破產聯盟

樓主: queenielamok
打印 上一主題 下一主題

殺手劏人實錄

287# queenielamok

師姐,各位師兄/姐已經俾左唔同既意見你,至於點做都係你自己決定邊個方法最好。

千其唔好俾件事長期影響你情緒/工作,既然你都知最worse既case係無左份工,咁就只有見步行步(我當時都係咁)。

或者你可以開始搵新工..搵份人工剛等於/少過你生活費既,咪唔使擔心到時會通知你公司。我都知你係有心還錢,但到左呢個地步,如果外判都唔肯讓步,都係時候做多兩手準備,到時真係一拍兩散你都仲有份工...

又或者如果你負擔到,試下同佢傾18期,仲要記得錄佢音,18期係你地兩邊既中間數,如果佢都係唔肯,就係佢唔講理,已經係佢都ignore左受託人(i.e你無左份工$1都無得還俾債主)既要求,到時俾返個錄音個官聽,你又多個point argue喇。

gd luck!!!

1# queenielamok

點比外判聽......

http://www.hkiva.org/bbs/viewthread.php?tid=5426&pid=77566&page=1&extra=

大家聽完,回吓帖得唔得?
今朝一早又打左俾個外判...

因為之前簽過份野... 係佢要我每個月1號入數... (因為我個破產期係2號開始... 所以佢計我每個月係由2號至之後個月的1號)... 但我係每個月最尾果日先出糧... 無可能保證到1號就入到數俾佢... 咁佢話可以遲幾日都ok... 但唔好太遲... 都白痴架... 如果我公司遲左一日出糧... 咁都已經係1號啦... 仲要一定係下午5點後先過到數... 咁我根本係每個月都無乜可能1號入到數俾佢囉... 我唔理佢呀... 總之盡量幾日內入到俾佢就算... 佢根本都無理我係邊日出糧... 就限死跟個破產月份計算係1號前入俾佢... 不知所謂...

仲有樣野係好無保障... 有關之前7個月d 分期數... 暫時唔好理我入唔入到錢呀... 咁我問佢... 我入完數之後... 我都要通知佢我入左呢筆錢... 係for 前7個月d 分期數呀... 咁平時每個月的供款... 佢係有份form 填哂收入/扣數... 連埋簿仔/入數紙fax 俾佢... 但呢7個月d 分期錢... 我問佢係咪都要填呢份form... 咁佢又話唔使... 齋fax 入數紙就ok... 咁我話到時佢點知呢張入數紙係for 咩數?... 佢話我fax 去果個fax no... 佢地同事只係負責check 入數... 唔會理係for 咩數... 嘩... 咁好無保障啫... 到時點record 呀?... 請問大家入呢筆錢係會點做架?... 雖然暫時未確定到會唔會入 / 入幾多 俾佢... 但都想知個做法係點囉...
299# queenielamok

你唔洗驚喎~ 佢地有會計....總之你想解破,
佢地一定要計清楚數,最基本你無欠款先會出"不反對通知書你".

你留入數紙,同用簿寫低....(每月)收入.出支,同入數記錄.
自己計生活費都有參考.
300# bb_q_888

唔該哂你先... 我入完一定會keep 返入數紙的...

我都諗住第時如果fax 俾佢... 就咁在張入數紙上註明我個破產編號 + 我個名... 咁應該會清楚d... 始終張入數紙得個入數銀碼... 乜都無... 佢地收到根本就無可能知道係邊個人入俾佢地... 佢叫我就咁fax 入數紙根本就唔正常!

(不過其實宜家仲未諗好入唔入俾佢... 入都可能入到最多3百幾...) 今日會先入左今個月扣除生活費的數先... 分期個數... 諗多2日先...
301# queenielamok

仲有... 我唔可以次次準時1號前入到數俾佢地... 咁又可以俾佢地到我解破... 又多個藉口話我 "唔合作" 而反對我囉...

就算真係31號出到糧... 都無可能要求我第2日就即刻入到啦... 大佬... 你估間銀行響我隔離... 我隨時行過去就得咩?... 都要就時間架... 仲要好似今個月咁... 1號係紅日... 之後就禮拜六/日... 我最快都要今日入啦... 如果咁唔好彩我月頭又病... 咁唔通又要行幾條街去入佢條數咩?... 我諗我只可以保證7日內入到俾佢... 佢要當我 "唔合作" 我都無計!
888# macauranger

fax入數紙的確係超紙擾民... 仲要填埋份form 先煩... 次次都要寫返底薪.. 扣減左mpf 幾錢... 其他扣減又幾多... 實際收入幾多... 入數幾多... 嘩... 黐孖根... 我公司唔會個個月準時俾糧單 (有時幾個月先一次過補返)... 咁我次次都要自己計... 你知啦... 唔可以錯架嘛... 煩到嘔...

301# queenielamok

fax 你要影先,齋fax張單會爛架~影本留底....四年都唔怕退色.
fax任何文件比主任都寫清楚 姓名 同破產號碼,
無寫.....佢可以當無收過,佢邊有時間慢慢同你對.  (我外判係咁講)
佢收唔到....咪又係搵自己麻煩.

