破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人 and My case分享

或者, 你可以計一條簡單既數, 你所有既欠債, 如果少過人工既20倍, 你可以選擇還左佢, 因為一般情況在20倍下,而家庭又沒有重大額外支出, 你係可以還到條數的 

1個月還5千 1年都還到6萬 5年已經還到30萬( 如果你比外判跟, 都要還2千蚊或以上 ) 相差只係3千蚊, 可苦要破產呢 ?

當然, 最終亦係那個問題, IDRP / DRP 唔可以停供款, 唔會比你延期, 如果師兄驚既, 做 iva, 雖然係要入法庭, 但免除一世破產之名, 將來做銀行等工作亦唔會有問題 
同埋一個月得4千零5千數, 辛苦幾年, 你自己得唔得? 自己想清楚先決定 最終都係你自己 亦都係個句, 如果在可能情況下, 都唔好破產 
smallcat 发表于 20-7-2012 13:29
師兄, 根據你開頭寫既 如下 ==> 

本人因欠二十萬Ploan。

因為,我每條數約5萬
一個12期
一個18期
一個24期-原先係十二,但我提取已還本金時轉埋
一個48期四條加埋現還一萬多。

我都有想過做IDRP
但做DRP顧問話唔使補錢,但都無錢比返。
而做IDRP,我怕佢會屈我錢

另外我八月頭要交學費,另外都要開始還財仔數
做DRP會唔會可以hold住我D數先。
我遲還的就仍唔使還。
等簽曬合約先開始新期數?
OCO1582 发表于 20-7-2012 13:06
因為我有財仔數要還,如加上DRP果條數。
計埋要夠生活費先得。
另外我夜晚有進修..........八月要交學費

得唔得你自己先知,有人1~2仟過一個月,日日食麵包,搭車搵最平路線。有人4~5仟都話唔夠。只下睇下你決心幾大。
進修?!如果你老破左啲錢係邊度黎?如果唔係必要,你都無得計入開支。

點樣決定都係你自己,其他人都係分析你聽。我覺你唔係非破不可,但唔否認破左呢幾年會生活好啲。我估你都係廿幾歲,你有無諗過遲多十年八年會買樓做生意?

我欠50萬計過破4年間都要還差唔多25萬,我同銀行傾idrp還8年共還70萬但佢地都唔肯。沒辦法先要諗破。
OCO1582 发表于 20-7-2012 13:44
因為,我每條數約5萬
一個12期
一個18期

DRP 同 IDRP 既分別只係有無一間大行背條數咁解, 分別唔大

做DRP 未必可以 hold住條數的, 我點解清楚, 因為我破前其實都係想做 Iva or IDRP, 所以, 會計師同律師個邊已經清楚講晒比我知所有情況,  可唔可以 hold視乎每間行(即你債權人)點做, 會計師講星星, 恆恆佢地係唔會理你 D 唔 DRP, 因為你攪還你攪, 佢地追數還追數  

你咁既情況, 讀書真係要延期, 你條數咁緊, 唔可以下下又交學費又還錢, 根本一個煲蓋唔到幾個瓦煲的!

到你穩定下來, 再去讀書, 就會相對無咁難處理
OCO1582 发表于 20-7-2012 13:44
因為,我每條數約5萬
一個12期
一個18期

咁你可以各銀行可唔可以延長48期還款同埋9月開始還,直接傾唔洗煩。

顧問財仔果邊唔好諗,當跌左錢。(但都要還)
worldcat 发表于 20-7-2012 13:52
得唔得你自己先知,有人1~2仟過一個月,日日食麵包,搭車搵最平路線。有人4~5仟都話唔夠。只下睇下你決心 ...

世界貓兄, 做生意開limited company 解破後可以做Director的   只係破產期間唔可以
worldcat 发表于 20-7-2012 13:58
咁你可以各銀行可唔可以延長48期還款同埋9月開始還,直接傾唔洗煩。

顧問財仔果邊唔好諗,當跌左錢。( ...

