破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

好煩,又有人追數,應唔應該同屋企人講

關閉 [複製鏈接]
原帖由 老柴 於 2009-7-29 01:56 發表
樓主真係天真,好儍,一廂情願,最基本連唔找數都無一個來電交待,重話要還錢.......

我只係覺得一個以前我因為屋企問題會成日幫我的人
唔會咁衰囉
1. 用錢來買友情,已經係春虫虫的典範,不如拎D錢去叫鴨,至少可以快活到死去活來.

2. 問銀行借私人貸款,月息約0.5-1.0%.借6萬蚊分24個月還,利息約$7200-14400.一般財仔的月息大約1-2%以上.所以人地叫你去財仔借就去,勁X.一般銀行借貸手續,約1至2個工作日便有回覆,就算你個FRIEND等住D錢用,你都可以比住你手頭上的現金比佢應急,根本無必要拿拿臨衝入財仔借錢.所以外人睇呢個故事,觀感係苦主勁X,或入左騙局.

3. 我之前都提過,你有錢去搞老破,吾爭在拎多二三千搵私家偵探尋人,之後用呢D資料來報警,或去金蘭姊妹的屋企收數,又或賣呢條數比收數公司.

4. 竟然信討論區的生仔討論,而吾親眼睇吓金蘭姊妹是否真係大肚,或睇吓其醫療報告,都係勁X.

5. 比現金人地都係勁X,苦主有無諗過人地陀住6皮野會吾會比人打劫?就算吾需要寫借據,銀行入數紙或櫃員機的通知書是可以比到基本保障比苦主.
原帖由 小果子 於 2009-7-29 00:19 發表

我自己個d有還咗min pay呀
係佢個條我冇俾,之後財仔個邊打黎
我同佢講依家冇野做,等出咗糧可唔可以俾住個息先
之後佢話唔得,話你之前簽個陣都知係咁架啦
你依家唔俾即係你係唔想俾啦
唔俾我同你轉去收數部囉

人哋個 ...

乜MIN PAY有分你果條或人地果條咩?月結單/追數信有你個名,就算D錢吾係你曾經擁有過,都係入你數.
原帖由 小果子 於 2009-7-29 00:32 發表

1. 銀行借d息唔係一樣幾十%咩
2. 生仔係咪咁多我唔知,我話過係佢俾d論壇討論我睇我至信
3. 搵唔到人點還呀,而且我係想去搞唔想再俾人煩我唔覺得有問題
4. 我冇話過寄錢喎,係分幾次禁cash
5. 我自己個d有找到,係冇找佢 ...

1. 私人貸款與信用咭的利息是不同計法.
私人貨款的月息約0.5-1.0%,年息是6-12%.
而信用咭的利息是每月3%,如果以單式計,是年息36%,但好不幸的是信用咭的利息是以複式計算,所以信用咭年息接近60%.

2. 你有無諗過,人地可能特登搵D貴價生仔價目表比你睇?

3. 搵私家偵探起佢底,之後搵收數佬迫佢還錢、上門搵個大肚婆娘家、或去報警.

4. 仲ON X!

5. 呢家野有分你、我、他?

原帖由 CPKing 於 2009-7-29 09:11 發表

正面d睇
1)樓主應該好年青,入世未深,重朋友感情,又真係幾天真,好儍。
2)如果佢係講大話嘅,以蠱惑女一般做法,應該早閃咗,冇必要係度出醜。
3)個故事真係幾天方夜譚,太多不合理嘅地方,但基於第一點,又[未必]冇可能?

無論如何, ...

如果我個女同我講呢個故事,我會第一時間衝入廚房攞把刀出來!正所謂生舊义燒仲好.
呢D環境,不外乎離家出走,睇下有無FRIEND可以接濟吓,不過我估吾會有FRIEND會做呢D咁偉大的事.