仲有... 我唔可以次次準時1號前入到數俾佢地... 咁又可以俾佢地到我解破... 又多個藉口話我 "唔合作" 而反對我囉...

queenielamok 發表於 2010-10-4 12:16

我覺得如果佢係要話你唔合作,一定會搵到好多好多理由.....
但凡事講証據....合唔合作都講要雙方面,你都可以話佢唔肯配合你....
303# queenielamok
每間外判都會有寬限期,我果個俾兩星期。我覺得妳同佢講得,唔講亦可以,反正妳個外判都唔會理。但妳要記低每個月出糧日期同入數日期,証明妳冇刻意拖延! ...
macauranger 發表於 2010-10-4 12:22

我今朝已經同左佢講啦... 我話我月尾最後果日出糧... 但佢都係話我係截1號... 要1號前入數... 佢根本就係按佢本子辦事... 話知我做唔做到... 問佢最遲要幾號入... 佢又係跳線咁話我係截1號... 話遲少少都可以... 問佢可以遲幾多... 佢又唔講實... 話叫我盡快... 所以我都費事再問落去...
我今朝已經同左佢講啦... 我話我月尾最後果日出糧... 但佢都係話我係截1號... 要1號前入數... 佢根本就係按佢本子辦事... 話知我做唔做到... 問佢最遲要幾號入... 佢又係跳線咁話我係截1號... 話遲少少都可以...  ...
queenielamok 發表於 2010-10-4 12:39

我係之前供款+每月還款一張入數紙fax俾佢(註明我名、ref no同電話),無分開,我個外判同我講5日內入都ok,如果收唔到佢地自然會打俾我。

宜家都唔理佢幾年後會點架喇,雖然話我個case宜家settle,但都唔敢保證佢o係我解破既時候會唔會唔俾,做左自己份內事,樣樣keep哂record,如果第時touch wood佢反對都有哂proof同佢argue
309# boro211

似乎係我呢間特別煩咋喎... 我見你地好多都唔洗次次填表... 我呢間真係好鬼煩... 又要入數紙 (每月數 及 分期數又要分開2張入數紙)... 又要簿仔... 又要糧單 (我公司無定期俾糧單)... 又要填表寫清楚底薪/扣減數/實際收入/實際入數金額... 煩到爆... 不過我會照做... 鬼叫我黑仔跟著間咁既PK咩...
311# macauranger

好明顯佢咁做係要杜絕 "人工大於生活費 = 要供款月份" 補貼 "人工少於生活費 = 不用供款月份" 啦... 因為年結的話... 我地就可以真正拉上補下... 佢要我地月月清楚list 返實際收入... 咁佢就可以收足每個月生活費以外的錢囉...

呢樣野我費事同佢argue... 雖然對於我呢個數學白痴來講係好煩... 但我係可以做到的... 最多計多幾次先send... 我唔想再拗... 我只係想fight for我真係無能力做到的野only...
310# queenielamok

你係因為人工唔係fixed salary定係外判煩要你月結﹖

我黎緊又要傾生活費喇...
313# boro211

我想問係大銀行反對你由破產處處理你的 case 定係財務公司/中小銀行 你每月可還多少錢 邊間律師行/顧問公司跟進你的生活費 我可能有D資料提供
310# queenielamok

你係因為人工唔係fixed salary定係外判煩要你月結﹖

我黎緊又要傾生活費喇...
boro211 發表於 2010-10-4 18:22

我係fixed salary 的... 但因為公司制度... 我要下年先有有薪年假... 所以平時請假就要扣人工囉...
我估唔關我係咪fixed salary事... 係外判一定要月結填form... 因為佢一次過俾哂幾份唔同的form俾我... 佢話總之每個月都要簽果份供款form+簿仔+入數紙咁俾佢... 佢應該係個個都要咁做... 方便佢地囉...

你個外判都有d人性的... 我估你就算再傾生活費... 都應該好似佢上次咁講... 你人工多左... 都會俾多d 生活費俾你... 所以你唔使太擔心...
315# queenielamok

呢個外判唔只絕,仲幾聰明....d野老破做哂,佢就等收錢.
315# queenielamok
其實有冇其他師兄師姐都係王+石跟又要填月報表?只想証明呢樣嘢唔係必須要做!
macauranger 發表於 2010-10-5 10:12

我都想知喎...
呢個外判唔只絕,仲幾聰明....d野老破做哂,佢就等收錢.
bb_q_888 發表於 2010-10-5 15:15

如果我地做少左... 到時又搏我地搵唔到record... 咁又可以搏大霧話無收到錢...
再唔係就最叻果招... 又話我地唔合作囉...
呢d 陰濕野佢地最叻架啦...
316# macauranger

我都係王+石跟又要填月報表,係必須要做!
我今日傾左生活費喇! 真係有點意外?可能我做飲食業喇,佢比個價我滿意,係我人工o‧6%!