破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產後還債回購業權求助

個月, 希望各同路人加油
弓起弓起honey脫苦海!
Honey, 真係好,收到你好消息。
Honey,想問下,你6C有無講有關高院文件會大約幾時可以收到,會唔會好似安太太講,依架無以前這麽快收到。
佢話個半月左右⋯⋯我自己預鬆D兩個月
Honey,多謝你的回覆,我想問清楚,你6C話個半月時間,是否會係田土廳起埋枝釘,定係只收到高院有關文件呀?
honey 發表於 31-10-2016 16:23
收到律師電話,法庭已接受我的廢止破產令。 我足足玩了足足十三個月亦拆磨左十三 ...

你要有心理準備
等一個月收正式文件
Kitty123 發表於 1-11-2016 17:16
Honey,多謝你的回覆,我想問清楚,你6C話個半月時間,是否會係田土廳起埋枝釘,定係只收到高院有關文件呀? ...

我可以代答
今天6c 通知法庭文件今天已經收到
但是應該星期五或下星期初才收到正本
接著6c 滿足講起釘文件又將會等多三至四星期
亦即是話honey 預兩個月是正確的
我估除左同老細傾利息外,大家最擔心係點可以番按層樓, 希望大家分享下, 助人助己
我都好想知點樣可以番按層樓,有無人可以分享吓。

【成功申請廢止破產令, 回購物業後翻按/轉按/加按分享】
小弟由04年申破、物業被釘契, 十多年接獲破署不斷要求拍賣變現本人半邊業權, 直至2015年獲得好友答允借出現金, 向債權人議價清還所有欠款及支付多年利息作回購業權, 到2015年5月田土廳物業起釘程序完成, 由於要償還朋友整筆借款, 開始要將物業重新向銀行作出“翻按”或“加按”套現。
【物業轉按】(首先小弟聲明明本人與分享中提及的6C並無任何利益關係, 每個人的個案都不同, 只作參考分享), 我的物業是用轉案方式進行(據C爺講係最常用又慳到利息), 是我當年買樓、搞老破嘅6C樓法律行政員(俗稱C爺), 我搵佢介紹d銀行俾我轉按, 經佢介紹咗獅子銀行進行轉按, 所以四月初已可以預早向獅子銀行申請批核轉按文件, 其實我想提出一點個人觀感, 師爺其實最熟識銀行中人, 人脈夠廣, 與其自己搵銀行做翻按, 何不搵師爺做介紹, 佢最清楚自己個case, 銀行都會搵佢地介紹按揭生意, 當然佢亦唔可以百份百包你成功, 但總有計諗。
【翻按條件】翻按/加按/轉按都係要將手頭上嘅物業價值重估再作套現(形式不作詳細解釋), 正如上面各位所問及的問題, 我係今次用轉按, 發覺銀行批核與否主要睇幾個共通點: (1)物業種類(私樓、已補價居屋、未補價居屋)  (2)樓齡  (3)樓價市場估值 (4)未供會餘額 (5)按揭供款人年齡 (6)供款現時職業與薪酬  (7)若供款人年齡大、無業、低收入就要提供供款擔保人 (8)翻按/轉按/加按的銀碼 (9)供款年期 (10)每月供款金額

由於每一個人嘅情況有別, 每間銀行嘅審批準則不同, 愈吻合上面嘅條件成功批會機會愈大, 但不要灰心放棄, 凡事總有轉機, 打字打到手軟暫停, 如各位有問題可以提出, 大家再分享解答。   
註: 我轉按去獅子, 都係要搵兒子做擔保諮詢人, 因我倆夫婦全無入息         
如果是未補地價的居屋
如果未補地價的居屋,需要經房委批准才可以轉按的
Samam,安太太,多謝你們詳盡解釋,大家加油。
我分享轉按時一般所需要的文件,可以幫助大家既可以順利快速得到申請,又可以快些套現後,第一時間還給親人朋友

ID cOPY
法院蓋章的廢止令 (即上完庭後的文件)
最近六個月的供樓紀錄
樓按的年度結欠表 (outstanding blance)
原按物業的 LOAN AGREEMENT
糧單 三個月 (如適用)
儲蓄戶口 紀錄,三個月至半年
出糧戶口紀錄,三個月至半年 (如適用)
供樓戶口紀錄,三個月至半年 (如適用)
所有信用卡月結單  (如適用)
註。由於現在好多人都用網上理財,所以要向個別銀行申請 PRINT OUT。 以本人為例,獅子銀行為例需時要 三星期至一個月。其他銀行要自行查詢。費用為 HK$250.

最後,要和大家分享一個好消息,我己經成功申請到轉按了。(由獅子銀行轉向創X銀行)現在只欠田土廳註消起釘便可以正式簽署,取款。

希望以上資料可以幫助到未能找到轉按銀行的同路人或準備找轉按的朋友
回復 支持 1 反對 0

安太太 發表於 8-11-2016 22:55
我分享轉按時一般所需要的文件,可以幫助大家既可以順利快速得到申請,又可以快些套現後,第一時間還給親人 ...

恭喜妳完滿解決
多謝ssmam同安太太嘅詳細資料!我今天終於都等到法庭頒廢止令啦! 呢幾個月 心情好似坐過山車咁 多謝破聯各網友 提供資料 喺度再次多謝各位嘅幫忙 感謝
我繼續落嚟仲有嘢要搞嘅 就係我嘅未補地價嘅居屋 因為一定要先向房署申請免補加按嘅批准信件  又吾知難吾難批 所以令我都有点煩惱  如果有各位網友有多啲呢方面嘅資料 請提供一下資料畀我 等我可以盡快加按還番啲錢畀親戚朋友  多謝曬各位 感激不盡
在此 恭喜安太太,而家一天光曬,恭喜 恭喜