破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

請問中銀批iva機會高嗎?

情況是咁樣的
本人在一大機構工作已經接近2年
月收入平均15k
每月要還12-13k左右,已經快頂唔順
欠下總數約25萬貨款
中銀是最大債權人(超過75%)
中銀貨款:$10萬
        信用卡:約$8萬
安信:$5萬
邦民:$2萬
UA1萬
中銀貨款是2017年年尾借
中銀信用卡是2018年中才欠下總共約8萬
財務公司是2018年年中才借

已於10月頭申請IVA
到11月尾法庭令已出
所以所有貨款由11月開始沒有還款
12月24日開會

會計個邊同我咁講
(中銀今次reject左,但中銀個邊有個建議係要求我寫封信解釋2018年為何多左咁多貨款)
(然後會計個邊同我講 寫完比佢修改,同佢一齊執靚仔啲封信然後簽個名)
然後中銀個邊都同意可以開第二次會,去到1月7日再開會。

主要欠款原因係頭10萬用左黎裝修,之後2018年因為賭博同理財不善 積下欠款
但照直咁寫會唔會唔係幾好?導致申請失敗?

因為之前都一直用開中銀出糧同轉賬落馬會戶口
所以佢有哂我記錄。(中銀會唔會check我啲月結單)

所以應該作返個理由定點樣好
第二次會議到底係中銀有心想同我做iva
定係點寫封信都唔批呢?

另外,如果iva失敗,中銀及各財務公司的貨款
去到1月7日為止  有11月同12月 2期無還錢

我想就算失敗之後都至少keep住返好似之前咁每月還12k
起碼唔洗破產

1.失敗後係唔係還到11,12月2期錢就可以比我keep返住之前咁分期還款?

2.定係中銀會停左我分期,強制叫我立即還返哂所有錢,還唔到就破產?

依家成個人好緊張,到底有咩方法幫助到避免破產。

真係好有心想大家有啲好建議可以比下我
你月入15K還12-13K咁你點生活?
你直接入學重好起碼有生活費及有飯食
起碼唔洗破產, 盡量涯落去
但收入15K ,你供得Iva都唔少$年期仲要好長。。。真心有排捱