破產聯盟

樓主: ktklmichael
打印 上一主題 下一主題

考慮做唔做老破~希望指引

師兄  大家情況好相近,我㽼係做學校  都係欠二十萬度,我又係考慮緊,不如pm交流下....
意見得一個不雖申破

不過樓主有興趣不防去申破!

你架車賣咗有冇錢袋?
depressman 發表於 7-9-2013 02:22
丫! 我都想知 申破後 破產司機買唔買到車保呢? 不過破產後依然有車渣應該大有人在 
...

破產可以揸的士,小巴,巴士,貨車,賓利同平治司機

所以係大有人在
dopod123 發表於 7-9-2013 12:19
破產可以揸的士,小巴,巴士,貨車,賓利同平治司機

所以係大有人在

車主唔係老破人士就ok
搵第3者買~再指定司機  <-------

----> 我想問, 乜 老破人士"解左破" 係唔可以買車保架咩?

破產中當然係唔可以, 但解破後應該得架wor
smallcat 發表於 7-9-2013 15:04
車主唔係老破人士就ok
搵第3者買~再指定司機   我想問, 乜 老破人士"解左破" 係唔可以買車保架咩?

解咗就做車主都得。

ktklmichael 發表於 7-9-2013 03:30
唔想比屋企人知~所以嫁車一定要keep住供>.<

1個台去到黎緊3月完~會停

有D大話係一定會穿.例如呢句...唔想比屋企人知~所以嫁車一定要keep住供.
如果你現在供唔到,破左更無可能.我地所有錢都係破產主任批.
除非生活/工作需要,有餘錢都要還債(由主任計算分配)
供車/供棲/供保險都唔洗諗.

現實D睇你無車牌留架車做乜?破產就係要求我地減少開支,審慎理財.
我破過....所以我可以話比你聽,面子唔可以當飯食.
你唔供....係你決定,你都可以問下家人有冇人想幫你供?
ktklmichael 發表於 7-9-2013 03:32
做iva貴,仲要唔一定成功
再者我得2間銀行咋
聽啲人講最少要4間先可以做到 ...

我聽過可以直接同銀行講數,直接將條數變成每月供款.
不過我唔清楚詳情,其他會員可以幫手補充嗎?
為22個老破不值得.
一係欠夠50個左右,先有得諗.老破係一個逃避債務的好方法,但現實唔可以用太多次.
愚見認為:
1 賣車減支出搵新工搵PART TIME 先係正路.
2 旁門左道係度橋合法地GROW 大你個DEBT

下下之策就係欠22個去老破.

破左都幾煩.唔好講咩,宜家DATABASE 一禁制就出.立即俾人起你底.
第時有咩牙齒印,情敵,番工有同事同時爭升職,人地隨時起你個底.
唔係好過引.
flypig 發表於 7-9-2013 18:25
為22個老破不值得.
一係欠夠50個左右,先有得諗.老破係一個逃避債務的好方法,但現實唔可以用太多次.
愚見認 ...

(一係欠夠50個左右,先有得諗.老破係一個逃避債務的好方法,但現實唔可以用太多次.)

Ching 我個人就不同意這觀點 逃避還是現實被迫? 我相信破產大部份人不會是舉債後就有心逃避而申破吧

欠多少才應申破產?的確我認同你20多萬而有萬圓左右收入的不值得,但50又代表值嗎?

我看還是看每人實況吧

正確!  發表於 17-9-2013 08:57
完全同意  發表於 7-9-2013 18:56
回復 支持 2 反對 0

如果還錢還到好辛苦, 咁你去破產
回復 支持 1 反對 0

好日子 發表於 7-9-2013 18:48
(一係欠夠50個左右,先有得諗.老破係一個逃避債務的好方法,但現實唔可以用太多次.)

Ching 我個人就不同 ...

好多人有 opportunity cost 既概念, 的確, 條數大D係著數D, 但破產又唔可以咁計, 因為破產既 negative externality 太大

我相信大部份人, 都係頂唔住先破產的, 無人會想用破產來逃避債項, 一般逃避都係 不外乎走路, 自毀, 卡碌卡, 呢才算逃避
其實樓主唔供架車 (每月減小3000)就以經解決到件事啦
我相信呢到咁多位ching如果當初頂到都唔會去破! 頂到就頂啦!
smallcat 發表於 8-9-2013 21:42
好多人有 opportunity cost 既概念, 的確, 條數大D係著數D, 但破產又唔可以咁計, 因為破產既 negati ...

yes and no.

我內心入面﹐當然唔想逃避負債同老破。
另一方面﹐如果借錢的後果係有大耳loan 去麻煩屋企人﹐
我一定唔會問銀行借錢。我呢世從未借大耳數。
即係話﹐內心入面﹐老破多多少少有逃避負債的想法。

我唔係無知到 有卡就碌﹐最後唔知點算的人。
又唔係精打細算﹐一早準備呃銀行﹐整多幾張卡﹐甚至借多幾條
LOAN 個種人。
大部份人﹐我估係煮到埋黎就食﹐但一早預計老破都唔係咩大不了的事
呢種想法。

香港人工﹐一般 10k+唔難。
我盤算係﹐欠200k﹐節衣縮食﹐應該撐到可以唔破。
但欠500k+-﹐﹐月入10k+ (連埋pt)可能15k 都應付
唔到。可能一世都清唔到條數。
所以﹐最低老破值我定為 500k上下。
當然﹐每個人都唔同。可能有人月入8k﹐咁欠150k 佢都撐唔住了。
我想知道 發表於 7-9-2013 11:51
師兄  大家情況好相近,我㽼係做學校  都係欠二十萬度,我又係考慮緊,不如pm交流下.... ...

sure yes~
dopod123 發表於 7-9-2013 12:16
意見得一個不雖申破

不過樓主有興趣不防去申破!

NO........
bb_q_888 發表於 7-9-2013 16:31
我聽過可以直接同銀行講數,直接將條數變成每月供款.
不過我唔清楚詳情,其他會員可以幫手補充嗎? ...

SAME AS IVA?
flypig 發表於 7-9-2013 18:25
為22個老破不值得.
愚見認 ...

已經轉左新工~未有時間反到PART TIME

都無萬完收入~
唯一 發表於 8-9-2013 18:02
如果還錢還到好辛苦, 咁你去破產

黎緊同女朋友傾....