破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

今日要上庭了,但覺得好絕望。

小師妹,我感覺到你諗咩,你帶埋去囉,多手準備都好,不過真係唔明
個追數係咪冇搵你喇
kumiko1030 發表於 14-6-2014 14:56
個追數係咪冇搵你喇

咁次PK啦,尋日U A有條女打過嚟叫我去八$,邦民兩日冇人搵過我,頭先我老豆SEND短信嚟話有兩間財務公司不停打去屋企搵我。有冇師兄姐教我點應付?
我去差館備案話財務公司不斷滋擾吓親我屋企人,個師姐話人哋收數冇犯法傷害我屋企人係正常做事做法!
唉~!
薯仔妹 發表於 14-6-2014 17:50
咁次PK啦,尋日U A有條女打過嚟叫我去八$,邦民兩日冇人搵過我,頭先我老豆SEND短信嚟話有兩間財務公司不 ...

都話咗你行錯咗第一步
薯仔妹 發表於 14-6-2014 18:48
我去差館備案話財務公司不斷滋擾吓親我屋企人,個師姐話人哋收數冇犯法傷害我屋企人係正常做事做法!
唉~ ...

我所講真係拋佢地,但係扮到好真實咁= =
我覺得你都fax晒比d財務......佢地想煩下你睇下有冇錢還...唔聽佢電話算
薯仔妹 發表於 14-6-2014 18:48
唉~ ...

你咁同佢講,我知佢地係冇犯法但佢精神滋擾緊我屋企人,我屋企人有個老人家,仲有個情緒唔係咁穩定,一陣搞到好似啟晴邨咁大件事就唔好啦= =" 佢又話上嚟收,又呢個又嗰個,我怕佢嚇死我阿婆。你咁同佢講嘛,睇下警察理唔理。
薯仔妹 發表於 14-6-2014 17:50
咁次PK啦,尋日U A有條女打過嚟叫我去八$,邦民兩日冇人搵過我,頭先我老豆SEND短信嚟話有兩間財務公司不 ...

入錢俾佢就pk
kumiko1030 發表於 14-6-2014 19:15
你咁同佢講,我知佢地係冇犯法但佢精神滋擾緊我屋企人,我屋企人有個老人家,仲有個情緒唔係咁穩定,一陣 ...

我講佐啦!。
alan1872333 發表於 14-6-2014 19:14
我覺得你都fax晒比d財務......佢地想煩下你睇下有冇錢還...唔聽佢電話算

都冇人打比我。
邦民應該pass佐去收數!而家我老豆話佢哋會話會上門?

你有冇同佢講有個情緒唔穩定架=-=?
kumiko1030 發表於 14-6-2014 20:07
你有冇同佢講有個情緒唔穩定架=-=?

有!但佢話等佢哋真係上門先報警。
我星期一打上去嘈個Pk,我老豆話無來電顯示。
1 可以同顧問傾傾
2 警局都想接你呢D CASE﹐個TERMS 叫做食案。
因為懶!!!
3 你打電話俾 X民﹐你話 已申破﹐呢個時間還錢俾 任何一個債主﹐你同佢都犯例。

如果 收數繼續滋擾﹐你又唔可以還錢﹐亦無錢可還。只有 投訴 去金管局同相關機
構﹐
包括 區議員同生果方向。
如果傾唔掂﹐又或者你繼續收CALL﹐只有 行下一步。
4 搵金管局﹐因為呢個都係佢職權。下面係佢自己WEB 度話一年收左幾個投訴之類。

你應該打電話問佢﹐邊個部門處理。
http://www.hkma.gov.hk/chi/key-i ... irculars/circulars/
2009/20090821-1.shtml
投訴處理中心(銀行投訴)
電話         :         (852) 2878 1378
傳真         :         (852) 2509 3990
電郵         :         [email protected]

最後﹐記得 版主講過(好似) 申破期間追數係合法的。只要不涉及恐嚇之類。
到了頒令﹐X民呢D 唔會再追的。宜家你唔可以俾任何希望俾 收數你有機會還。
因為 只會更加麻煩。
仲有﹐你同X民傾又好﹐收數傾又好﹐口講話宜家好驚﹐但聲線要好鐼定。
因為口講驚﹐先有機會刑事。但真係驚﹐對方 會鎖定你做目標。

我建議你唔好再 UP 咩屋企人 有個80歲﹐驚嚇親佢之類。
你要明白﹐收數係靠咩 搵食。你要諗下﹐如果你係收數﹐會點講野先??
唔通人地會可憐債仔﹐同情債仔???
當收數 知道你係SUSPECT﹐就唔會 再搵你﹐亦更加唔會上門。
佢當然話要上門喇。唔通佢會話 算吧喇!!!

D收數一聽到 C打K 講野﹐立即知道無行了。同你傾幾句﹐就知道你有機找數。
但都係得把口﹐真係有料﹐就唔駛 做電話收數人喇。
D3. 銀行可否向第三者,包括債務人的諮詢人、家人或朋友追討債項?

根據《銀行營運守則》(PDF 檔案, 305KB),如第三者 (包括債務人的諮詢人、家人或朋友) 沒有與認可機構訂立正式協議,就債務人的債務作出擔保,則認可機構及它們所聘用的收數公司不應試圖直接或間接向該等人士追討債項。

D. 追討債務

D1. 若我所用的銀行聘用的收數公司採用騷擾性及不正當的收數手段,我可以怎樣做?.......
Pls refer to the link below, there are some discussions you may be interested.
http://www.hkma.gov.hk/chi/other ... -stability.shtml#d1
flypig 發表於 15-6-2014 09:21
1 可以同顧問傾傾
因為懶!!!

我想話查過要去lmla放債人協會
flypig 發表於 15-6-2014 09:21
1 可以同顧問傾傾
因為懶!!!

去lmla,我叫佢提80碎係去差館