實小爆個顧問,全公司都知我搞梗破產產!

那個顧問有什麼權去通知妳的公司????????