破產聯盟

查看: 7423|回復: 39
打印 上一主題 下一主題

破產的原因

每人破產理由/原因都不同,但事情發生左...總要面對.
現在大家知道自己問題所在,再定立一個新生活方向,

路係一步一步行出來,處身苦海望上岸...
不知您又身在何處?
多選投票: ( 最多可選 5 項 ), 共有 110 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
我寫上 理財不善 收入下降
回復

回復 #2 小林林 的帖子

破得產都係 理財不善 ,總之以後好好做人,留返d儲備過下半世.
回復

有時真正的原因,可能有好多理由.但歸根究底都是理財不善............
回復

凡選擇

想搵人幫忙(請多d黎 破產聯盟 )
唔知點算好 (更要上 破產聯盟 傾偈 )

有好大機會加分!

唔好噓! 係咁架啦!係黑箱作業架啦!
回復

原帖由 NIKE416 於 2009-2-16 12:23 發表
有時真正的原因,可能有好多理由.但歸根究底都是理財不善............

大錯特錯!

係你無一早去破產聯盟!
回復

欠信用咭數太多找唔完----22人

嘩~

真係有d嚇親我,不過相信呢d就係大部份人破產原因.
回復

我站時發不到短消息

”對不起,管理員設置了當您的城市金錢低於 0 的下限時不能進行此操作,請返回。”

可以發email給你嗎?
回復

回復 #8 goodlucky 的帖子

我聽從管理員大人指示,唔可以咁隨便...   

比email  

唔好意思~
回復

原帖由 bb_q_888 於 2009-2-24 20:22 發表
我聽從管理員大人指示,唔可以咁隨便...   

比email  

唔好意思~

唔緊要!!!希望我能夠渡過難關
回復

好急!版望可否介紹律師

我想知道有沒有律師介紹,我只有12-k的錢,我知道出面有些顧問公司是否信得過呢?
回復

咁首要條件係你本身的case係吾係複雜果種,例如如果有物業、保險等等,尤其是如果你有太大銀碼的二三線財務公司的欠款,一般的律師吾會用咁低價錢去接呢類咁麻煩個案.
回復

回復 #12 kinder 的帖子

顧問公司吾會同你上庭,你有12K,如果你個case較簡單,找律師申請只係上落多1K到,你自已考慮一下.
回復

真係好愁,想一死了之

THX, 顧問公司的人說會陪我上庭,而我個case沒有樓宇因為是住公屋,而且只有我一個人養2個已過70age的父母,沒有兄弟姐妹,所以錢真的好緊.而顧問公司說了全包12,500知說律事最少都要14K,所以想慳得幾多就幾多. 我已要用咭數才可以付費用又失業,我欠的數多是銀行,不過有一筆是aexx7萬元咭數,唔知有沒有大問題,因為好怕他們會上門找我,另外有AIX的11,000其他都是BANK.另外有保險,不過我將在這2星期全部CUT了它,而內只有5000元不夠.我想問下如果我現在有一份住院醫療在8月才到期是月供我想KEEP住,因為我好多病而這份保險是沒有資產值的,每年沒事就沒有的.我想轉左持單人,得唔得?
回復

回復 #15 kinder 的帖子

你個case咁簡單,顧問公司收$12,500,好似收多你喎! ........不如比多幾佰用律師啦!至少唔使你上庭。
份保險沒有資產值,咁你可暫時保留,到入紙或頒令時再問清楚是否要Cut。
回復

欠信用咭數太多找唔完
減人工/低收入 (還min pay 都唔夠)
有想過走佬或自殺   
想搵人幫忙(請多d黎 破產聯盟 )  
唔知點算好 (更要上 破產聯盟 傾偈 )

楝咗以上5條~~~~
回復

回復 #16 温sir 的帖子

Thx, 溫sir,那有沒有平的律師介紹,我唔係太懂怎用pm版主呀!在那個版面, 另外仍有些問題是破產處會唔會查我父母的銀行戶口,又或者我父是退休公務員,不過只有3,000退休金灸夠,而且他沒有給家的,而係去賭,我有沒有需要填他有這個退休金呢?
回復

pm 就係搵番你想發短消息俾嗰個人嘅名,喺佢嘅名嘅左下方有發短消息, 咁你就打你嘅留言啦!
你搵版主阿roy啦!

但你要留意! 每個短消息係會扣城市金錢, 所以盡量喺呢度留啦!
回復

回復 #19 reborn 的帖子

Thx, rec'd Roy's message
回復

原帖由 reborn 於 2009-3-6 00:46 發表
pm 就係搵番你想發短消息俾嗰個人嘅名,喺佢嘅名嘅左下方有發短消息, 咁你就打你嘅留言啦!
你搵版主阿roy啦!

但你要留意! 每個短消息係會扣城市金錢, 所以盡量喺呢度留啦! ...

喂!唔好成日話我收得貴!

聯盟而家蝕本,收入係零!

好快,會推出 VIP 會籍!每人每月 HK$ 300 !嘿!
回復