破產聯盟

樓主: queenielamok
打印 上一主題 下一主題

殺手劏人實錄

如果我就會咁寫:
1. 我程請破產時候,填報開始支大於收入,故此沒有能力亦無理由預留還款。受託人於我破產半年以後才與我商議生活費並裁定我須要還錢,另再追加之前六個月的款項,於理不合。
2. 如閣下執意要我清還之前六個月的還款,我不便為此責任問題爭拗。唯閣下要我把欠款分十二期攤還,實在我能力範圍以外,現要求申請分36期攤還。

其實理據上妳就填係講得通,我問過律師,外判係可以追妳差額,但妳亦可以唔理佢,因為係佢地唔搵或延遲搵妳。如果講得甩,第二部分期問題就唔使傾!macauranger 發表於 2010-9-22 10:18

頭先已經跟以上咁寫左份申請表... 並已fax 左去律師樓... 跟手打左俾主任問佢有無收到... 點知佢覆我話要等星期五先覆到我有無收到... 因為佢同事放左假 (啤)...
不過佢頭先語氣幾好... 可能佢唔知係我呱... (一笑)

希望星期五會有好消息啦... 不過... 其實佢會唔會在電話批ok呢?....

173# queenielamok

其實我聽過外判主任唔係日日返公司,所以如果要批文件/簽名 要等一星期(內).

負責職員只跟進你既細節,基本上佢地都係話唔到事. (權限有限)
171# boro211

其實我都驚驚o地主任跟跟下俾左外判跟, 如果係咁, 就麻煩死。
171# boro211

其實我都驚驚o地主任跟跟下俾左外判跟, 如果係咁, 就麻煩死。
wowowo1129 發表於 2010-9-23 10:28

唔帕得咁多,開開心心過日子
140# boro211

謝謝boro的祝福 看過這篇幅心裡總有点預算見受託人時会有心理準備 我祝我們這一群敢於面對責任的同途人 年年快樂 月月開心
173# queenielamok

其實我聽過外判主任唔係日日返公司,所以如果要批文件/簽名 要等一星期(內).

負責職員只跟進你既細節,基本上佢地都係話唔到事. (權限有限) ...
bb_q_888 發表於 2010-9-22 14:56

唔係呀... 我個外判主任有返工... 但負責收個份申請表的那個同事無返呀... 佢要等聽日果個同事返來先check 到有無收到我份form...
(佢地懶巴閉... 每張唔同的form 的要fax 去唔同fax no... 有唔同人收的)
唔帕得咁多,開開心心過日子
小林林 發表於 2010-9-23 11:04

啱!... 怕都無辦法... 都避免唔到... 唯有煮到來就食囉...
我都唔知到聽日個外判confirm 收到我份申請表會點... 但都要去做... 唯有寄望 "希望在明天" 囉...
178# queenielamok

啊~你個外判主任都幾識"分工",咁你為有等下,

不過我覺得你個要求好合理,應該會成功.
實在太過份啦... 好激氣... 好激氣呀...

今朝一早已經打左去pk外判主任... 問佢有無收到我份申請表... 佢話要check... 轉頭覆我... 好... 咁我等啦...

啱啱佢打左來... 話俾左律師睇... 佢話睇完我的支出/收入... 佢認為我係可以負擔到... 所以唔批我分24期還前期果7個月d 數... 仲話如果我唔接受... 佢地就會pass 去咩咩會計部度... 佢地會再計算我d 收入... 到時可能有權要我一筆過咁清還哂...有無搞錯?...

我話我真係無可能每個月大拿拿再拎多7-8百蚊出來... 佢話呢個係我自己問題... 佢地審批過我個支出... 佢地覺得我係有能力... 我話佢地講乜都得... 佢話我係受佢地監管... 唔到我話還幾多就還幾多...

佢話佢地上次已經批多左生活費俾我... 我話一單還一單... 上次係批俾我媽咪的醫藥費... 佢又係果句... 佢地唔會接受我24期...

我話... 總之我可以在呢4年內還清哂... 唔係已經ok咩?... 佢話佢地係case by case 咁睇... 我個case 佢地覺得12期已ok... 所以唔會批我24期...

我話我真係還唔到... 佢話佢只係負責批生活費... 我還唔到... 就會有另一個會計部門搵我... 我問咁我係咪等佢地通知... 佢又話唔係... 佢話我要如數咁還... 如果唔夠數... 果個部門就會搵我... 我心諗... 即係追數啦... 好似財仔咁... 好黑暗...

