破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

我岩岩攪左破產, 好後悔冇直接搵律師

無欠財仔, 有張Aeon日本城卡有2萬credit  都未碌過
欠幾十, 都係銀行

smallcat 發表於 2011-10-11 23:06

只係欠銀行數申破就問題不大,放心去申破吧!
哦 ! 啫係見主任同欠單係冇關係的 ???
如果係我就安落哂喇, 因為我呢幾日
都為左 d 欠單, 借款/ 擔保合約的問題
好困擾, 好擔心提供 5到呢 d 文件就
破 5到產又要等上等 ...
2011年10月 發表於 2011-10-12 01:33

欠單, 借款/合約, 唔駛擔心, 可以跟銀行聯絡, 叫佢地寄番比你. (我之前唔見左一份合約, 大x寄番比我.)
哦,你咁樣做架,我當時攞呢啲信抺貓屎喎
wahtung 發表於 2011-10-12 10:36

我仲未掉 D信架, 留泥做 RECORD , 直到出破產令先有心機攪
1# 2011年10月
事到如今,煩泥都無用,有勿吾放心既,咪上泥問下囉!!!呢D要靠你自己啦
!!!其實你問,有人肯答你都算幸福嫁嘞!!!!!
diyhard2002 發表於 2011-10-12 14:01

C兄 ! 想問下你個大頭照是否破處寄比你架 ?
係信封定係信紙呀 ?唉我真係好擔心
只係欠銀行數申破就問題不大,放心去申破吧!
c_ronaldo 發表於 2011-10-12 20:48

我做人擔保心驚驚呀
我做人擔保心驚驚呀
2011年10月 發表於 2011-10-13 00:26

想問借方是你什麼人?為何你肯做他的擔保人?
因為做擔保人是要代還的,諮詢人則不用...
想問借方是你什麼人?為何你肯做他的擔保人?
因為做擔保人是要代還的,諮詢人則不用...
c_ronaldo 發表於 2011-10-13 09:39

對方係外人 , 走左數啦  我知要還
所以咪一直擔心破產都冇幫助囉
我仲未掉 D信架, 留泥做 RECORD , 直到出破產令先有心機攪
2011年10月 發表於 2011-10-13 00:24

呢啲顧問信有乜record價值,你唔係諗住頒令後揾呢啲顧問幫你填表嘛
呢啲顧問信有乜record價值,你唔係諗住頒令後揾呢啲顧問幫你填表嘛
wahtung 發表於 2011-10-13 11:57

5係, 我只係想做個小研究, 呢 d 信收過多次, 分幾多間公司
如果順順利利過左關, 日後可以幫下人解答個破產等候期的
過程會有咩事發生之類咋
5係, 我只係想做個小研究, 呢 d 信收過多次, 分幾多間公司
如果順順利利過左關, 日後可以幫下人解答個破產等候期的
過程會有咩事發生之類咋
2011年10月 發表於 2011-10-13 12:08

哦,原來係咁:)
哦,原來係咁:)
wahtung 發表於 2011-10-13 12:11

不過我依家仲等緊收信,
好怕一落去拎信有不測呀
我怕做擔保人的下場係
仲恐怖呀
不過我依家仲等緊收信,
好怕一落去拎信有不測呀
我怕做擔保人的下場係
仲恐怖呀
2011年10月 發表於 2011-10-13 12:15

担保人與欠債有何不同 ,乜下塲有分別咩?別担心:)
對方係外人 , 走左數啦  我知要還
所以咪一直擔心破產都冇幫助囉
2011年10月 發表於 2011-10-13 11:44

乜担保人破咗產都要還錢咩 十月唔好越諗越亂
乜担保人破咗產都要還錢咩 十月唔好越諗越亂
wahtung 發表於 2011-10-13 12:30

華兄你去 "解破買樓" 睇睇, 有c兄答左我仲會比人拍門追呀
華兄你去 "解破買樓" 睇睇, 有c兄答左我仲會比人拍門追呀
2011年10月 發表於 2011-10-13 12:43

咁到現在有無呀,咪自己嚇自己啦
理論上, 做擔保人係要還, 但你都老破, 等頒令, 咁領左令, 佢都吹你唔漲架, 因為就算到時你中左六合彩, 都係要比個主任或外判去處理, 再分比債權人, 佢無權直接再追你架wor   除非係黑財咯

不過我依家仲等緊收信,
好怕一落去拎信有不測呀
我怕做擔保人的下場係
仲恐怖呀
2011年10月 發表於 2011-10-13 12:15
我上個月才過了老破期,回想起最初都是戰戰兢兢是但搵左個顧問去攪,之後外判跟,
但每年我都是自己填年結,只要四年規規距距還錢,準時交年結,四年不知不覺就過左。

比人追數的問題,有時也控制唔到,借銀行的多數FAX左張通知書比佢就唔會再追,但有D例如條數
已經交左比財務公司,又或者本身係借財務公司的,咁佢地都有可能仲會追一段時間都唔出奇。

雖然我老破時無比人追過數,但係上個月我先因為之前買野同間舖有D問題,明明係佢D貨
唔對辦我地唔收貨,佢搵收數公司同我收數都有。跟住我信箱就收到D大大隻紅色字的追數信。
開始我都好驚呀,我一個女仔,但係都無辦法,我又控制唔到人地唔追我,但我又無可能咁樣都比錢佢,
跟住我上網周圍睇,個個都話收數佬其實都是打份工,而家的收數佬也文明左好多。(二三線及黑財例外)
所以我之後一收到呢D信,我就跟住個電話打返去,同佢地講佢地攪錯左,呢個地址無呢個人住,
再寄黎都無用,收數佬仲要同我講唔好意思,當然未必個個都咁順攤啦,最緊要係死都唔好認識0個個人。

而家我都仲會有D驚D人上門嫁,不過佢上門又點,唔通佢拎刀斬我咩,佢打份工都唔會咁搏啦,
總之有咩事唔好理三七廿一報左警先,影佢地相最好拍埋片,趕得一次得一次。
當我咁諗時,諗曬假如真係有人上門我會點做,咁個心就無咁驚囉。

但如果是二三線同黑財的話,就真係.. 一係還,一係避到天腳底。
377# carrie322

你買咩野呀,點解會搞到有收數佬去你屋企收數架??
話無呢個人係逃避嘅方法,解決唔到問題架,
D收數有得你地址就自然有方法搵埋你其他資料,
可能仲會煩到你屋企人同朋友架,
不如正面D,搵果間公司傾下,搵個方法解決件事,
咁辛苦你先捱過4年,唔通仲想繼續過呢D日子咩....
希望你唔好介意我咁講...
我上個月才過了老破期,回想起最初都是戰戰兢兢是但搵左個顧問去攪,之後外判跟,
但每年我都是自己填年結,只要四年規規距距還錢,準時交年結,四年不知不覺就過左。

比人追數的問題,有時也控制唔到,借銀行的多 ...
carrie322 發表於 2011-10-13 17:20

一係還,一係避到天腳底。←

比人追數的問題,有時也控制唔到,借銀行的多 ...
carrie322 發表於 2011-10-13 17:20

carrie,我印象中你係she.com既舊人,恭喜晒解破成功,其實你講得冇錯,4年準時交年結,時間好快過.enjoylife也都解破了.

4年唔難過,最難過係行出第一步,同埋被銀行追數的日子.不過呢樣係每個破產人仕必經的階段.