破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產後還債回購業權求助

Samuel:恆X和星X你係點樣同佢地講可以只收本金,可唔可以教下路?
Samuel, 可唔可以分享呢兩間你係咭數定貸款呢
honey 發表於 18-10-2016 03:23
Samuel, 可唔可以分享呢兩間你係咭數定貸款呢

痕身、星剪可以講到淨還本金, 真係一個突破, 亦係俾其他同路人一個正面訊息
大家好,我爸爸星x同恆x都係卡數來的,其實我都覺得好好彩,我個case其實2月已經收到信ga la,收到信第二日我爸仲要入埋醫院,因為佢已經係腦退化去到好嚴重既地步,申請廢止破產令仲要做左監護令先,4月當準備攪時佢就走埋,我就要由監護令轉攪遺產執行人,到9月先拎到個遺產管理書,我到佢地求情時係先同佢地電話present哂,再去分行交低死亡証遺產管理書手寫求情信,仲有父親咁多年既病歷咁,表明有誠意還錢去Settle件事咁.其實我冇咩skill,係真係佢地好人,同一個做法HSBX一個崩都唔減,仲應我話佢地冇叫我還錢.其實我都唔知我咁算唔算賣慘,其實都係實話實說咁去求情,表明你肯幫忙我會好快去入數咁.係好開心佢地係好好人.希望大家都順順利利喇.
今日收到律師通知,破管處又話要update 供樓餘數,又唔知點解有個號碼又錯左, 之前我做過另外一層樓擔保又要証明果邊供完又要取屋契! 我人又不在港,其實三十一號都上庭喇! 點解仲要攪咁多嘢! 律師解釋, 而家佢地開始認真對文件上庭。 所以先發現問題,我都信律師, 希望及時攪得掂啦⋯⋯ 上庭前齊文件啦! 大家也要努力, 我足足玩左一年有多喇~~
samuel1010 發表於 18-10-2016 14:26
大家好,我爸爸星x同恆x都係卡數來的,其實我都覺得好好彩,我個case其實2月已經收到信ga la,收到信第二日我爸 ...

恭喜
honey 發表於 18-10-2016 22:00
今日收到律師通知,破管處又話要update 供樓餘數,又唔知點解有個號碼又錯左, 之前我做過另外一層樓擔保又 ...

以我case
15年11月收破署信件
自己和銀行去傾還款和收不反對廢止令信,(除了Aeon 是他們替我傾的,因為L 小姐很難聯絡)
12月至1 月 已經收回所有銀行信
但6c 話有些銀行信的內容,例如銀行名稱和當年破產時不同(因為有些銀行已經易名、賣盤或已經撤離香港)要初步呈請去破署確認或去相關银行更新,因為法官要看下我們的供樓欠款餘額是否太多,因為我們的業權在廢止令未生效時有一半是政府的
如是者拖拉到三月,6c回覆破署要求看最新的供樓單,
獅子銀行是三個月更新的, 即一月、四月、七月和十月.
約4月上旬收到,第一時間交給6c.
6月才安排到宣誓,可惜排期上庭要等到9 月尾
(按律師解釋,政府處理廢止令這種case,已經改為一個月才做一次上庭程序,不像過往每星期會處理一次)
只好等等等

honey 發表於 18-10-2016 22:00
今日收到律師通知,破管處又話要update 供樓餘數,又唔知點解有個號碼又錯左, 之前我做過另外一層樓擔保又 ...

當日我俾晒不反對廢止令信俾晒6C,  佢都要我send一份供樓結欠單, 話破署要睇。
原來解破之後仲有下文, 今日又收到破署寄俾我一封"擬向法院申請解除受託人職務”通知信, 睇下有冇人係21日內提出反對, 冇嘅話即係以後大家真係一刀兩斷, 各行各路
samam2015 發表於 19-10-2016 01:43
原來解破之後仲有下文, 今日又收到破署寄俾我一封"擬向法院申請解除受託人職務”通知信, 睇下有冇人係21日 ...

以你case事隔半年,仍然有下文
你再次收到破署信時,有否㬨破膽?
安太太 發表於 19-10-2016 12:17

以你case事隔半年,仍然有下文
你再次收到破署信時,有否㬨破膽?

真係都打咗個突,唔知又有乜甩漏嘛!
honey,希望妳吾好再有阻滯,我地受呢D擔驚受怕嘅日子都已受夠啦,願妳31号順順利利
Samam,多得你話比我地知原來隔甘耐破署都仲有信件寄嚟,如果吾知呢件事,我唸到時收到破署嘅信件,我會比佢嚇到血壓急升呀
andy928 發表於 20-10-2016 00:03
Samam,多得你話比我地知原來隔甘耐破署都仲有信件寄嚟,如果吾知呢件事,我唸到時收到破署嘅信件,我會比佢 ...

封信附咗份受託期間嘅開支表, 後頁有一條兩個債權人廿幾萬嘅數show係度, 又冇解釋呢條數嘅來歷, 又冇話咩事, 當日欠嘅都還清, 憲報都登埋, 諗下釘又起埋, 樓都按咗, 就算有數十幾年都追唔返啦, 都係懶理得佢咁多

補充內容 (21-10-2016 01:42):
自己再搵返申破嘅所有資料, 原來破署將我其中兩間已還錢嘅債權人, “花其”同埋“件切”兩條數合共廿八萬幾, 又再列俾我睇, 政苦d人做嘢真係........
andy928 發表於 19-10-2016 23:54
honey,希望妳吾好再有阻滯,我地受呢D擔驚受怕嘅日子都已受夠啦,願妳31号順順利利 ...

我已經玩左一年有多喇
我想問吓,我聯絡到aeon L小姐佢話要有一封信破產署信先會講個數俾我,但我係唔係要受託人封寫信,係先會同我傾
我的物業加按最新情況。
原按揭銀行。。。。。。LION 銀行通知,不接受我的加按。
即係我要找別家銀行加按。
星期六我會直接去恆X銀行傾加按。希望可以成功
我要補充一下,先前我的推測沒錯。
原先做樓宇按揭的銀行,不會接受加按。
但他們會接受別人轉按。
例如SAMSAm 都是 X新 REJECT,LION銀行接受轉按
rainbow 發表於 20-10-2016 14:57
我想問吓,我聯絡到aeon L小姐佢話要有一封信破產署信先會講個數俾我,但我係唔係要受託人封寫信,係先會同我 ...

沒有此經驗啊⋯⋯你問下受託人啦