如果想生存及脫離呢次追數的麻煩,就算係做個體援交戶都要啦.
原帖由 小果子 於 2009-7-29 00:19 發表

我自己個d有還咗min pay呀
係佢個條我冇俾,之後財仔個邊打黎
我同佢講依家冇野做,等出咗糧可唔可以俾住個息先
之後佢話唔得,話你之前簽個陣都知係咁架啦
你依家唔俾即係你係唔想俾啦
唔俾我同你轉去收數部囉

人哋個d都係話財仔d息好貴架喎
d息唔係幾十個%架咩
而且依家呢個月冇俾
照理應該會再加大d數
應該好貴架啦   

我諗你都唔係好明我講乜

第一:借財仔係要住址證明,你比左你定你朋友先?如果比你o個張,月結單係寄去你屋企,你話寄左去你FD度?我點諗都諗唔明

第二:你借o個陣已經知道一個月係還幾多,還幾多個月,何來額外利息?

你知唔知自己做緊乜同做過D乜架?

你話你追人還錢怕冇左朋友 ?! 借左人錢走佬都算係朋友 ? 小妹妹, 你應該重新學習朋友的定義

評分

參與人數 1城市人氣 +15 收起 理由
gpo4074 + 15 我很贊同

查看全部評分

原帖由 zeta0083 於 2009-7-29 09:40 發表

我諗你都唔係好明我講乜

第一:借財仔係要住址證明,你比左你定你朋友先?如果比你o個張,月結單係寄去你屋企,你話寄左去你FD度?我點諗都諗唔明

第二:你借o個陣已經知道一個月係還幾多,還幾多個月,何來額外利息?

你 ...

所以我成日覺得呢個係老千局,人地走埋,典型人去樓空的格局.

回復 #204 小果子 的帖子

雖然你講故事有點荒謬,但我信你....因為你年經唔懂事,

所以比朋友呃,總之而家你借個6萬都入哂你數,你一定要自己諗掂,

唔好旨意朋友有錢還,如果佢生左只會更窮.再搵你都係問借錢,(絕對無得還)

我覺得你破產唔同亞媽講,第日比佢地知你為左果少少錢攪成咁....可能更嬲.

如果佢地知唔幫你,你更爭氣...搵到錢搬走.

朋友唔係唔幫,你有多餘錢唔等用"問清楚"咪借比佢,但通常借左都無得還架...

你都拖多陣....假若搵到工咪唔洗攪破產,破左產去開個戶口都好麻煩.

評分

參與人數 1城市人氣 +15 收起 理由
温sir + 15 講得好!Good!

查看全部評分

回復 #210 gpo4074 的帖子

你好啦~

唔好再話佢....佢已經有好多心理壓力,天真不是罪.

佢而家咩左條數,你再講亦無用.

有d野未到時候唔會明,你細個時候咪一樣咁虫虫.
原帖由 gpo4074 於 2009-7-29 09:43 發表

所以我成日覺得呢個係老千局,人地走埋,典型人去樓空的格局.

100% agree 我細個都試過咁比人呃過...
原帖由 bb_q_888 於 2009-7-29 09:57 發表
你好啦~

我好細過己經博覽群書,我有中一開始,放左學就係圖書館讀書.我呢生人只係比人欺騙感情.
原帖由 bb_q_888 於 2009-7-29 09:57 發表
你好啦~

呢到會員已經好有人性,盡晒力為苦主分析來龍去派及如何應變.我都已經改用春虫虫的字眼.
原帖由 gpo4074 於 2009-7-29 10:00 發表

我好細過己經博覽群書,我有中一開始,放左學就係圖書館讀書.我呢生人只係比人欺騙感情.

佢都係...友情都係感情一種.
我呢種人,只係過大海或北上時才會比錢買感情.
你幾時試過北上比錢買感情 ?
我後生果陣,老破前.
原帖由 老柴 於 2009-7-29 10:30 發表
你幾時試過北上比錢買感情 ?

john咪同你增進友誼果次北上囉~

原帖由 bb_q_888 於 2009-7-29 10:40 發表

john咪同你增進友誼果次北上囉~

我本來都當咗佢係好兄弟,但玩完返來先發覺自己太天真,勁儍

回復 #225 老柴 的帖子

果然,我當日的估計係無錯