破產聯盟

樓主: queenielamok
打印 上一主題 下一主題

殺手劏人實錄

229# queenielamok

萬分同情
你最後可要求開庭等官判
232# bb_q_888

點先知外判係受托人定係暫行受托人?
235# macauranger
同意你既見解,外判多數係靠嚇,之前我都領教過,不過我唔妥脅,到依家佢無再煩我,不過我都唔知自己是否已大步懢過呀!
由頭到尾將個case睇多次,我提議妳每個月照還錢(人工減去生活費果筆),但之前七個月佢話妳欠佢嘅就一毫子都唔還,因為妳根本須要還,理由係:
1. 妳申請破產時填報開支係唔須要還
2. 外判如果覺得妳要還,應該一早搵 ...
macauranger 發表於 2010-9-29 09:50

但如果我簽左之前7個月果個金額呢?(只係confirm 左個金額.. 但無confirm 點還法 / 分幾多期咁還)...
咁.... 會唔會有問題?
238# queenielamok
首先:
1. 外判決定咗妳要還幾多錢,有冇出正一封文件俾妳簽作實?
2. 如果冇,上到庭就話佢誤導
我個外判雖然仆街,但乜都出正黑紙白字,費事大家事後拗,亦費事佢地話冇講過。 ...
macauranger 發表於 2010-9-29 11:53

1. 每月還錢的 (人工減去生活費果筆) : 佢有出正文件俾我簽... 而我已簽左...
2. 之前7個月的... 佢都有出文件俾我... 但只註明總金額... 供款日期係空左... 因為上次我唔accept佢要求分12期... 我亦簽左... 因為佢話叫我簽名作為接受果個金額only...
3. 我上星期出正申請要求分24期... 佢reject 我... 但佢話唔會出返信俾我... 只電話通知reject...
239# macauranger
我睇翻妳寫佢地唔肯出信作實妳要分12期還,咁妳就當冇聽過,一於唔還!至於佢地話唔還就俾佢地會計部跟進,我總唔信佢地會計惡得過大耳窿?大前題係妳啱啱先開始破產生活,攪唔清楚呢四年點過? ...
macauranger 發表於 2010-9-29 12:02

個問題係... 佢係有出文件俾我... 但只註明總金額... 供款日期係空左... 因為上次我唔accept佢要求分12期... 我亦簽左... 因為佢話叫我簽名作為接受果個金額only... 而之後我再申請要求分24期... 佢就電話reject... 話維持原判12期...

因為我始終簽左分野... 咁即係點都有條數響度喎....

定係我都根據我能力還少少... 睇佢會計會點玩... 咁會唔會好d?... 因為就算真係去到見官... 咁都起碼俾佢覺得我係有心還.. 只係無能力還咁多...
243# macauranger

就即管等埋呢兩日... 睇下破署主任點覆先啦...
如果到最終佢都係"愛莫能助"... 咁我會好好考慮下要點做.........
242# queenielamok

你都簽左還,只係要求24期.....都唔明你外判為咩為難你?

受託人係債權人指定外判,暫行受託人係破署指派外判,
你d破署文件都有明寫,你跟邊種外判....或你順便問下主任.

傾唔掂咪最多開庭,
外判都怕上庭,上庭輸就會成案例;你輸咪最多照還12期.
到時唔知邊個比邊果大到.
有要講冷靜D 千期唔好比債權人的受託人玩到你傻 第一 你是否真的沒能力 分十二期償還 若真的 叫佢告你 看他点做 我相信跟進你的人 是个後生仔/女 想博表現 但如果是老屎忽 可以問他个仔有冇 cf 最重要係 你意志堅定又冷靜地問佢係咪想迫死你 叫佢上司同你傾 最多同佢玩 0 八年 看佢点辦 最惡是什麽 冇錢冇面冇立足地 想想囉
245# bb_q_888

佢似係受託人多啊~

佢之前講話有兩間銀行指定要呢間外判跟....
242# queenielamok

你都簽左還,只係要求24期.....都唔明你外判為咩為難你?

受託人係債權人指定外判,暫行受託人係破署指派外判,
你d破署文件都有明寫,你跟邊種外判....或你順便問下主任.

傾唔掂咪最多開庭,
外判 ...
bb_q_888 發表於 2010-9-29 20:24

咁10成係受托人啦... 其實佢d 文件真係無寫架... 因為由一開始... 我響主任度八返來... 話我係判俾呢間pk... 之後到上個月呢間pk打來叫我上去傾生活費... 一路都無講係邊種受托人... 文件上亦只係話我受佢地監管...

不過前兩日... 主任曾經提過... 佢當時話佢地可以做既野好有限... 因為佢地在我個case上... 宜家連"臨時受托人" 呢個名都已經取消埋... 咁我覺得呢間野一定唔係破署指派的... 如果係... 咁破署就應該有返d 話事權啦...

琴晚都擔心到瞓唔到... 無錯... 最worst 的case 係最多搞上庭... 但如果可以的話... 我諗無人想搞到咁囉... 無人會唔想大家順利傾到一個和解方案的... 唉.... 不過我諗我都係命苦架啦... 一個咁普通的要求佢都唔答應... 唯有認命囉... 上庭就上庭吧...