兩位師兄。我一個帖盡量覆曬你地

我三個債權銀行
HSXC 兩條數
X新 一條
渣Da 一條
呢個月 HSXC 同X新 合共3條數都未還 現在計都係無錢還,要等出糧。
我有打過去HSXC 問可唔可以剩還息,佢話P loan 無呢樣野。
正如worldcat你所講,如果我四條數都拉到48期,我計過應該係4.5K到,再加埋財仔數,我係夠生活費。但八月頭份學費就應該頂唔住

再講財仔數,唔係長期數來,清佐財仔數後,我就會鬆動D。
另外,我講講我進修的情況,係兼讀來,一年係交兩次學費 8月同一月。
一年學費其實我,約15K。今次應該係7K
worldcat 发表于 20-7-2012 13:52
得唔得你自己先知,有人1~2仟過一個月,日日食麵包,搭車搵最平路線。有人4~5仟都話唔夠。只下睇下你決心 ...

係呀, 依家d銀行唔知點想, 有得還收翻個本, 根本係win win, 但銀行佢有佢地既policy, 唔會因為個別情況去遷就, 仲之佢地計過risk唔係佢地預計之內, 就唔會同你玩

同d公司業績好, 無磚頭借唔到錢一樣, 呢個遊戲規則係借錢比你既人定的
smallcat 发表于 20-7-2012 14:01
世界貓兄, 做生意開limited company 解破後可以做Director的   只係破產期間唔可以  ...

少生意得,但一講到借錢週轉就。
OCO1582 发表于 20-7-2012 14:11

我三個債權銀行

如果你到宜家都要諗學費,真係幫你唔到。

我剛剛計過
月平息係0.6<====="如果爭取到低D就仲好"
60期
0手續費的話
我每月還4193。

我自已頂得住
worldcat 发表于 20-7-2012 14:45
少生意得,但一講到借錢週轉就。

借錢依家銀行除非有磚頭, 否則都唔會借的多  但可以去d二線乜野財務
OCO1582 发表于 20-7-2012 15:35
我剛剛計過
月平息係0.06

DRP or IDRP, 都唔會少過8厘, 除非你係以前既長奉正苦工, 咁肯定可以低息, 否則8厘走唔到

我之前問好似話獅子仔要 10厘打上, 最後唔知喇, 因為無做到  
OCO1582 发表于 20-7-2012 15:35
我剛剛計過
月平息係0.06

你分5年還, 8皮以上利息走唔到喇   所以, 睇你自己, 如度得掂可以唔破, 因為你破都要還錢的, 外判唔會比1萬1千多生活費你個人, 除非你好特殊有病長期服藥或其它必須的大支出等等
簡單講, 外判一般情況下生活費比一個人都係8千多   比你拿到9千5, 你都要還2K 一個月
OCO1582 发表于 20-7-2012 14:11

我三個債權銀行

你讀既野可唔可以hold 住下年再來, 因為你一年15K, 即係一個月要比 $1250   咁你條數好難計, 你做 DRP 變左做 苦行僧, 日日清水麵包仲要唔好病先得了
smallcat 发表于 20-7-2012 15:42
DRP or IDRP, 都唔會少過8厘, 除非你係以前既長奉正苦工, 咁肯定可以低息, 否則8厘走唔到

我之前問 ...

師兄講的8厘係指月平息定年利率

更正返頭先月平係0.6 非0.06
0.6 = 實際年利率:13.61%

OCO1582 发表于 20-7-2012 16:09
師兄講的8厘係指月平息定年利率

8厘係實際年利率   你預10厘你都頂得住既話 真係考慮下可唔可以唔使破

但記住 DRP係唔可以停, 到時唔好供左3年停左, 咁就真係白廢左3年心機  

所以, 最後都是你評估自己既 "還款能力" 同 "生活質素"
smallcat 发表于 20-7-2012 16:19
8厘係實際年利率   你預10厘你都頂得住既話 真係考慮下可唔可以唔使破

但記住 DRP係唔可以停,  ...

咁有無得,供一年至一年半
之後用一筆清,清曬DRP
之後就剩供個平息一筆清
因為我見有銀行做一筆清做到0.1x月平
我唔望有0.1x 望有0.2-0.3 之後就縮短DD還款期,同節省利息
加快還款時間

我好希望可以Keep住讀呀
生活費果D,我或者再找PT幫補下。