破產聯盟

查看: 10270|回復: 50
打印 上一主題 下一主題

追數公司

做下調查,其實大家怕追數公司啲乜?請列明原因。

我嫌佢地低智商,講嚟誁去都係話我唔還錢就上門。我一句答佢:「你搵我就要聽電話?咁個個打嚟我就要聽我咪好唔得閒。你夠膽咪上嚟追,我入咗紙有number,你上嚟追,我報定警等你,你話嚟唔好唔嚟,唔嚟就正衰仔」我衰仔都未講完,個死仔就cut阿姐線,幾冇禮貌,仲話我冇禮貌\。/
單選投票, 共有 12 人參與投票
41.67% (5)
58.33% (7)
您所在的用戶組沒有投票權限
佢嘈住阿姐瞓覺,我已經好客氣對佢。個追數仲話我冇禮貌又話我唔理銀行信,我心諗你嘈住我瞓晏覺想點有禮貌,同佢玩咗陣就自己cut線,好心啲追數公司就請啲好似農夫咁高轉數的人先好打嚟啦,講未夠一陣就cut人線幾冇禮貌
回復

真心,無牙老虎唔使驚。我當年由宣誓到入紙都係飛線去A仔到用小熊來電過晒啲電話,有number咪飛返條線出返I仔,佢地實會打嚟搵我,咁咪知有邊個未收到我張破產證明書,順便問下佢傳真號碼再叫律師fax返俾佢,真係力水都慳返,使鬼逐個打咩,等佢打嚟好過。

佢係咪都係做主動,收數佬都係人,使乜驚佢又唔會走嚟淋我紅油,怕乜?
回復

入左紙出左no.就係,拖緊時間等申破的人感覺唔一樣。仲有,啲友打去公司或踩上公司,又點會唔擔心?唔係怕佢淋紅油,係怕影晌到其他人或份工作。師姐,每人身處的環境不同,擔心的事亦不一樣。
回復

C 姐入左紙出左no. 唔一定唔可以追債,一日未頒令,債權人可以在這時間追債
回復

冇錯呀,視乎班收數落唔落力。
回復

緊係怕喇!!!
我同屋企一齊出,招惹D收數,將我掃地出門都似...

我其實唔係怕收數,係怕屋企.

如果未破之前我一條友住,真係未驚過喇.
回復

我黎問一句,驚唔可以嗎?

無論係男定女,第一次遇到總會驚吧,係,你借錢唔還就預左,但真係唔可以驚咩?

老實講,到今日我都總會驚接到D人既電話
回復

如果得我一個人係唔驚,小返佢轉頭tim,60里息唔還係正常,但係有份工有屋企人嘛
回復

係呀,如果唔影響他人,又真係冇咩好驚
回復

真係同屋企人一齊住我都未驚過= =
回復

做嘢嗰到,就算冇收數,公司都遲早會知
回復

boeing747 發表於 11-12-2015 09:03
C 姐入左紙出左no. 唔一定唔可以追債,一日未頒令,債權人可以在這時間追債

做埋啲咁唔化算嘅嘢?追咗都唔還得,追嚟做乜
回復

點會唔驚? 怕搞到屋企人,怕搞到鄰居,更怕無左份工!

我雖無破過,但十幾年前果次一晚輸到第二日要跑山,當年未有 TU, 真係可以去沙田中心一日跑哂所有銀行同財仔,當然跑完無錢還,日日比人追,真係好L恐怖。 到我還哂幾年都會對啲唔識既來電有啲神經過敏唔係好想聽。
回復

bbb123456 發表於 11-12-2015 10:36
我黎問一句,驚唔可以嗎?

無論係男定女,第一次遇到總會驚吧,係,你借錢唔還就預左,但真係唔可以驚咩?

冇話唔俾驚,只係唔使咁驚姐。

我由十幾歲開始都未驚過,以前讀書爭上網錢,佢地啲顧問公司打嚟屋企,我阿媽聽都係咁。到宜家有啲打嚟追我阿媽,我阿媽自己同佢講話自己死咗唔使追。

嗰時我前度爭香港寬頻錢,佢地嚮小額錢債簽埋還款方案,但後來寬頻電腦出單有出入,追數成日打嚟追,我打去同香港寬頻嘈,叫佢地好停唔係我搵律師告佢。

宜家我現任同佢八十幾阿媽一齊住,佢爭咗x打十個冇還,成日有收數上屋企,佢阿媽話冇呢個人唔嚮到住,咪一樣。
回復

joe爸 發表於 11-12-2015 11:30
如果得我一個人係唔驚,小返佢轉頭tim,60里息唔還係正常,但係有份工有屋企人嘛 ...

屋企人我就唔驚,公司多數唔係現任嗰間,所以都唔驚
回復

我而家去宣誓喇,幾時先可以唔駛怕佢地?幾時先有no?請各位指教
回復

頭先兄弟打來問我幾時入數,我反問佢「你唔係話交俾收數嘅咩?」
回復

yeoui 發表於 11-12-2015 15:03
我而家去宣誓喇,幾時先可以唔駛怕佢地?幾時先有no?請各位指教

快就星期一
回復

yeoui 發表於 11-12-2015 15:03

唔一定。預3/5/7日。。。。
回復