佢之後仲話... 第時如果我每月入數... 之後每月的... 同前期的分期... 要分開2張入數紙... 再分2次fax 俾佢地... 超底能...

我問佢... 咁佢宜家唔批... 係咪會出返black & white 通知我... 佢話呢d 申請佢地只會電話confirm... 我話咁我上次都無簽接受12期... 佢話今次電話通知就算數... 佢問我今次係咪ok... 我話係ok 就上次簽左俾你啦... 使乜再申請?... 佢話如果係咁... 咁佢做既野係去到呢度... 之後我入數後自然會有人搵我... 佢擺到明係已經唔想再同我傾... 我話fine... 咁無野啦... 之後好快咁cut 左佢線...

請教下大家... 我可以點?... 佢地同搶錢無分別... 我應唔應該向破署主任求助?... 佢會唔會耍我又要我自己跟外判deal?...

唉... 真係好想喊... 諗住老破左可以無咁辛苦... 點知跟著呢間... 佢地做法令到我好似差佢錢咁... 係咁逼我還錢... 好恐怕..........
181# queenielamok

如果佢地企到咁硬,不如同主任講啦,我果次打俾主任都講到好慘(事實係咁),上次加左生活費俾你宜家要你還多D,咁同之前無加有咩分別唧,咁就唔係加俾你媽咪醫療費,係加俾你還俾佢啦...
181# queenielamok

唉,
破後仲要受被擠壓之苦,
慘.....
照情先E-mail到破署投訴先啦...
http://www.oro.gov.hk/cht/contactus/fenq.htm
可能派到有能之士幫忙.
183# 301

你果個email 係投訢破署各種服務用喎... 咁我投訴外判係咪都係send 去呢度?
184# queenielamok

點解唔直接打俾你之前個主任﹖咁快好多..
係,係應該打俾主任....

但先Email俾破署先,
再交番比負責既主任跟進,
係咪好d呢,
主任更要高調署理添.
(你Email要打埋: c.c.copy俾XX日報...等等)

**外判亦係破署既一項服務.

假如你對本署各種服務有任何進一步查詢/投訴,你可循下列途徑與本署聯絡:

電話:(852) 2867 2448
圖文傳真:(852) 3105 1814
親自前往/
書面寄往 :
香港金鐘道66號金鐘道政府合署10樓,破產管理署部門主任秘書
電子郵件:[email protected]

係,係應該打俾主任....

但先Email俾破署先,
再交番比負責既主任跟進,
係咪好d呢,
主任更要高調署理添.
(你Email要打埋: c.c.copy俾XX日報...等等)

**外判亦係破署既一項服務.

假如你對本署各種服務有任何進一步 ...
301 發表於 2010-9-24 13:27

咁send 完要唔要話俾主任知我send 左email 去呢個address 呀?... 定係等果個主任秘書pass 去俾我個主任就算呢?...

另外... 你話要打埋c.c.copy俾XX日報... 咁... 真係要cc 俾報章?
咁send 完要唔要話俾主任知我send 左email 去呢個address 呀?... 定係等果個主任秘書pass 去俾我個主任就算呢?...

另外... 你話要打埋c.c.copy俾XX日報... 咁... 真係要cc 俾報章? ...
queenielamok 發表於 2010-9-24 13:31

我覺得唔使email啦,你email去破處再落返去你個主任度咪即係話之前跟你個主任唔幫你,好似"督"佢背x咁唔係咁好喎,之後佢咪更加唔想幫你叫你自己deal...

你打左俾主任先啦,你話宜家都係同外判deal唔到先麻煩佢唧,唔通真係唔食去還咩...

我諗你都係唔好cc 俾報章攪到咁大...一來外判實唔會放過你,二來你自己都唔想話俾人知自己破產啦...一到報紙實同你唱開去...
187# queenielamok

Send左 E-mail 梗係等主任覆啦,
因內部指引通常係14天內要回覆.

相反,如電話聯絡主任...
事情突然,佢都可能俾唔到答案你點做.
所以成日話...
大家要俾 d 時間主任"消化".

14日後才考慮真係俾XX日報投訴版.
189# 301

咁來緊呢個月... 係咪只入每月供款額... 前期d 數... 要唔要有幾多入幾多?...
190# queenielamok

無錯,
量力而為先.
189# 301

sorry... 想問多少少... email 去... 係只attention 俾主任秘書... 定係寫埋 attention 俾跟我果個破署主任個名好d?