破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人 and My case分享

匯豐今日打來話唔做到同業債券舒緩"IDRP"。
要做只做到單一銀行的。"即佢地銀行的"
話大約係1600X72期。
我實際係欠匯豐8萬幾
同埋個紀錄會上環聯,還曬錢之後,仲話會保留5年。
之後我問如果還清之後會否.可以取消紀錄,佢就話要落分行申請,之後睇下批核先知成功與否。
OCO1582 发表于 27-8-2012 15:21

d息咁貴,還款期又咁長,你又冇答應佢
理論上可以清record.
8萬幾係本金定第一次總共要還嘅錢。佢地係當原本個份係提早還款,所以會加左啲手續費/罰息落去。
我明白呀。
我現在都計緊數。
如果剩係做HSBC的DRP
我加曬所有債務,再用薪金減返。
我9月只有6-700蚊生活。
10月開始就好D,因為開始出新薪金,會有1.6-1.7K用。
但點計都係要多份兼職幫補安心。

但另外有個問題,就係,如果我X新銀行都想做DRP
我份申請書仲需唔需要寫埋其他債權銀行的欠債,同埋仲需唔需要佢地的借貸說明書
因我只係個別係該銀行做DRP。
OCO1582 发表于 27-8-2012 16:26
我明白呀。
我現在都計緊數。

你還款咁散,有冇辦法一條數組合晒還款,如單一銀行揹數
joetang 发表于 27-8-2012 16:03

息唔算貴,只係年期拉長,變相每月還息多姐。
我其實想話做60期得唔得
不過想返又想。
如果我做DRP
我本身有3間債權銀行。
如果只做其中1 or 2。無做DRP的其實照還款。
之後自已有錢就儲起其實可以提早自已清還。
worldcat 发表于 27-8-2012 16:19
理論上可以清record.
8萬幾係本金定第一次總共要還嘅錢。佢地係當原本個份係提早還款,所以會加左啲手續費/ ...

8萬幾係借的本金
joetang 发表于 27-8-2012 16:34
你還款咁散,有冇辦法一條數組合晒還款,如單一銀行揹數

獅子銀行做IDRP 都唔得。
我就想唔到,辦法啦。
OCO1582 发表于 27-8-2012 16:26
我明白呀。
我現在都計緊數。

要俾全部數俾大*睇,唔係點批。第時有乜事俾唔齊料會變欺詐。
OCO1582 发表于 27-8-2012 16:35
8萬幾係借的本金

咁差唔多la,第一次贷款加手續費,drp本金已經大左幾k.
OCO1582 发表于 27-8-2012 16:46
獅子銀行做IDRP 都唔得。
我就想唔到,辦法啦。

你年資淺又係合約,啲一筆清都唔會批足max. 到4年以上還款期,啲息都唔會平。
worldcat 发表于 27-8-2012 16:54
你年資淺又係合約,啲一筆清都唔會批足max. 到4年以上還款期,啲息都唔會平。 ...

其實師兄既債, 點還都唔著數架啦, 個問題只係, 師兄做破產, 一樣要還錢, 咁睇師兄想破定唔破咁解

單人生活費, 就係8K - 8.5K 左右

如果破可能一個月要還 3K

唔破還6 K - 6.5 K   

破唔破都辛苦, 一早講左, 6年係可接受年期, 長過6年唔使想, 一定破的!  呢d 3姓一早已經在廣告寫得好清楚, 亦係值得參考, 幾中肯 !
OCO1582 发表于 27-8-2012 15:21

師兄你獅子一個月比420元息左右, 都要架喇! 1年比5千幾蚊息

你其它銀行點呀?  因為你破產都係要還錢3k, 睇你自己喇, 至於環聯, 你唔使驚, 你無破產再過幾年你正常翻, 個record 唔會太差的!  如果你後生, 將來大把機會個record好翻!  

joetang 发表于 27-8-2012 16:03

d 息唔算好貴的了, 因為已經比信用卡息平, 信用卡息還死都還唔晒!

OCO1582 发表于 27-8-2012 16:34
息唔算貴,只係年期拉長,變相每月還息多姐。
我其實想話做60期得唔得
不過想返又想。

60期你會好辛苦, 72期係比較舒服少少, 息係多d, 但呢d無得計的了!  你頂唔順慳幾多息都無用!

smallcat 发表于 27-8-2012 18:17
師兄你獅子一個月比420元息左右, 都要架喇! 1年比5千幾蚊息

你其它銀行點呀?  因為你破產都係要還錢3k,  ...

我得三間債權銀行
獅子

X新<---- 29xx 18期還佐3期。 我今日都send埋文件去大新,佢都即日覆我,仲電郵佐一份表格比我,叫我交。 我聽日填好,應該會等Lunch時,親身落去交架啦。
我計過,如果X新,都做DRP 我個申請表就話寫30 or 36期。 計返現月平息,就供&1300-1600

渣X<==== 現每月還208x 仲有23期,我就唔打算做DRP。

照計,總供款應該係29xx+1600+208x+財仔。我就剩返約一千蚊用。
等九月尾出九月份糧,就會好D,因出新約的薪金,多一千蚊,即總計有2千蚊用。
另外睇下,兼職找唔找得成。
找到就會多D收入。 仲有七期財仔數,還埋就再輕鬆D
OCO1582 发表于 27-8-2012 20:38
我得三間債權銀行
獅子

你d數算到盡,好緊,冇鬆動.真係冇錢防身.
我得三間債權銀行
獅子

其實你條數睇落ok  真係可以還到, 但你真係要捱幾年, 不過, 借左錢, 還同破都係要捱幾年, 所以, 責任係無得走!

如果你將來人工愈加愈有, 咁你應該係選擇 還個條路!

如果你將來人工愈來愈少, 咁你應該係選擇 破個條路

不過, 以你之前資料係愈來愈高, 所以, 希望你自己會選擇到自己想行的路!
joetang 发表于 27-8-2012 21:06
你d數算到盡,好緊,冇鬆動.真係冇錢防身.

師兄要過 苦行僧生活
我得三間債權銀行
獅子

不過, 師兄係D數真係預鬆少少, 如果你再加人工, 同再搵到份無咁辛苦既兼職幫補下, 應該可以的!

但預翻鬆少少錢比自己, 先萬別太高估自己能力, 如果 真係銀行數太緊, 你試下渣記都做埋drp 等自己頭一年無咁辛苦, 將來你勤力做野加到萬4, 萬5, 咁你就輕鬆好多!