等我幫妳預算結果,結果係破產主任叫妳接受12期。
macauranger 發表於 2010-9-30 09:16

我都有咁既預感... ... ... ... ... ...
249# queenielamok
如果妳諗住上庭就要開始準備,集齊所有支出單據,最好有兩年嘅,然後計條數出嚟,証明外判批果個數根本就係under rated,因此妳根本冇多餘錢去清還外判所謂嘅欠債。重點係外判根本冇去評估妳提 ...
macauranger 發表於 2010-9-30 09:45

有單的... 我當然可以提供啦... 1-2年的record都應該無問題... 但以下呢D... 我係批生活費前 / 後有分別... 但又無單... 咁可以點:

1. 阿媽家用... 批前/後相差1K... 呢D 何來會有證明?
2. 車費... 又無得證明的...
3. 個人/家庭雜費: 批前/批後又有分別... 咁呢D 又何來單據呢...

亦係因為呢幾項佢榨得好緊... 先令我咁吃力...
253# queenielamok
1. 供養妳媽媽佢是最後批幾多?
2. 車費係人都係噏,佢唔可以監妳一定要用最平嘅交通工具,的士當然唔得,但其他妳就可以用到最貴,例如妳耐要地鐵加巴士,報完上去妳(記住報正價,而非優惠後價)妳兩程都搭巴士佢都奈妳唔何!
3. 另個人雜項同家庭雜項各批幾多?
macauranger 發表於 2010-9-30 10:33

1. 供養阿媽佢批$2000+500 medical... 呢$500 medical 係每個月必須... 有多無少... 無呃佢的...

2. 車費佢係批我返工車費x26日 + $50x4日... 咁我話每星期會返去睇我阿媽... 咁平時又會出街 / 睇醫生呢d 都係錢... 佢就話在 ($50x4日) 果度拉上補下... 咁我係咪齌噏就得?唔需要拎出任何證明?

3. 個人雜項$500+$500 for medical... 如當月多病睇醫生多過$500... 都係自己硬食無得claim... 但假設我2個月hair cut一次都$160啦... 仲有衛生用品... 女士基本的護膚/化粧... 我已經唔用破前的幾百蚊貨仔... 而且用cheap d 架啦... 仲有衫衭鞋袜呢d... 已經好收斂... 真係$100內咋... 但呢d 我都無keep 單呀... 佢話medical 果$500... 我除左真係定期覆診用之用... 餘用真係要用來拉上補下囉...

4. 家庭雜項都係$500 only...

你覺得我有咩地方可以嘔 成 7百幾8百蚊出來呀?... 除非我唔返去睇阿媽... 平日唔出街... 返工唔理儀容唔化粧好似隻鬼咁面青唇白... 呢一年好似坐監咁只返工... 放工即刻返屋企... 與世隔絕... 咁我諗我係可以有錢俾佢的...
256# macauranger

多謝你... 你的清單真係好好好詳細... 好有用... 我會好好keep 起佢...
雖然我上次上去都有寫定個簡單的清單... 但條pk話佢地只會批$500... 唔夠就自己拉上補下... 無偈傾的... 我再講我的需要佢都無理我...

如果真係咁唔好彩要搞上庭... 你呢個清單真係好有用... 我會用佢來做好我個數... 講真... 你呢個list加埋... 我當有d係2個月先會買一次... 但除返2 都一定唔止$500一個月囉...
258# macauranger

想問下... 糧油雜貨/米/調味料呢類... 我應該計落去家庭雜項... 定係膳食呀?
255# queenielamok

如果上庭你咪照實講.....洗死咩!

1. 搵亞媽做証人,出示銀行轉帳記錄.

2. "例表"計比個官睇....睇下你有幾多拉上補下?

3.都係果句....有單最好,再加把口.....,再加上有醫生覆診紙証明.

4.正常一個人只批$500家庭雜項.

不過之後你就樣樣都要"單",你外判一定同你千斤斤計較.

我當有d係2個月先會買一次... 但除返2 都一定唔止$500一個月囉...queenielamok 發表於 2010-9-30 11:44

你有無睇過,有個會員話....諗臨到解破前先比外判追還錢?

原因都好攪笑,就係類似d"拉上補下"計法.

例如:今個月買左件"貴野",佢諗住分兩月用. (但係外判就要佢每月報生活支出,同入"多出既錢".)
咁岩今個月佢又超額,佢個外判又係話要佢拉上月補下月....,叫今月佢一定要照入錢.
佢當然照做...... 年結都一樣無問題,計出黎既數係無超出生活費.

直到過左三年9月,外判居然反對佢解破,
原因外判"會計"話....佢欠錢.
因為佢有幾個月用少左生活費(要佢回水),
佢同個會計講,用左去"拉上補下".
會計回覆:唔找清尾數,係唔會比"不反對通知書"你.

結論....拉上補下係任人講,唔岩聽.....你點講都係聽唔到.
261# bb_q_888

1. 搵阿媽做證人的話... 我阿媽應該ok的... 但就無肯定銀行轉帳記錄囉... 因為我不嬲都係現兜兜俾佢... 咁多年來都唔會過數的...
2. 車費我一定可以講得出囉... 至怕佢唔信啫... 我上次都詳細同個pk講過... 但佢又係話其他地方拉上補下之嘛...
3. 超市d 單真係無乜點keep... 因為太散太多... 差唔多幾日就去一次... 有時d單又俾d 凍品整濕... 所以唔keep 囉...
4. $500家庭雜項: 真係要返屋企計下先知夠唔夠...

不過你講得啱... 佢地一定會同我斤斤計較... 之後真係要樣樣keep"單"... 細銀碼都係咁話...
264# macauranger 你個主任唔正常.