破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產後還債回購業權求助

samam2015 發表於 10-3-2016 23:25
我想問下還清晒啲錢連起埋釘要幾耐度?

我今年一月中俾晒文件6C, 宣埋誓, 排期上庭都要四月頭, 相信如無 ...

我想問下破產前啲mpf係咪已經吾屬於我?點解啲人成日問啲mpf要交俾破產署管理,係咪破產4年後啲Mpf供款至係歸番我?
同大家匯報一下進展:  由與債權人議價、清還債款及利息、收齊不反對廢止破產令信件, 直至搵6C搞呈請破署有關文件、刊憲, 而家排期到下個月初上庭, 需時差不多接近半年, 6C費用約四萬, 現時只希望過程能夠順利完結吧。
溫馨提示: 與債權人議好條件及清償欠款後, 最重要是要留意核實債權人發出的「不反對廢止破產令」信件的內容, 如有沒有註明「不反對廢止破產令」的字句、 破產人資料、破產檔案資料、戶口號碼及金額, 如有錯漏就要儘快要求債權人作出更正, 否則有可能會影響整個呈請進度時間及額外費用。
各位,我爸在2006年破產,有半層公屋,2月尾都收到信要買/賣半個業權了,我都係選擇還錢,我爸已經有腦退化,仲要拎監護令幫佢宣誓.唉,好大壓力
samuel1010 發表於 23-3-2016 21:05
各位,我爸在2006年破產,有半層公屋,2月尾都收到信要買/賣半個業權了,我都係選擇還錢,我爸已經有腦退化,仲要 ...

加油呀!

有一點亦要留意, 如果當年申請老破時所填報債權人嘅資料, 因為經過若干年後, 有些債權人(銀行/財仔)或者已經俾別人收購、易名等, 導致出現債權人名稱或戶口號碼前後不符, 所以還欠款時就要小心搞清楚, 因為到呈請廢止令時, 破署是會要求証明兩者關係的証明文件, 否則破署會不接受有關的廢破呈請, 間接影響到進度的時間。

謝謝你呀,我而家都係咁爬文睇緊點樣做,早幾日我已經書面回覆左破產主任會選擇還錢,我冇錢請律師,都係打算自己同債主傾,諗起都有壓力
睇返我爸的破產文件,總共有HSBC,星展,恆生,邦民同JCG五個債主合共23萬,邦民同JCG佔左過半,真係好擔心俾佢地開大口.
你冇citi bank 已算幸運了
samam2015 發表於 24-2-2016 23:37
如果對方列出你欠佢果條數, 又肯收你嘅錢, 而破署又冇對方登記欠款記錄, 即係冇反對信嘅問題, 但又係咪你 ...

唉...已有一間電訊公司話唔出信....
有冇問破署主任有冇呢間電訊公司登記你筆債項? 佢當日冇申請你破產,你叫佢寫信佢唔會幫你寫。
samam2015 發表於 5-4-2016 22:14
有冇問破署主任有冇呢間電訊公司登記你筆債項? 佢當日冇申請你破產,你叫佢寫信佢唔會幫你寫。 ...

家人自行登記......
咁另一間肯唔肯出信?
samam2015 發表於 6-4-2016 09:10
咁另一間肯唔肯出信?

未覆......好灰呀!
唔洗驚住,凡事都有解決方法,試吓你個主任有咩方法解決,因為如果債權人都冇登記你條數,破署份欠債明細表就冇顯示,你係申報果陣填咗條數上B表果度,而家電訊公司唔出信,可以問下破署可唔可以對申破嘅資料作出宣誓修改,聽聞有人試過,我唔肯定,但總有辦法嘅。如果你搵咗6C攪廢止申請, 佢廳該會幫你搞喎。
今日法庭批準咗我廢止破產令申請,6C跟住會去田土廳攪埋個取消釘契登記,咁總算都將十五年以來的困擾解決咗,感謝破聯版主、各位版友一直嘅分享與鼓勵,感激不盡!
samam2015 發表於 6-4-2016 20:44
唔洗驚住,凡事都有解決方法,試吓你個主任有咩方法解決,因為如果債權人都冇登記你條數,破署份欠債明細表 ...

第2間電訊公司都覆左唔出....破處主任叫我地搵有呢D CASE 經驗6C幫手攪......但都麻煩嘅
Samsam : 恭喜你。 robi: 咁你要打去D6C 樓問下
honey 發表於 8-4-2016 00:22
Samsam : 恭喜你。 robi: 咁你要打去D6C 樓問下

honey, 多謝妳一直嘅鼓勵安慰、關心與分享妳嘅經驗, 俾我同其他同路朋友得到幫助, 妳攪妥未呀? 單拖同十幾個債權人隻揪, 真係勁呀, 佩服!